Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου
Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο που βρίσκεται κάτω από τη δεξιά πλευρά του ήπατος και στην οποία αποθηκεύεται η χολή. Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται από το ήπαρ και έχει ενεργό ρόλο στην πέψη των τροφών. Μετά τη διαδικασία του φαγητού, η χολή ουσιαστικά απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη και μεταφέρεται στο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) μέσω μικρών και λεπτών σωληνίσκων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου διάφορες παθήσεις της χοληδόχου κύστης κάνουν την επέμβαση για την αφαίρεση της χολής την απαραίτητη λύση για την αποκατάστασή της.
Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την πιο διαδεδομένη ανώδυνη και αναίμακτη λαπαροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης χολής, με εγγυημένα αποτελέσματα για διάφορες παθήσεις.
Περιπτώσεις όπου η αφαίρεση χολής κρίνεται απαραίτητη
Στη λαπαροσκόπηση χολής, με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί για να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση χολής/χοληδόχου κύστεως σε περιπτώσεις/παθήσεις, όπως είναι οι παρακάτω:
- Λιθίαση της χοληδόχου κύστεως (πέτρες στη χολή): Η χολολιθίαση, η τάση δηλαδή να δημιουργούνται λίθοι/πέτρες στη χοληδόχο κύστη ορισμένων ανθρώπων, δεν έχει συγκεκριμένη αιτία που εμφανίζεται. Ωστόσο, φαίνεται πως ορμονικοί ή κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία τους, αλλά και περιπτώσεις παχυσαρκίας.
- Πολυποδίαση: Οι πολύποδες στη χολή μπορεί να είναι διαφόρων μορφών με πιο συχνές να είναι οι χοληστερινικοί πολύποδες ή ψευδοπολύποδες (χοληστερίνωση), οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι αδενωματώδεις πολύποδες (γνωστά και ως «αδενώματα») και οι αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση. Σημειώνεται πως οι πολύποδες είναι συχνότεροι στους άνδρες.
- Άλλες λειτουργικές διαταραχές
Συμπτώματα των προβλημάτων με τη χολή
Οι διάφορες παθήσεις της χολής μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν και ορισμένα συμπτώματα, όπως τα παρακάτω:
- κολικός πόνος
- δυσπεψία
- ναυτία
- εμετός
- πυρετός
- ίκτερος
Προετοιμασία – Τι χρειάζεται πριν την επέμβαση;
Όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση, έτσι και στην περίπτωση όπου πρόκειται να γίνει αφαίρεση χολής, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο ασθενής να είναι καθόλα έτοιμος για το χειρουργείο.
Μερικές από τις βασικές εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες ως μέρος του προεγχειρητικού ελέγχου, είναι οι εξής:
- γενική αίματος
- βιοχημικός-ηπατολογικός έλεγχος
- έλεγχος πηκτικότητας
- καρδιολογικός έλεγχος
- ακτινογραφία θώρακος
- πρόσφατο υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος κ.λπ.
Σημειώνεται πως στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ένδειξη προβλήματος στον χοληδόχο πόρο, ο ασθενής θα πρέπει να ελεγχθεί από τον χειρουργό. Σε άλλη περίπτωση, όπου υπάρχει υποψία προβλήματος, θα πρέπει να καθοριστεί έλεγχος με MRCP, δηλαδή με μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία, ώστε να ελεγχθεί σε βάθος ο χοληδόχος πόρος. Αν εντοπιστεί πρόβλημα, λοιπόν, θα πρέπει να προγραμματιστεί η επίλυση της λιθίασης του χοληδόχου πόρου, η οποία μπορεί να γίνει απλά με τη διαδικασία της ERCP.
Η διαδικασία αυτή προηγείται της λαπαροσκοπικής επέμβασης και πραγματοποιείται πάντα από έμπειρο γαστρεντερολόγο και πάντοτε με την παρουσία αναισθησιολόγου.
Μετά τη διεκπεραίωση του προεγχειρητικού ελέγχου, ο ασθενής είναι έτοιμος να εισαχθεί στο νοσοκομείο από το πρωί.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, επίσης, πως ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε αφαίρεση χολής πρέπει οπωσδήποτε να είναι νηστικός από το προηγούμενο βράδυ. Όσον αφορά το νερό, η λήψη του επιτρέπεται αλλά μόνο μέχρι και δύο ώρες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο.
Τέλος, στην περίπτωση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, για οποιονδήποτε λόγο ή συγκεκριμένη πάθηση, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον θεράποντα ιατρό σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει σωστά σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η λήψη των φαρμάκων πριν και μετά την επέμβαση για αφαίρεση χολής.
Είναι σημαντικό να προσέξετε και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του ειδικού χειρουργού, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές από εξωτερικούς παράγοντες (αν καπνίζετε για παράδειγμα) και να μπορέσει να διεξαχθεί σωστά και με ασφάλεια η αφαίρεση χολής.
Περιγραφή της επέμβασης-Διάφορες σχετικές πληροφορίες
- Αναισθησία κατά τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Ένα πρώτο στοιχείο σχετικά με την αφαίρεση χολής είναι πως η επέμβαση γίνεται με γενική, αλλά πολύ σύντομη, αναισθησία. Αυτό που είναι σημαντικό σχετικά με τη γενική αναισθησία πριν τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η εμπειρία του αναισθησιολόγου. Αν ο αναισθησιολόγος είναι έμπειρος, τότε είναι βέβαιο πως η αναισθησία θα γίνει αναίμακτα και με πλήρη αποφυγή του μετεγχειρητικού πόνου και του αισθήματος δυσφορίας.
- Τομές
Οι τομές, που θα γίνουν στο σημείο της επέμβασης, είναι 4 μικρές των 5mm-1cm. Η επέμβαση διεξάγεται με τη βοήθεια ειδικής κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Το αποτέλεσμα είναι η χοληδόχος κύστη να αφαιρείται ολόκληρη μαζί με τις πέτρες.
- Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή-Διάρκεια επέμβασης και επόμενες κινήσεις
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χαρακτηρίζεται ως μία από τις ταχύτερες επεμβάσεις, καθώς διαρκεί περίπου μισή με μία ώρα. Μετά την αφαίρεση χολής ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για λίγη ώρα στην ανάνηψη του χειρουργείου και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, πραγματοποιείται η μεταφορά του στο δωμάτιο.
Εκεί, για τις επόμενες λίγες ώρες, ο ασθενής θα είναι αναγκαστικά μόνο με ορό, αλλά την ίδια κιόλας μέρα θα μπορεί να πιει υγρά και να προβεί σε κάποια ειδική υδρική δίαιτα.
Νοσηλεία-Ανάρρωση
Αναφορικά με τη διάρκεια της νοσηλείας που απαιτείται μετά από αφαίρεση χολής, πρέπει να έχετε υπόψη πως σχεδόν ποτέ δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενή. Το πιο πιθανό είναι να μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια κιόλας ημέρα.
Επιπλέον, η ανάρρωση συνολικά μετά την αφαίρεση είναι άμεση και, κατ’ επέκταση, η επιστροφή στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές σας πολύ σύντομη.
Ενδεχόμενες παρενέργειες και επιπλοκές μετά την αφαίρεση χολής
Μετά το τέλος της επέμβασης για την αφαίρεση χολής είναι πιθανό να σημειωθούν ορισμένες παρενέργειες, χωρίς μεγάλη διάρκεια όμως.
- Κούραση: Είναι απολύτως φυσιολογικό η απαραίτητη γενική αναισθησία για την αφαίρεση χολής να σας επηρεάσει ελαφρώς για κάποιες ώρες, μέχρι να περάσει εντελώς η δράση της. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο να νιώθετε κόπωση, μικρή ή μεγαλύτερη.
- Αδυναμία συγκέντρωσης: Η αναισθησία επιδρά διαφορετικά από οργανισμό σε οργανισμό, οπότε είναι επίσης αναμενόμενο ένα πρόβλημα στη συγκέντρωση ή αδυναμία να σκεφτείτε καθαρά για κάποιες ώρες μετά την αφαίρεση χολής.
Οι παραπάνω παρενέργειες -ή παρεμφερείς τους- είναι απολύτως φυσιολογικές μετά από μία επέμβαση για αφαίρεση χολής υπό γενική αναισθησία και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.
Συστήνεται πάντα μετά την αφαίρεση χολής να μην καταναλώσετε αλκοόλ ή οδηγήσετε και γενικότερα να αποφύγετε οτιδήποτε απαιτεί καθαρή σκέψη και γρήγορα αντανακλαστικά.
- Άλλες παρενέργειες: Εκτός από τα παραπάνω, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την αναισθησία, υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί πόνος στην κοιλιά, στον ώμο και στις πληγές, φούσκωμα στην κοιλιά ή και διάρροια.
Αν εμφανίσετε κάποιο ή κάποια από αυτά, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά ή μεγάλης διάρκειας, θα πρέπει σίγουρα να το αναφέρετε στον γιατρό σας, αλλά να ξέρετε πως δεν είναι αφύσικο να εμφανιστούν. Αν διαρκέσουν, όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αφαίρεση χολής ή είναι πολύ έντονα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.
Όσον αφορά τις επιπλοκές, αυτές είναι σχεδόν μηδενικές για την πλειονότητα των ασθενών. Πολύ σπάνια έχει σημειωθεί κάποια λοίμωξη, υπερβολική αιμορραγία ή θρόμβος αίματος σε κάποια φλέβα στο πόδι.
Οφέλη – Γιατί να επιλέξω τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή υπερτερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους, καθώς παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα για τον ασθενή:
- Ταχύτητα: Η διάρκεια της επέμβασης για αφαίρεση χολής κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 1 ώρα και κατατάσσεται στις πιο γρήγορες επεμβάσεις.
- Ακρίβεια: Η ιατρική τεχνολογία σε συνδυασμό με την εμπειρία και την κατάρτιση του ειδικού χειρουργού είναι εγγύηση για την ακρίβεια στην αφαίρεση χολής.
- Μετεγχειρητικό πόνο: Πρόκειται για μία από τις πλέον ανώδυνες επεμβάσεις.
- Ανάρρωση και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Αν όχι αυθημερόν, η επιστροφή στο σπίτι γίνεται το πολύ την επόμενη ημέρα στις περισσότερες περιπτώσεις.
- Απώλεια αίματος: Τόσο κατά το στάδιο της αναισθησίας, πάντα από έμπειρους αναισθησιολόγους, όσο και κατά τη διάρκεια της ίδιας της επέμβασης η απώλεια αίματος που σημειώνεται είναι ελάχιστη έως μηδενική.
- Μετεγχειρητικές επιπλοκές-Δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων: Η αφαίρεση χολής λαπαροσκοπικά υπόσχεται πολύ λιγότερες, σχεδόν μηδενικές, επιπλοκές (δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων ή άλλων) τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και σε βάθος χρόνου από την πραγματοποίηση της επέμβασης.
- Χρόνος νοσηλείας και συνεπώς μικρότερο κόστος: Το γεγονός πως το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη νοσηλεία του ασθενή, έπειτα από αφαίρεση χολής, είναι πολύ σύντομο σημαίνει αυτόματα πως μειώνεται και το συνολικό κόστος της όλης διαδικασίας.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί το εξής πολύ σημαντικό στοιχείο σχετικά με τη λαπαροσκόπηση χολής. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι, επίσης, κατάλληλη για καρδιοχειρουργημένους, υπέρβαρους ή ασθενείς που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Εκπαίδευση και Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
O Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης διαθέτει μεγάλη χειρουργική εμπειρία, καθώς έχει λάβει μέρος σε πλήθος επεμβάσεων. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Επιπλέον, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη μέθοδο Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής στην Ελλάδα.
Τέλος, το εκπαιδευτικό του έργο, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή του σε ενημερωτικά συνέδρια σχετικά με τις τελευταίες τεχνικές ώστε να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του την καλύτερη δυνατή θεραπεία, τον καθιστά έναν άρτια εξειδικευμένο χειρουργό.
Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δημήτρη Ζησιάδη για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να κλείσετε το ραντεβού σας. Επισκεφθείτε το ιατρείο στην περιοχή που σας εξυπηρετεί, συζητήστε μαζί του και προγραμματίστε την απαραίτητη αφαίρεση χολής.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή;
- Στην περίπτωση εμφάνισης λίθων στην χοληδόχο κύστη (πέτρες στη χολή).
- Στην περίπτωση πολυποδίασης, π.χ. χοληστερινικοί πολύποδες, φλεγμονώδεις πολύποδες, αδενοματώδεις πολύποδες, αδενομυωματώδεις πολύποδες.
- Άλλες λειτουργικές διαταραχές
Ποιες εξετάσεις πρέπει να ληφθούν πριν την επέμβαση;
Οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο είναι οι εξής:
- Γενική εξέταση αίματος
- Καρδιολογικός έλεγχος
- Ακτινογραφία θώρακος
- Βιοχημικός και ηπατολογικός έλεγχος
- Υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων κ.ά.
- Εάν εντοπιστεί πρόβλημα στον χοληδόχο πόρο, τότε ο ασθενής υποβάλλεται και σε έλεγχο μαγνητικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας
Τι πρέπει να προσέξω πριν την επέμβαση;
Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει νηστικός από το προηγούμενο βράδυ και η κατανάλωση νερού είναι αποδεκτή έως και 2 ώρες πριν την επέμβαση. Για την λήψη φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, θα συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του.
Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή;
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Έπειτα, μέσω μικρών τομών έως και 1cm τοποθετείται ειδική κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, ώστε να αφαιρεθεί με ακρίβεια η χοληδόχος κύστη. Όλη η διαδικασία διαρκεί μόλις μισή έως και μια ώρα.
Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες ή επιπλοκές μετά την λαπαροσκοπική επέμβαση;
Οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας επιπλοκής είναι μηδαμινές. Όσον αφορά τις παρενέργειες, ο ασθενής μετά την επέμβαση ίσως εμφανίσει κάποια σημάδια κούρασης και αδυναμίας συγκέντρωσης, πόνο στην κοιλιά, πόνο στις πληγές, φούσκωμα ή διάρροια.
Γιατί να επιλέξω τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή;
Διότι διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Διαρκεί μόνο 1 ώρα
- Λόγω των ειδικών εργαλείων και της κάμερας που χρησιμοποιούνται, εγγυάται μεγαλύτερη ακρίβεια για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
- Σχεδόν μηδενικές μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Προσιτό κόστος
Δείτε επίσης
Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...
Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται
Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...
Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση
Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...
Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης
Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον