Επεμβασεις

Μάθετε περισσότερα για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούμε

Επεμβάσεις με Laser. Κύστη κόκκυγος, ραγάδα πρωκτού.

LASER – Εφαρμογές

Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
(Ενίσχυση φωτός με διηγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας).

Η ειδική δράση που έχει το Laser στον ανθρώπινο ιστό έχει μελετηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και έχουν αναπτυχθεί διάφορα είδη Laser ανάλογα με την δράση που επιθυμούμε να έχουν.
Ανάλογα με το “μέσο” που χρησιμοποιείται γιά την παραγωγή του laser έχουν κατασκευασθεί οι κάτωθι τύποι Laser που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και ειδικώτερα στην χειρουργική:

  • Laser διοξειδίου του άνθρακος (CO2), που αποτελεί το πιό σύνηθες Laser στην χειρουργική
  • Laser NdYag, χρησιμοποιούμενο συχνά στην χειρουργική, την ενδοσκοπική επεμβατική χειρουργική και γαστρεντερολογία.
  • Laser αργού, χρησιμοποιούμενο στην αγγειολογία, λόγω της ειδικής δράσης στα τριχοειδή αγγεία.
  • Laser Excimer χρησιμοποιούμενο στην οφθαλμολογία.
  • Laser SiLaC αποτελεί καινοτόμα και επαναστατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος.
  • Διάφοροι άλλοι τύποι Laser, με ειδικότερες εφαρμογές (φωτοδυναμικές θεραπείες κλπ).

Σήμερα, οι εφαρμογές των Laser στην Ιατρική και ειδικώτερα στον τομέα της Χειρουργικής είναι πολλαπλές και συνεχώς εξελισσόμενες, βασιζόμενες στην συνεχόμενη μελέτη, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
Η βασική επίδραση της δέσμης Laser σε ανθρώπινο ιστό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των κυριωτέρων είναι το είδος του ιστού, η περιεκτικότητα του σε νερό, αίμα κλπ, το μήκος κύματος της μονοχρωματικής ακτινοβολίας και η ισχύς της δέσμης (Watt).

Οι κίνδυνοι επό την εφαρμογή Laser είναι υπαρκτοί, αλλά όχι τεράστιοι, όπως τυχόν φήμες να έχουν διαρεύσει, βασιζόμενες σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί, στην χειρουργική πράξη, είναι μικροί λόγω της χαμηλής ισχύος των ιατρικών Laser, και αφορούν το θερμικό έγκαυμα, τις βλάβες οφθαλών και την εισρόφηση σωματιδίων καπνού δυνητικά μολυσμένων.

Οι κλινικές εφαρμογές του  Laser που έρχονται στα εδάφια της Γενικής Χειρουργικής αφορούν:

  1. Χειρουργικές παθήσεις δέρματος και μαλακών μορίων. Τέτοιες είναι οι σπίλοι (κοινώς “ελιές”) διαφόρων ειδών, οι μυρμηγκίες, οι κάλοι,οι εισφρύσεις όνυχος, τα ποικίλλα θηλώματα και επιπλέον κύστεις, λιπώματα και κάθε είδους όγκοι του δέρματος και των μαλακών μορίων όπως το μελάνωμα, το επιθηλίωμα κλπ. Το Laser CO2, αποτελεί το βασικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται με ταχύτατη δράση, αναίμακτη, ελάχιστη ουλή και άριστη επούλωση.
  2. Χειρουργικές παθήσεις πρωκτού. Αφορούν τις αιμορροϊδες, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τις κύστεις κόκκυγος, τα κονδυλώματα της περιοχής κλπ. Χρησιμοποιείται το ίδιο μηχάνημα με άριστα αποτελέσματα. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία 24ωρος (μεγάλες αιμορροϊδες κλπ), αλλά βασικά οι επεμβάσεις συνοδεύονται πάντα από μετεγχειρητικά γρήγορη ανάρρωση και λιγώτερο πόνο.
  3. Ενδοσκοπική-λαπαροσκοπική χειρουργική. Αποτελούν τελείως εξειδικευμένες επεμβάσεις, διαδραματιζόμενες σε πλέον οργανωμένα τμήματα επανδρωμένα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, και εφαρμόζονται σε επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή, λύση συμφύσεων, γυναικολογικές επεμβάσεις, όπου το NdYag-Laser μέσω οπτικής ίνας, αποτελεί το ιδανικό μέσο παραγωγής δέσμης. Το ίδιο όργανο, χρησιμοποιείται στην ενδοσκοπική γαστρεντερολογία-ουρολογία-πνευμονολογία με σκοπό την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση όγκων-στενώσεων των διαφόρων αυλών, και παρηγορητική θεραπεία καρκινοπαθών σε προχωρημένο στάδιο.

 

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ