Επεμβασεις εντερου

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή:

Η συγκεκριμένη μέθοδος , επιτρέπει στον Ιατρό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κλασική επέμβαση.

Η κολεκτομή θεωρείται από τις βαρύτερες επεμβάσεις στην χειρουργική. Απαιτεί διενέργεια τομής συνηθως απο την ξιφοειδή αποφυση του στέρνου μεχρι το εφήβαιο, και αυτό διότι πρεπει να γίνει κινητοποίηση τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί απο τους ανατομικούς “συνδέσμους” αυτού, όπως ο σύνδεσμος με το ηπαρ. Οι χειρισμοί αυτού απαιτούν την διενεργεια της μεγάλης τομής.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος με την συγχρονη τεχνολογία που φέρει, επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, και έτσι δεν ειναι απαραίτητη η διενέργεια της μεγάλης τομής, ειδικά πάνω από τον ομφαλό, η οποία και είναι πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν τέσσερις ή πέντε μικρές τομές , ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη . Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει δύο έως τρία εκατοστά. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση

Πώς γίνεται

Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από το σωλήνα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.

Πλεονεκτήματα

  1. Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  2. Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  3. Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής
  4. Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  5. Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες
  6. Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα

Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;

Όπως και σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την “ανοιχτή” μέθοδο. Ελάχιστος κίνδυνος:
Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση)
Ακόμη μικρότερος κίνδυνος:
Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου
Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων, όπως το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη

ΕΙΔΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΩΝ.

Ανάλογα με την περιοχή αφαίρεσης τμήματος του παχέος εντέρου, η κολεκτομή μπορεί να αφορά:

Δεξιό κόλον και τυφλό: Δεξιά Κολεκτομή

Κατιόν κόλον : Αριστερή κολεκτομή

Σιγμοειδές κόλον : Σιγμοειδεκτομή

Εγκάρσιο κόλον : Εγκαρσιεκτομή.

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ