Ειλεός

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

ειλεός

Τι είναι ο ειλεός;

Ως ειλεός ή αλλιώς απόφραξη του εντέρου χαρακτηρίζεται η μείωση ή απόφραξη της προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια αρκετά συνήθη πάθηση του λεπτού εντέρου. Η απόφραξη του εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο ή στην ελάττωση της κινητικότητάς του. Κατά την απόφραξη δεν αποβάλλονται κόπρανα ή εντερικά αέρια. Ανάλογα με το λόγο απόφραξης, ο ειλεός χαρακτηρίζεται ως αποφρακτικός ή παραλυτικός. Αποφρακτικός ειλεός σημαίνει αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Η υπερβολική συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως φλεγμονή, οίδημα, ρήξη, περιτονίτιδα. Παραλυτικός ειλεός σημαίνει διαταραχές στο έντερο και αδυναμία προώθησης του εντερικού περιχομένου.

Η εμφάνιση του ειλεού

Ο ειλεός εμφανίζεται σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισής του ειλεού αποτελούν οι κήλες, οι συμφύσεις, ο καρκίνος, οι πολύποδες, η νόσος του Crohn κ.ά.

Χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ειλεού;

Ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της πάθησης παρατηρούνται και διαφορετικά συμπτώματα. Στα αρχικά στάδια παρατηρούνται κοιλιακοί πόνοι, πρήξιμο και φούσκωμα, διάρροια, αδυναμία αφοδεύσεως και εμετός. Σε πιο προχωρημένα στάδια, το φούσκωμα γίνεται επώδυνο, σταματούν οι πόνοι και ο εμετός γίνεται κοπρανώδης.

Σε περίπτωση περίσφιξης βουβωνοκήλης είναι πιθανό να εντοπιστεί μέσω της αφής μια επώδυνη διόγκωση στην περιοχή της κήλης.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση του ειλεού;

Η διάγνωση του ειλεού αφορά σε λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και μια σειρά εξετάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν: μικροβιολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία κοιλίας, αξονική και μαγνητική τομογραφία και τέλος υπέρηχος κοιλίας. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός θα μελετήσει την παρουσία αέρα και υγρών στο έντερο πάνω από τη θέση της απόφραξης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο ειλεός απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση μετά τη διάγνωσή του. Το βέλτιστο θα ήταν να αντιμετωπιστεί εντός 6ωρών από την εμφάνισή του.

Η συντηρητική θεραπεία του ειλεού εξαρτάται από το σημείο της απόφραξης και τη συνολική κατάσταση του ασθενούς. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να επιλεχθεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποψία στραγγαλισμού ή νέκρωσης του εντέρου.

Σε περίπτωση ήπιου ειλεού μπορεί να επιλεχθεί η τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα και οι συχνές αναρροφήσεις.

Μια άλλη λύση αποτελούν τα καθαρτικά και οι εντερικές πλύσεις από ορθό.

Αναφορικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση, το είδος της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από την αιτία δημιουργίας του ειλεού. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται για την αφαίρεση όγκων ή τμήματος εντέρου, για λύση συμφύσεων ή απελευθέρωση κήλης. Η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν αποτελεί πάντα τεχνική επιλογή λόγω του κινδύνου της ρήξης.

Αν του αίτιου του ειλεού αφορά σε όγκο, τότε ο χειρουργός θα πρέπει να προβεί σε πλήρη καθαρισμό της περιοχής από τον όγκο και μη διασπορά των καρκινικών κυττάρων.

Σε περίπτωση που μέρους του εντέρου έχει σπάσει, ο χειρουργός θα πρέπει να κρίνει αν πρέπει να αφαιρεθεί τμήμα του εντέρου ή προφυλακτική αναστόμωση και καθαρισμός της κοιλιάς.

 

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...