Παθησεις δερματος και υποδοριου

Λίπωμα – Τι είναι;

Ως λίπωμα ορίζεται ο καλοήθης όγκος που βρίσκεται στον ιστό κάτω από το δέρμα. Είναι μαλακό κατά την ψηλάφηση και μπορεί να μετακινηθεί με την πίεση του δακτύλου ή την κίνηση του σώματος. Αν το ογκίδιο γίνει σκληρό τότε χρήζει αφαίρεσης και βιοψίας.

Αφαιρείται κυρίως για αισθητικούς και προληπτικούς λόγους. Τα αίτια εμφάνισής του είναι ασαφή. Αναπτύσσονται συνήθως με αργό ρυθμό. Σε περίπτωση απότομης αλλαγής μεγέθους, ενδέχεται να υποκρύπτεται κάποια κακοήθεια (λιποσάρκωμα). Το λίπωμα απαιτεί παρακολούθηση από γιατρό. Καλό θα ήταν να αφαιρείται κατά την διάγνωσή του, ώστε να πετυχαίνετε ένα καλύτερα αισθητικό αποτέλεσμα.

Το λίπωμα θυμίζει αρκετά την κύστη, όμως αποτελούν διαφορετικές παθήσεις. Οι κύστες, και οι σμηγματογόνες κύστες περιέχουν πύον. Άλλα ίδιου ύφους ογκίδια που πολλές φορές μοιάζουν με λιπώματα είναι τα θηλώματα και τα ινώματα.

Λίπωμα – Παράγοντες Κινδύνου

Το λίπωμα συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας 40 έως 60 ετών. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα εκτός αυτών των ηλικιών. Οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν σε σχέση με τις γυναίκες.

Λίπωμα – Περιοχές Εμφάνισης

Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος κάτω από το δέρμα. Ωστόσο εμφανίζεται πιο συχνά στον κορμό, τον αυχένα και τα άκρα.

 Λίπωμα

Λίπωμα – Συμπτώματα

Τα λιπώματα συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα εκτός από ένα αίσθημα ενόχλησης ή τοπικού πρηξίματος, ειδικά αν βρίσκονται σε εμφανές σημείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιάζεται μούδιασμα, αίσθημα βάρους ή πίεσης.

 

Λίπωμα – Διάγνωση

Η διάγνωση του λιπώματος πραγματοποιείται με ευκολία από έναν έμπειρο χειρουργό ο οποίο εντοπίζει και αναγνωρίζει το λίπωμα μέσω ψηλάφησης. Ο γιατρός θα ζητήσει το ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Είναι πιθανό να ζητηθεί επίσης:

  • Υπέρηχος
  • Αξονική τομογραφία ή
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Βιοψία μετά την αφαίρεση του λιπώματος.

 

Λίπωμα – Πότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση;

Τα λιπώματα απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις:

–              Αισθητικών παραγόντων

–              Πιθανής κακοήθειας

–              Έντονων συμπτωμάτων

–              Απότομης μεταβολής μεγέθους

 

Λίπωμα – Αντιμετώπιση

Τα λιπώματα συνήθως αντιμετωπίζονται είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με τη χρήση Laser. Η κλασική χειρουργική επέμβαση προϋποθέτει μια τομή στο μέγεθος του λιπώματος. Θεωρείται αρκετά απλή διαδικασία. Ανάλογα με το μέγεθος του λιπώματος χορηγείται τοπική ή ολική αναισθησία.

Λίπωμα – Θεραπεία με Laser 

Η πλέον διαδεδομένη αντιμετώπιση του λιπώματος αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς τομές, ουλές και σημάδια είναι η θεραπεία με Laser C02. Το Laser είναι πλήρως ασφαλές, προσφέρει πλήρη ίαση. Η αντιμετώπιση χαρακτηρίζεται ως One-Day-Clinic, καθώς ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η επέμβαση διενεργείται μέσω τοπικής αναισθησίας, χωρίς ράμματα και με άριστα αισθητικό αποτέλεσμα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 5 με 15 λεπτά. Προσφέρει ταχεία επούλωση του τραύματος και μόνιμο αποτέλεσμα.

Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος λιπώματα ίσως απαιτούν ολική νάρκωση προς διευκόλυνση τόσο του γιατρού όσο και του ασθενούς.

Λίπωμα – Μετεγχειρητική πορεία

Η ανάρρωση του ασθενούς είναι άμεση, ενώ μπορεί να επιστρέψει απευθείας στην εργασία του και τις καθημερινές του ασχολίες. Επιπλέον, μπορεί να κάνει μπάνιο την επομένη της επέμβασης. Συνήθως το λίπωμα δεν επανεμφανίζεται αν αφαιρεθεί αποτελεσματικά. Οι πιθανότητες υποτροπής είναι σχεδόν μηδενικές.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ