Γαστρικό Μανίκι

Το γαστρικό μανίκι (Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy – LVSG), είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λαπαροσκοπικές επεμβάσεις παχυσαρκίας. Πρόκειται για μία λαπαροσκοπική γαστρεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου, με στόχο τον περιορισμό πρόσληψης τροφής. Συγκεκριμένα, το στομάχι παίρνει το σχήμα ενός λεπτού σωλήνα σα «μανίκι», επιτρέποντας στον ασθενή να αισθάνεται πλήρης τρώγοντας λιγότερο άρα και καταναλώνοντας και λιγότερες θερμίδες. Κατά τη χειρουργική επέμβαση απομακρύνεται ένα τμήμα του στομάχου που περιλαμβάνει την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε πεινασμένοι.

Η γαστρεκτομή του μανικιού είναι η απλούστερη επέμβαση για την παχυσαρκία, καθώς δεν γίνεται παράκαμψη ή επανασύνδεση του εντέρου, όπως σε άλλες παρόμοιες επεμβάσεις.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Το γαστρικό μανίκι πραγματοποιείται για να βοηθήσει τον ασθενή να χάσει βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο πιθανών απειλητικών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος. Σε ποιους απευθύνεται η παραπάνω λαπαροσκοπική επέμβαση;

 • Σε άτομα που ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι μεγαλύτερος από 60. Το γαστρικό μανίκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στην απώλεια αρκετού βάρους, ώστε στη συνέχεια να κάνει μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.
 • Σε άτομα που ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι 40-50. Τότε προτείνεται το γαστρικό μανίκι ως κύρια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξουν παρενέργειες, όπως έλκη στομάχου και κακή απορρόφηση τροφής.
 • Σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που είναι επιρρεπή σε καρδιολογικά, πνευμονικά ή ηπατικά προβλήματα, καθώς το γαστρικό μανίκι είναι η ασφαλέστερη βαριατρική επέμβαση.

Προετοιμασία πριν την επέμβαση

Εάν πληρείται τις προϋποθέσεις για τη λαπαροσκοπική επέμβαση, θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστείτε. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα δώσετε στο γιατρό σας μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες, τα διαιτητικά συμπληρώματα που παίρνετε. Επίσης, θα έχετε περιορισμούς στην κατανάλωση φαγητού και ποτών, καθώς και στη φαρμακευτική σας αγωγή. Το κάπνισμα θα πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Τέλος, αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη θα λάβετε ειδικές οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση της ινσουλίνης σας.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση;

Κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση του γαστρικού μανικιού, γίνονται πέντε μικρές τομές στην κοιλιά, περίπου 1 εκατοστού. Γίνεται με τη χρήση μικροκάμερας και άλλων λεπτών εργαλείων. Αφαιρείται περίπου το 80% του στομάχου και η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αίσθηση πείνας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση να νιώθει πολύ πιο εύκολα χορτασμένος.  Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Τα πλεονεκτήματα του Γαστρικού Μανικιού

Η συγκεκριμένη βαριατρική επέμβαση είναι αυτή που προτιμάται παγκοσμίως, έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

 • Δεν υπάρχει ξένο σώμα, όπως σε άλλες βαριατρικές επεμβάσεις.
 • Η απώλεια βάρους γίνεται αρκετά γρήγορα.
 • Ο χειρουργικός κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε σχέση με άλλες παρόμοιες επεμβάσεις.
 • Αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου που παράγει την ορμόνη «γκρελίνη», και βοηθάει στην ανορεξία.
 • Δεν υπάρχει λόγος για τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα μειονεκτήματα του Γαστρικού Μανικιού

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στο γαστρικό μανίκι μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Κάποια από τα μειονεκτήματα είναι:

 • Μία από τις σημαντικότερες παρενέργειες του γαστρικού μανικιού είναι η ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Επειδή υπάρχει περιορισμένη λήψη τροφής, μπορεί να υπάρξει έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες.
 • Είναι μία επέμβαση που δεν είναι αναστρέψιμη.
 • Μπορεί να εμφανιστεί μια χρόνια αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Ωστόσο, όλες οι ελλείψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω σωστής διατροφής και συμπληρωμάτων βιταμινών.

Συμβουλευτείτε τον έμπειρο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Ζησιάδη Δημήτρη, για μία εξατομικευμένη διάγνωση και καθοδήγηση για την επιλογή της σωστής βαριατρικής επέμβασης για εσάς.

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ