Παθησεις Εντερου

Ειλεός είναι μια παθολογική κατάσταση κυρίως του λεπτού αλλά και του παχέος εντέρου, η οποία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη διάταξη των εντερικών ελίκων, τον περισταλτισμό, την αιμάτωση, την κινητικότητα της τροφής εντός του εντερικού αυλού οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα και έντονο κοιλιακό άλγος. Σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζεται εντερική νέκρωση και οξεία κοιλία, μια κατάσταση όπου απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση και εάν δε θεραπευθεί ο ασθενής καταλήγει νεκρός. Ο ειλεός διακρίνεται σε δυο κατηγορίες, τον αποφρακτικό και τον παραλυτικό ειλεό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Στο αρχικό στάδιο του ειλεού εκδηλώνονται οξείς ή σταδιακά κλιμακούμενοι κοιλόπονοι με πρηξίματα, αναγούλες, και εμετούς. Σε αυτά προστίθενται μόνιμη αποβολή αερίων του γαστρεντερικού από το στόμα (ρέψιμο) και, μερικές φορές, κοπρανώδης εμετός.

Στην περίπτωση του ειλεού λόγω κατάποσης ξένων σωμάτων δημιουργούνται ορατές κυματοειδείς κινήσεις κάτω από το τοίχωμα της κοιλιάς που συνοδεύονται από έντονους εντερικούς ήχους. Στον ειλεό λόγω εντερικής παράλυσης αντίθετα, η κοιλιά είναι ακίνητη και δεν ακούγονται εντερικοί ήχοι.

Στον ειλεό λόγω περίσφιξης βουβωνοκήλης μπορεί να εντοπιστεί δια της αφής μια επώδυνη ορατή διόγκωση στην περιοχή της κήλης.

Το χειρουργείο 

Η τεχνική με την οποία θα χειρουργηθεί ο ασθενής εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον αποφρακτικό ειλεό. Λόγω της διάτασης του αποφραγμένου παχέος ή λεπτού εντέρου, η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν είναι πάντα εφικτή διότι υπάρχει κίνδυνος ρήξης.

Επίσης, λόγω της μεγάλης διάτασης του εντέρου εξαιτίας της απόφραξης, μπορεί  αυτό να είναι έτοιμο να σπάσει ή να έχει μεγάλες πιθανότητες να νεκρωθεί. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το έντερο να έχει ήδη σπάσει και μέρος του υλικού του να έχει διαρρεύσει στην κοιλιά προκαλώντας περιτονίτιδα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι ο έμπειρος χειρουργός που θα εκτιμήσει εάν πρέπει να αφαιρεθεί ένα τμήμα του εντέρου ή θα γίνει προφυλακτική αναστόμωση και θα προχωρήσει στον καθαρισμό της κοιλιάς.

Εάν τα αίτια είναι κακοήθη, ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ογκολογικών ασθενών,  ώστε να προβεί σε πλήρη καθαρισμό  του όγκου με υγιή όρια εκτομής και χωρίς διασπορά καρκινικών κυττάρων

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ