Παθησεις δερματος και υποδοριου

Σμηγματογόνος κύστη – Τι είναι;

Η σμηγματογόνος κύστη αποτελεί μια συχνή πάθηση των σμηγματογόνων αδένων. Αφορά σε δημιουργία σμήγματος (κύστης) κάτω από το δέρμα. Είναι συνήθως μικρή και ψηλαφητή. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο κατά την εφηβική ηλικία όσο και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή του ανθρώπου. Ανήκει στους καλοήθεις όγκους.

 

Σμηγματογόνος κύστη – Σημεία εμφάνισης

Η σμηγματογόνος κύστη συνήθως εμφανίζεται στα εξής σημεία:

  • στο κεφάλι
  • το πρόσωπο
  • στη ράχη
  • στις μασχαλιαίες
  • στις βουβωνικές πτυχές

 

Σμηγματογόνος κύστη – Αίτια εμφάνισης

Τα αίτια εμφάνισης σμηγματογόνου κύστης δεν είναι σαφή. Ως αίτια μπορούν να θεωρηθούν κληρονομικοί παράγοντες και η παρέκκλιση των σμηγματογόνων πόρων του δέρματος.

σμηγματογόνος κύστηΣμηγματογόνος κύστη – Συμπτώματα

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα από την ύπαρξη σμηγματογόνου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί ένα αίσθημα πίεσης. Μια πιθανή μόλυνση της κύστης μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αποστήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κύστη εμφανίζει ερυθρότητα, διόγκωση και πόνο.

 

Σμηγματογόνος κύστη – Διάγνωση

Η διάγνωση της σμηγματογόνου κύστης πραγματοποιείται από ειδικό ιατρό μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης ιστορικού του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει και περαιτέρω εξετάσεις όπως ένα υπερηχογράφημα ή μια μαγνητική τομογραφία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σμηγματογόνος κύστη δεν μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο.

 

Πότε αφαιρείται μία σμηγματογόνος κύστη;

  • Σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους της
  • Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος
  • Για αισθητικούς λόγους

 

Σμηγματογόνος κύστη – Αντιμετώπιση

Η σμηγματογόνος κύστη πρέπει να αφαιρείται με σκοπό την πρόληψη μολύνσεων και αποστημάτων. Η αφαίρεσή της πραγματοποιείται με ανέπαφο ή ολοκληρωτικό καυτηριασμός (LASER) ή χειρουργικά, πάντα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Με τον τρόπο αυτό μηδενίζονται τα ποσοστά επανεμφάνισής της. Μετά την αφαίρεση της κύστης, ο χειρουργός αποκαθιστά το τραύμα με ενδοδερμική ραφή ώστε να επιτευχθεί ένα άριστα αισθητικό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση μόλυνσης ή αποστήματος θα πρέπει να αφαιρεθεί και το απόστημα μαζί με την κύστη.

 

Που πραγματοποιείται η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης;

Συνήθως οι μικρές σμηγματογόνες κύστες αφαιρούνται εντός του ιατρείου. Μια μεγαλύτερη σε μέγεθος σμηγματογόνος κύστη είναι πιθανόν να χρειαστεί αφαίρεση σε κλινική. Ο υπεύθυνος χειρουργός είναι σε θέση να κρίνει το μέρος που θα διενεργηθεί η επέμβαση.

Σμηγματογόνος Κύστη – Διάρκεια Επέμβασης

Η διαδικασία της αφαίρεσης της σμηγματογόνου κύστης είναι σύντομη. Διαρκεί συνήθως 10 με 30 λεπτά.

 

Η επέμβαση της σμηγματογόνου κύστης

Η επέμβαση της σμηγματογόνου κύστης θεωρείται αρκετά εύκολη. Διενεργείται μέσω τοπικής αναισθησίας και ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο. Επιπλέον, δύναται να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Μετά την επέμβαση ακολουθεί μετεγχειρητική παρακολούθηση.

 

Ασφαλής, Ανώδυνη και Αναίμακτη αντιμετώπιση σμηγματογόνου κύστης με Laser και χρήση τοπικής αναισθησίας. Σύγχρονη μέθοδος και άριστα αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Υπάρχει ποσοστό επανεμφάνισης;

Εφόσον η σμηγματογόνος κύστη αφαιρεθεί οριστικά, το ποσοστό επανεμφάνισής της είναι μηδαμινό.

 

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης κατά της σμηγματογόνου κύστης.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ