Παχυσαρκία
Τι είναι η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη πάθηση που οφείλεται στην αυξημένη εναπόθεση λίπους. Ορίζεται ως παχυσαρκία όταν ο δείκτης μάζας (BMI) είναι 30 ή περισσότερο. Ο ΔΜΣ είναι ένας υπολογισμός που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου αλλά έχει ορισμένους περιορισμούς.
Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την υγεία μας;
Η παχυσαρκία δεν θα έπρεπε να είναι μόνο μια ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση, αλλά είναι ένα κλινικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας όπως:
- Καρδιοπάθεια
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Εγκεφαλικό
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Χολολιθίαση / Παγκρεατίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Υπογονιμότητα
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Διάφορες μορφές καρκίνου
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της παχυσαρκίας;
Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίμε σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης για μακροχρόνιο διάστημα προκαλούν την αύξηση βάρους.
Οι πιο συχνές αιτίες της παχυσαρκίας είναι:
- Η φτωχή διατροφή, πλούσια σε λίπη και θερμίδες
- Ο καθιστικός τρόπος ζωής
- Η έλλειψη ύπνου, που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές καθώς και στο έντονο αίσθημα πείνας και στην κατανάλωση φαγητών πλούσιες σε θερμίδες
- Τα γονίδια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το πως ο οργανισμός μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και πως το λίπος αποθηκεύεται
- Η ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνουμε η μυϊκή μάζα μειώνεται και ο μεταβολικός ρυθμός είναι πιο αργός με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η αύξηση βάρους
- Η εγκυμοσύνη
Άλλες κλινικές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους όπως:
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ( PCOS) : μια πάθηση η οποία προκαλεί ορμονική διαταραχή των γυναικών σε παραγωγική ηλικία
- Σύνδρομο Prader-Willi: μια σπάνια πάθηση η οποία εμφανίζεται από την ώρα που γεννιέται κάποιος και προκαλεί υπερβολική πείνα
- Νόσος Cushing: το σύνολο κλινικών εκδηλώσεων που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στον οργανισμό
- Υποθυρεοειδισμός: μια κλινική κατάσταση κατά την οποία ο θυροειδής δεν παράγει αρκετή ποσότητα χρήσιμων ορμονών για τον οργανισμό
- Οστεοαρθρίτιδα (και άλλες παθήσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε στασιμότητα)
Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση της παχυσαρκίας;
Αρχικά πρέπει να γίνει έλεγχος του σωματικού βάρους. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index-BMI). Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται εάν διαιρέσεις το βάρος (κιλά), με το τετράγωνο του ύψους (μέτρα).
Η κατηγοριοποίηση που έχει γίνει αποδεκτή από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τις τιμές του Δείκτη μάζας σώματος για άτομα άνω των 18 είναι η εξής:
- Κάτω από 18.5 – Λιποβαρής
- Ανάμεσα σε 18.5 και 24.9 – Φυσιολογικό βάρος
- Ανάμεσα σε 25 και 29.9 – Υπέρβαρος
- Ανάμεσα σε 30 και 39.9 – Παχύσαρκος
Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων όπως π.χ. εγκύους, αθλητές, γιατί δεν περιλαμβάνει διαφοροποιήσεις όπως είναι η ηλικία, φύλο και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μυϊκή και λιπώδη μάζα. Επομένως, δεν αποτελεί από μόνος του διαγνωστικό εργαλείο για την υγεία ενός ατόμου.
Πρόληψη παχυσαρκίας
Η πρόληψη παχυσαρκίας γίνεται με την εφαρμογή απλών κανόνων υγιεινής διατροφής και τη συχνή σωματική άσκηση, οι οποίοι κανόνες βοηθούν και στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος χρόνιων παθήσεων.
Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Όταν η παχυσαρκία είναι κλινικά σοβαρή ή νοσογόνος, η δίαιτα μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να αποθαρρύνει τον ασθενή να συνεχίσει τη δίαιτα. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική θεραπεία με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Μπορεί η επιλογή της επέμβασης παχυσαρκίας να μη θεωρείται μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο οι επεμβάσεις αυτές θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της νόσου και είναι οι εξής:
- Η επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι / Sleeve Gastrectomy)
- Η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass)
Για ποιους λόγους ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης προτείνει την επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι);
Η επιμήκης γαστρεκτομή αποτελεί μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση η οποία διενεργείται συχνά και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφαιρείται το μεγαλύτερο τμήμα του στομάχου στο οποίο εκκρίνονται ορμόνες (γκρελίνη), οι οποίες προκαλούν το αίσθημα της πείνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό της πείνας του ασθενούς.
Η επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι προτείνεται συνήθως στους ασθενείς γιατί παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:
- Η δραστική ελάττωση της χωρητικότητας του στομάχου, με αποτέλεσμα το γρήγορο κορεσμό με τη λήψη της τροφής
- Η ταχύτητα πτώσης βάρους είναι μεγαλύτερη (15-20%) σε σύγκριση με τις άλλες τεχνικές
- Δεν τοποθετείται ξένο σώμα στον οργανισμό όπως π.χ. συμβαίνει με το γαστρικό δακτύλιο
- Παρέχεται μέγιστη ασφάλεια με τη χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας
- Το τμήμα που απομένει διατείνεται λιγότερο με αποτέλεσμα η επέμβαση να διατηρεί τα πλεονεκτήματα της μακροχρόνια
- Δεν επηρεάζεται η λειτουργία του στομάχου από την επέμβαση, διατηρείται φυσιολογική χωρίς εμετούς η περιορισμούς στη διατροφή
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού, Δρ. Ζησιάδη Δημήτρη, ο οποίος με την κλινική εμπειρία που διαθέτει και την εκπαίδευση του σε εξειδικευμένα κέντρα, θα εξετάσει το ιστορικό σας και θα σας ενημερώσει σχετικά με την επέμβαση που σας ταιριάζει καλύτερα. Επιπλέον, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται αποκλειστικά με εργαλεία και υλικά υψηλής τεχνολογίας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του ασθενούς.
Δείτε επίσης
Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...
Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται
Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...
Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση
Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...
Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης
Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον