Κηλες

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

Τι είναι η υδροκήλη;

Η υδροκήλη αφορά σε συλλογή υγρού στο σάκο που περιέχει τους όρχεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το υγρό που παράγεται απορροφάτε άμεσα κρατώντας τον όγκο του σταθερό. Η υδροκήλη έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική και συνήθως ανώδυνη διόγκωση του οσχέου λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρού που συγκεντρώνεται στην περιοχή. Συχνά ανησυχεί του πάσχοντες για τυχόν πρόβλημα όγκου στον όρχι. Αποτελεί μια ακίνδυνη πάθηση που κάποιες φορές δεν απαιτεί θεραπεία.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε νεογέννητα αγόρια, λόγω της διαδικασίας εγκατάστασης των όρχεων στην τελική τους θέση μετά τη γέννηση. Εναλλακτικά, η υδροκήλη μπορεί να προκληθεί ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραυματισμού των όρχεων.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε υδροκήλη;

Συνήθως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια που οδηγούν σε υδροκήλη. Η συλλογή του υγρού μπορεί να εμφανιστεί σαν αντίδραση σε κάποια πάθηση του όρχι, της επιδιδυμίδας, φλεγμονής, κάποιου τραυματισμού ή ερεθισμού.

Η δευτεροπαθής υδροκήλη μπορεί να υποδηλώνει την μετέπειτα εμφάνιση καρκίνου του όρχεως. Η επικοινωνούσα υδροκήλη είναι συχνότερη στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδροκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι η ανώδυνη όγκωση του οσχέου. Στους ενήλικες, σε προχωρημένες καταστάσεις, είναι πιθανό να δημιουργήσει αίσθημα δυσφορίας λόγω του μεγάλου βάρους στο όσχεο. Η διόγκωση μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο συναντάται κυρίως στα νεογέννητα αγόρια και τους ηλικιωμένους άνδρες. Τα πρόωρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υδροκήλης.

Η υδροκήλη ενδέχεται ορισμένες φορές να σχετίζεται και με βουβωνοκήλη, λόγω αδυναμίας του μυϊκού τοιχώματος στην περιοχή.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της υδροκήλης;

Η διάγνωση της υδροκήλης αφορά σε ψηλάφηση του οσχέου, διαφανοσκόπηση (έλεγχο του οσχέου με φως) και υπερηχογράφημα. Στα βρέφη η υδροκήλη συνήθως εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής τους. Στους ενήλικες εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Συνίσταται παρακολούθηση της πάθησης.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της υδροκήλης;

Η οριστική και αποτελεσματική θεραπεία της υδροκήλης αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση είναι απλή και αφορά σε μικρή τομή στο όσχεο, ώστε να αδειάσει το υγρό και να γίνει αναστροφή ή πτύχωση του ελυτροειδή χιτώνα. Σκοπός είναι να αποφευχθεί εκ νέου συλλογή υγρού στο μέλλον. Προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στον ασθενή, καθώς το υγρό είναι πιθανό να επανα-μαζευτεί. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα και η νοσηλεία του ασθενούς κρατάει το πολύ μία μέρα. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία. Για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο ασθενής καλείται να χρησιμοποιεί ένα ειδικό εσώρουχο, που ονομάζεται σπασουάρ, ώστε να διατηρούνται οι όρχεις σε όρθια θέση.

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ