Επεμβασεις αιμοροιδων

Αιμορροϊδεκτομή

Οι κλασικές μέθοδοι αιμορροϊδεκτομής είναι δυό, η ανοικτή (Milligan-Morgan) και η κλειστή (Ferguson). Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με γενική αναισθησία και αφαιρείται ο αιμορροϊδικός ιστός που προπίπτει και αιμορραγεί.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, όπως η θερμοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία, η σκληροθεραπεία, η αιμορροϊδεκτομή με Laser, και η με υπερήχους καθοδηγούμενη απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης

Από τις αρχές της δεκαετίας του 90, έχει αναπτυχθεί μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης των προχωρημένων μορφών αιμορροϊδοπάθειας, η επέμβαση για πρόπτωση και αιμορροϊδες (PPH- Procedure for Prolapse and Hemorrhoids), η κοινώς αποκαλούμενη και μέθοδος Longo, από το όνομα του εμπνευστή της, του χειρουργού Antonio Longo.

Οι κλασικές μέθοδοι αιμορροϊδεκτομής που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, είχαν το μειονέκτημα του σοβαρού μετγχειρητικού πόνου λόγω της αφαίρεσης ιστού σε σημεία πολύ ευαίσθητα με πλούσιες νευρικές απολήξεις. Η επέμβαση PPH χρησιμοποιεί ένα κυκλικό συρραπτικό μηχάνημα το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού πάνω από την ‘οδοντωτή γραμμή’, ή την ‘γραμμή πόνου’ όπως την ονομάζουμε. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάταξη του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στην κανονική ανατομική του θέση χωρίς να κοπούν καθόλου ευαίσθητες νευρικές απολήξεις. Μετά 6 εβδομάδες περίπου οι εσωτερικές αιμορροίδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται.

Μέθοδος Longo

Πλεονεκτήματα της μεθόδου Longo

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου PPH ή όπως συνηθίζεται να λέγεται της μεθόδου Longo, έναντι των παλαιότερων μεθόδων (Milligan-Morgan, Ferguson) είναι:

  • Είναι επέμβαση χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, καθώς δεν υπάρχει εξωτερικό τραύμα
  • Ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του και σε πλήρη φυσική δραστηριότητα από την επομένη του χειρουργείου
  • Η εντερική λειτουργία επανέρχεται άμεσα μετά το χειρουργείο και δεν υπάρχει πόνος κατά την αφόδευση
  • Δεν γίνεται καμία επέμβαση στην περιοχή του πρωκτού, αποφεύγοντας έτσι εκτός από τον μετεγχειρητικό πόνο, τις κακώσεις των σφιγκτήρων, τις μετεγχειρητικές στενώσεις του πρωκτού κ.α. σημαντικές επιπλοκές
  • Είναι ‘ανατομική’ επέμβαση, επαναφέρει δηλαδή την ανατομία της περιοχής στην σωστή κατάσταση, διορθώνοντας την πρόπτωση.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα των ανθρώπων των σύγχρονων κοινωνιών. Παρότι ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, οι ασθενείς αναζητούν αρκετά αργά την υπεύθυνη ιατρική συμβουλή και προσπαθούν με ό,τι έχουν ακούσει και με αυτοσχεδιασμούς να ανακουφισθούν από το πρόβλημά τους, υποφέροντας για πολλά χρόνια.

Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από έναν ειδικό προς το θέμα γιατρό, είναι αυτό που πρέπει να αναζητάει ο ασθενής. Σήμερα υπάρχουν όλοι οι σύγχρονοι τρόποι θεραπείας της πάθησης, οι οποίοι αποτελεσματικά, γρήγορα και ανώδυνα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της αιμορροϊδοπάθειας οριστικά.

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ