αιμορροϊδεκτομή

Αιμορροϊδεκτομή

 Αιμορροϊδεκτομή αποκαλείται γενικά η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά οι ασθενείς αργούν να ζητήσουν την υπεύθυνη συμβουλή του ιατρού. Προσπαθώντας αυτοσχέδια να ανακουφίσουν τα διάφορα συμπτώματα, συνήθως υποφέρουν για πολλά χρόνια.

Τι είναι η αιμορροϊδεκτομή

 Η αιμορροϊδεκτομή είναι η χειρουργική λύση για την περίπτωση των αιμορροΐδων και εφαρμόζεται με διάφορες μεθόδους. Οι κλασικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι η ανοικτή (Milligan-Morgan) και η κλειστή (Ferguson). Ωστόσο, με τη συνεχή ανάπτυξη νέων και πιο σύγχρονων μεθόδων μπορούμε έχουμε πια διάφορες τεχνικές, όπως η θερμοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία, η σκληροθεραπεία, η αιμορροϊδεκτομή με Laser και η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών καθοδηγούμενη με υπερήχους.

Αιμορροϊδεκτομή: Σε ποιες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας εφαρμόζεται;

 Η αιμορροϊδεκτομή είναι η μόνη λύση σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας 3ου και 4ου βαθμού, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις:

 • Αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας.
 • Πόνου, αιμορραγίας, πρόπτωσης ή θρόμβωσης.
 • Ταυτόχρονης ύπαρξης εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων.
 • Ύπαρξης εσωτερικών αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού με επιπλοκές.

Ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan

Η κλασική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan εφαρμόζεται με γενική αναισθησία, για αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο αιμορροϊδικός ιστός που προπίπτει και αιμορραγεί. Χαρακτηρίζεται ως μία αποτελεσματική μέθοδος, αλλά επώδυνη κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες.

Η αιμορροϊδεκτομή κατά HAL

Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με υπέρηχους ή η μέθοδος THD-HAL εφαρμόζεται σε αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού. Οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται για τις αιμορροΐδες δίνουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Αιμορροϊδεκτομή με κυκλικό αναστομωτήρα (Stapler) ή αιμορροϊδεκτομή κατά Longo.

Η μέθοδος Longo είναι κατάλληλη για αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού, αλλά και 2ου. Πήρε το όνομά της από τον εμπνευστή της, χειρουργό Antonio Longo, που τη δεκαετία του 1990 ανέπτυξε τη νέα επαναστατική μέθοδο, την επέμβαση για πρόπτωση και αιμορροΐδες (PPH-Procedure for Prolapse and Hemorrhoids), μέθοδο Longo.

Πραγματοποιείται με τη βοήθεια κυκλικού συρραπτικού μηχανήματος-αναστομωτήρα (Stapler), που αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού πάνω από την οδοντωτή γραμμή, γνωστή ως “γραμμή πόνου”. Σκοπός της μεθόδου είναι η επίτευξη ανάταξης του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στην κανονική ανατομική του θέση, χωρίς περικοπή ευαίσθητων νευρικών απολήξεων. Μετά το πέρας 6 εβδομάδων περίπου οι εσωτερικές αιμορροΐδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Longo PPH έναντι παλαιότερων μεθόδων (Milligan-Morgan και Ferguson) είναι:

 • Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, λόγω έλλειψης εξωτερικού τραύματος.
 • Η άμεση επιστροφή του ασθενή στην εργασία, τις καθημερινές του ασχολίες και δραστηριότητες την επομένη του χειρουργείου.
 • Η άμεση και ανώδυνη κατά την αφόδευση επαναφορά της εντερικής λειτουργίας.
 • Η περιοχή του πρωκτού παραμένει ανέπαφη, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, κακώσεις σφιγκτήρων, μετεγχειρητικές στενώσεις πρωκτού και άλλες σημαντικές επιπλοκές.
 • Η επαναφορά της ανατομίας της περιοχής στη σωστή κατάσταση η διόρθωση της πρόπτωσης (“ανατομική” επέμβαση).

Άλλες χειρουργικές μέθοδοι είναι:

 • Μέθοδος Peter Lord: Αναίμακτη μέθοδος έσω πλάγιας σφιγκτηροτομής για περιπτώσεις υπερτονίας του σφικτήρα που ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων.
 • Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Laser CO2 ή Λαβίδος Υπερήχων: Εφαρμόζεται με τη χρήση ειδικού χειρουργικού Laser διοξειδίου ή ψαλιδίου υπερήχων.
 • Μέθοδος υπερήχων τελευταίας γενιάς Trilogy: Προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας. Αποτελεί την πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων, καθώς θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων.
 • Μέθοδος Απολίνωσης Αιμορροείδων HeLP: Εφαρμόζεται ενδοσκοπικά, ανώδυνα, χωρίς βελόνες και ράμματα. Αποτελεσματική για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού. Χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, ευκολία και αποτελεσματικότητα.

 • Μέθοδος Αιμορροϊδοπλαστικής LHP: Εφαρμόζεται σε αιμορροΐδες 2ου, 3ου και 4ου βαθμού. Αποτελεί ανώδυνη, αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο μέσω του laser LHP.

Πριν από την αιμορροϊδεκτομή

 Εκτός από τις απαραίτητες εξετάσεις, πρέπει να δοθεί προσοχή σε σημεία, όπως:

 • Φαρμακευτική αγωγή: Ο χειρουργός θα ρυθμίσει τον τρόπο λήψης των φαρμάκων πριν την επέμβαση.
 • Καθαρισμός εντέρου: Οπωσδήποτε πριν το χειρουργείο θα πρέπει να καθαριστεί το έντερο με τη λήψη υπακτικών-καθαρτικών.

Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει σχετικά με όλες τις απαραίτητες προεγχειρητικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

 Μετεγχειρητική πορεία

 Οι σύγχρονες μέθοδοι είναι σαφώς πιο ανώδυνες από τις κλασικές και με την τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών, η πορεία θα είναι πολύ καλή. Οι κατάλληλες προσαρμογές στη διατροφή (ελαφριά και χωρίς λίπη γεύματα) και η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή (λιπαντικά εντέρου, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά), θα κάνουν την αποθεραπεία συντομότερη και ομαλότερη.

 Θρόμβωση αιμορροΐδων-Αιμορροϊδική κρίση

 Η θρόμβωση αιμορροΐδων και η αιμορροϊδική κρίση είναι μία από τις πιθανές επιπλοκές, που πυροδοτείται συνήθως από τον συνδυασμό κάποιας προϋπάρχουσας αιμορροϊδικής νόσου με κάποιον παράγοντα, όπως έντονο στρες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κατανάλωση αλκοόλ ή καυτερών τροφών και εγκυμοσύνη.

Αρχικά, αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, λιπαντικά του εντέρου, φάρμακα που μειώνουν τη φλεβική στάση, συγκεκριμένη διατροφή και ξεκούραση.

Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή δυνατού πόνου, ενδέχεται να χρειαστεί θρομβεκτομή ή σφιγκτηροτομή. Η αιμορροϊδεκτομή είναι πιθανό να διενεργηθεί σε μετέπειτα στάδια.

Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος από εξειδικευμένο γιατρό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής, οι πλέον σύγχρονοι τρόποι θεραπείας βρίσκονται στη διάθεσή μας. Μέσω αυτών κάθε πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να λυθεί γρήγορα, ανώδυνα, αποτελεσματικά αλλά και οριστικά.

Ο έμπειρος Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης διαθέτει εξειδίκευση στις νόσους του ορθού και του πρωκτού, καθώς και στις μεθόδους χειρουργικής επέμβασης των αιμορροΐδων. Είναι καταρτισμένος να σταδιοποιεί την αιμορροϊδοπάθεια και να προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση της με ασφάλεια και χωρίς επιπλοκές. Επικοινωνήστε μαζί του, για να ενημερωθείτε για το προβλεπόμενο κόστος και τις λοιπές λεπτομέρειες, και βελτιώστε άμεσα την ποιότητα της ζωής σας.