Λαπαροσκοπικη σπληνεκτομη

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Σπληνεκτομή

Σπληνεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σπλήνας, με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της σπλήνας, σε περιπτώσεις όπου οι συντηρητικές μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Τι είναι ο σπλήνας;

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο της περιτοναϊκής κοιλότητας που βρίσκεται στην αριστερή άνω κοιλία. Ο σπλήνας είναι ενδοκοιλιακό όργανο εξαιρετικής σημασίας, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αιμοποιητικού και ανοσολογικού συστήματος και εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις παθολογικές καταστάσεις των συστημάτων αυτών. Ο σπλήνας αποτελεί το πιο εύθρυπτο και ευαίσθητο στις κακώσεις ενδοκοιλιακό όργανο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνό αίτιο ενδοκοιλιακής αιμορραγίας μετά από κάκωση στην κοιλιά.

Ποιες παθήσεις ορίζονται ως οι πιο συχνές για τον σπλήνα;

Ως συχνότερες παθήσεις για τον σπλήνα ορίζονται οι παρακάτω:

  • ρήξη
  • καρκίνος
  • σπληνομεγαλία
  • καλοήθης ή κακοήθης όγκος
  • μεγάλη κύστη
  • απόστημα ή σοβαρή λοίμωξη  
  • διάφορες αιμολυτικές διαταραχές

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική λύση αντιμετώπισης;

Το χειρουργείο είναι μονόδρομος για τις παθήσεις της σπλήνας που αναφέρθηκαν προηγουμένως σε μία βασική περίπτωση. Η περίπτωση αυτή είναι το γεγονός ότι οι διάφορες συντηρητικές λύσεις αντιμετώπισής τους (φαρμακευτική αγωγή) είτε δεν είναι αρκετές είτε έχουν αποτύχει εντελώς.

Ποια επέμβαση ενδείκνυται για τις παθήσεις του σπλήνα;

Η σπληνεκτομή είναι η απαραίτητη επέμβαση για τις παθήσεις  του σπλήνα. Η αφαίρεση σπλήνας γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική σπληνεκτομή) και παρουσιάζει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. 

Προετοιμασία για τη σπληνεκτομή

Πριν τη λαπαροσκοπική σπληνεκτομή, όπως και στην ανοικτή μέθοδο, ο ασθενής εμβολιάζεται για πνευμονιόκοκκο, μηνιγγητιδόκοκκο και αιμόφιλο. Επιπλέον, ο αριθμός των αιμοπεταλίων πρέπει να υπερβαίνει τις 50.000 κατά την εγχείρηση.

Διαδικασία επέμβασης

Κατά την αρχή της επέμβασης γίνεται διερεύνηση για επικουρικούς σπλήνες και στο τέλος ο σπλήνας αφαιρείται σε μεγάλα κομμάτια και όχι ομογενοποιημένος, για να μπορεί να γίνει επαρκής ιστολογική διάγνωση. Χρησιμοποιείται πάντα σάκος για την αποφυγή εμφύτευσης σπληνικού ιστού στην περιτοναϊκή κοιλότητα και  4-5 port-sites. Τέλος, η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες. 

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής

Τα πλεονεκτήματα που κάνουν τη σπληνεκτομή με τη λαπαροσκοπική μέθοδο πρώτη στις προτιμήσεις των χειρουργών είναι τα εξής:

  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στις πολύ μικρές τομές που διενεργούνται
  • μειωμένος πόνος μετεγχειρητικά
  • γρήγορη ανάρρωση (ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι σε 3-4 ώρες)
  • νοσηλεία μικρής διάρκειας (επιστροφή στο σπίτι σε 2-3 μέρες)
  • άμεση επιστροφή στην εργασία και τη συνήθη καθημερινότητα του ασθενή

Επιπλοκές και συνέπειες στην καθημερινότητα μετά τη σπληνεκτομή

Ένα πολύ συχνό ερώτημα των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε σπληνεκτομή σχετίζεται, όπως είναι φυσικό, με ενδεχόμενες επιπλοκές κατά την αφαίρεση σπλήνας. Οι επιπλοκές κατά την επέμβαση μέσω της λαπαροσκοπικής τεχνικής είναι πραγματικά ελάχιστες. Η πιθανότητα να υπάρξουν μετεγχειρητικές κήλες είναι μηδενικές, ενώ η απώλεια αίματος είναι μειωμένη στο ελάχιστο.

Αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χειρουργική αφαίρεση σπλήνας στην καθημερινότητα του ασθενή, πρέπει  να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Παρότι ο σπλήνας είναι ένα σημαντικό ανθρώπινο όργανο, δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Το μόνο σημείο που χρειάζεται  προσοχή είναι το γεγονός ότι ο ασθενής θα είναι πια πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις, οπότε είναι απαραίτητο να μην παρεκκλίνετε από τις υποδείξεις του ειδικού χειρουργού.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σπλήνα, τα οποία δεν φαίνεται να λύνονται μέσω της συντηρητικής θεραπείας που ακολουθείτε. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θα σας ενημερώσει σχετικά με τη σπληνεκτομή (τη διαδικασία, το κόστος και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες), ώστε να αναβαθμίσετε άμεσα και με ασφάλεια την ποιότητα της ζωής σας.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...