Εκκολπωματίτιδα

Οξεία εκκολπωματίτιδα

Οξεία εκκολπωματίτιδα αποκαλείται η μόλυνση και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων (φλεγμονώδης εκκολπωματίτιδα, με τη φλεγμονή να ξεκινάει συνήθως από κάποιο εκκόλπωμα, το οποίο παγιδεύει κόπρανα και μικρόβια. Προκαλεί πόνο στην κοιλιά και συγκεκριμένα στο κάτω μέρος αριστερά, πυρετό, δυσκοιλιότητα και ενίοτε αίμα κατά την κένωση. Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από γενικό χειρουργό.

Τι είναι τα εκκολπώματα;

Τα εκκολπώματα παχέος εντέρου χαρακτηρίζονται ως προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου και θυμίζουν σακουλάκια. Δημιουργούνται συνήθως στο αριστερό παχύ έντερο (το σιγμοειδές) κατά τη διάρκεια του σφιξίματος στην κένωση, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Πού οφείλεται η συγκεκριμένη πάθηση; 

Τα αίτια δημιουργίας των εκκολπωμάτων είναι συχνά άγνωστα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την πιθανότητα ανάπτυξης εκκολπωματίτιδας.

Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η ηλικία, καθώς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν. Σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως υπεύθυνη θεωρείται η δυσκοιλιότητα και οι χρόνιες πιέσεις στο έντερο. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γενετικοί παράγοντες οφείλονται για την εμφάνιση της πάθησης.

Αντίθετα, ο γενικότερος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, αλλά και η αποχή από το κάπνισμα φαίνεται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά στην εμφάνιση εκκολπωματίτιδας.

Με ποια συχνότητα εμφανίζεται;

 Η εκκολπωμάτωση αποτελεί μια αρκετά κοινή γαστρεντερική πάθηση που συναντάται στις χώρες του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για φλεγμονώδη επιπλοκή του παχέος εντέρου που οφείλεται σε μικρόβιο και συναντάται συνήθως σε άτομα άνω των 35 ετών. Κυρίως προσβάλλει άτομα της τρίτης ηλικίας που καταναλώνουν μικρή ποσότητα φυτικών ινών και μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, καπνίζουν, δεν αθλούνται και πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Αν και η εκκολπωματίτιδα πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματική, οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για τα εξής συμπτώματα:

  • πυρετό
  • δυσκοιλιότητα
  • κοιλιακός πόνος
  • διάρροια
  • ναυτία
  • εμετός

εκκολπωματίτιδα

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της εκκολπωματίτιδας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό υγείας και τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Ακολουθεί πιθανώς μια φυσική εξέταση για να ελεγχθεί η κοιλιά σας ή, εάν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, μια ψηφιακή εξέταση που μπορεί να σκιαγραφήσει μία αιμορραγία, μάζες ή άλλα προβλήματα.

Οι παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα με την εκκολπωματίτιδα είναι αρκετές. Για να αποκλείσετε όλες τις άλλες περιπτώσεις και να ελέγξετε τα σημάδια για την εμφάνιση εκκολπωματίτιδας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία ή περισσότερες εξετάσεις.

Η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας αφορά σε κλινική εξέταση του ασθενούς, σκιαγράφηση των σάκων των εκκολπωμάτων και αξονική τομογραφία. Μέσω αυτών ο γιατρός θα έχει καθαρή εικόνα της ύπαρξης φλεγμονής και θα μπορεί να καθοδηγήσει ανάλογα τον ασθενή.

Ποιες επιπλοκές ενδέχεται να προκύψουν;

Ως επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας θεωρούνται οι εξής:

  • Βαριά εκκολπωματίτιδα, που είναι η πιο συνήθης επιπλοκή φλεγμονής των εκκολπωμάτων.
  • Περιτονίτιδα ή απόστημα, που προκαλείται όταν υπάρχει μία μεγάλης έντασης φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του εντέρου.
  • Οξεία κοιλία με κυριότερο σύμπτωμα τον αιφνίδιο οξύ πόνο.
  • Αιμορραγία με αρκετή ποσότητα αίματος που διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την εκκολπωματίτιδα;

Η αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας μπορεί να είναι είτε συντηρητική μέσω κάποιας αντιβίωσης, είτε χειρουργική μέσω αφαίρεσης του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου και συνάμα αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, μέσω παροχέτευσης ή εντεροκτομής. Προτείνεται σε δύσκολες περιπτώσεις για την θεραπεία επιπλοκών που έχουν προκύψει. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου.Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το γιατρό και την περίπτωση του ασθενούς.

Οδηγίες μετά από οξεία εκκολπωματίτιδα

Μετά την προσβολή από οξεία εκκολπωματίτιδα, ο ασθενής θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις συμβουλές του γιατρού, οι οποίες αφορούν:

  • Αύξηση τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες
  • Αποφυγή τροφών που περιέχουν ίνες
  • Ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητά σας
  • Αποφυγή προϊόντων ολικής αλέσεως
  • Αποφυγή ξηρών καρπών, οσπρίων, αεριούχων ποτών
  • Αποφυγή μπρόκολου, κουνουπιδιού
  • Τήρηση προγράμματος διατροφής που θα σας προτείνει ο γιατρός
  • Κατανάλωση σουρωμένων χυμών
  • Τήρηση φαρμακευτικής αγωγής χορηγημένης από το γιατρό

Ποιοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της  εκκολπωματίτιδας;

 Η πρόληψη της εκκολπωματίτιδας θα μπορούσε να ενισχυθεί με μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Καλή φυσική κατάσταση. Η άθληση συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Πολύ καλά αποτελέσματα μπορούν να υπάρξουν στον οργανισμό με 30 λεπτά άσκησης τη μέρα.
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μία δίαιτα με πλούσια στοιχεία σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας. Πιο συγκεκριμένα τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης συντελούν ευεργετικά.
  • Κατανάλωση πολλών υγρών για καλύτερη λειτουργία του εντέρου και αποφυγή δυσκοιλιότητας.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα καθώς είναι συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Δρ. Ζησιάδη Δημήτρη. Είναι Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στον δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον