Θυρεοειδεκτομή

Θυρεοειδεκτομή

Η αφαίρεση θυρεοειδούς ή θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση, που κρίνεται απαραίτητη για διάφορες παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και αφαιρείται είτε ολόκληρος είτε μέρος αυτού.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;    

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται εκεί που υπάρχει το λεγόμενο «μήλο του Αδάμ». Παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τον οργανισμό μας (Τ3, Τ4 και καλσιτονίνη), ενώ συνδέεται άρρηκτα με τον μεταβολισμό. Επιπλέον, οι δυσλειτουργίες στον συγκεκριμένο αδένα συνδέονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, και με προδιάθεση για κατάθλιψη και γενικά με ψυχολογικές διακυμάνσεις. Η λεγόμενη «βρογχοκήλη» αποτελεί τη συχνότερη πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.

Ποιες είναι οι παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αφαίρεση θυρεοειδή;   

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς πραγματοποιούνται σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις του αδένα, όταν η συντηρητική προσέγγιση με φαρμακευτική αγωγή είτε αποτυγχάνει είτε προκαλεί διάφορες παρενέργειες στον ασθενή. Οι συχνότερες παθήσεις  είναι οι εξής:

  • υπερτροφία του αδένα (βρογχοκήλη)
  • καλοήθεις και κακοήθεις θυρεοειδικοί όζοι (θηλώδης τύπος, θυλακιώδης τύπος και αναπλαστικό καρκίνωμα)
  • υπερλειτουργία του αδένα
  • τοξικό αδένωμα
  • υπερθυρεοειδισμός
  • νόσος Graves

Σε ποιους τύπους διακρίνεται η θυρεοειδεκτομή;

Η θυρεοειδεκτομή επέμβαση μπορεί να χωριστεί σε :

  • ολική θυρεοειδεκτομή
  • σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή
  • λοβεκτομή και ισθμεκτομή
  • ελάχιστα επεμβατική υποβοηθούμενη ρομποτικά θυρεοειδεκτομή
  • ενδοσκοπική θυροειδεκτομή

Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή χαρακτηρίζεται από μικρή τομή. Ο υπεύθυνος χειρουργός πρέπει να είναι εξειδικευμένος και η κλινική του άρτια καταρτισμένη, ώστε να προσφέρει μια ασφαλή θεραπευτική αντιμετώπιση. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται σε 7 έως 15 μέρες μετά την επέμβαση. 

Απαραίτητος έλεγχος πριν την επέμβαση

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από εξετάσεις, οι οποίες είναι:

  • πλήρες ιστορικό και κλινική εξέταση του ασθενούς
  • έλεγχος θυρεοειδών ορμονών στο αίμα
  • υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα
  • σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς αδένα
  • βιοψία του αδένα

Οδηγίες μετά από θυρεοειδεκτομή

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, έτσι και με τη θυρεοειδεκτομή, το μετεγχειρητικό στάδιο είναι πολύ βασικό για τη συνολική επιτυχία του χειρουργείου.

Σπινθηρογράφημα μετά από θυρεοειδεκτομή

Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι το σπινθηρογράφημα αποτελεί μέρος του απαραίτητου προεγχειρητικού ελέγχου, αλλά είναι σημαντικό να έχετε υπόψη πως ένα σπινθηρογράφημα μετά την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα είναι εξίσου απαραίτητο. Μέσω της εξέτασης  αυτής μπορούν να εντοπιστούν ενδεχόμενες μεταστάσεις στον τράχηλο και σε άλλα όργανα, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή σταδιοποίηση της νόσου μετεγχειρητικά.

Διατροφή μετά την επέμβαση

Το κεφάλαιο «Αφαίρεση θυρεοειδή και κιλά», που ασφαλώς συνδέεται με τη διατροφή μετεγχειρητικά είναι εξίσου σημαντικό. Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, λοιπόν, απαιτείται ειδική διατροφή.

Για μια εβδομάδα μετά πρέπει να αποφεύγετε σκληρές για την κατάποση τροφές και να καταναλώνετε άφθονο νερό και υγρά πριν ή μετά το γεύμα. Σημαντική, επίσης, είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με ήπια σωματική άσκηση. Προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα, πλούσια σε ποιοτικές τροφές με ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο και μεγάλη ποσότητα λαχανικών. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το σωματικό σας βάρος.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη για να ενημερωθείτε σχετικά με θυρεοειδεκτομή, το πόσο κοστίζει και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε. Πραγματοποιήστε την απαραίτητη μερική ή ολική αφαίρεση θυρεοειδούς και βελτιώστε την ψυχολογία και την καθημερινότητά σας. 

 

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον