Ρομποτική Χειρουργική

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

ρομποτική χειρουργική
Η ρομποτική χειρουργική εδώ και δύο δεκαετίες αποτελεί μια τεράστια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της Χειρουργικής. Ανήκει στις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας και τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης τεχνικής είναι πολλά, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους. Τα ρομποτικά χειρουργεία διενεργούνται αποκλειστικά από έμπειρους και απόλυτα εξειδικευμένους χειρουργούς, αφού απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία για τον χειρισμό του ρομποτικού μηχανήματος.

 

Λίγα λόγια για τη ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική, όπως προδίδει και το όνομά της, αφορά σε μια χειρουργική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται  με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό αυτό σύστημα δεν είναι αυτόνομο, όμως αποτελεί ένα βοήθημα για τον χειρουργό  που πραγματοποιεί την επέμβαση. Το μοναδικό ρομποτικό σύστημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) ονομάζεται Da Vinci.

Ο χειρουργός κατά τη διάρκεια ενός ρομποτικού χειρουργείου δεν βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά βρίσκεται καθισμένος μπροστά από τη ρομποτική κονσόλα. Διενεργείται μέσω μικρών τομών και η καινοτομία της έγκειται στο γεγονός ότι τα ρομποτικά εργαλεία είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να χειρουργούν σε στενούς ανατομικά χώρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, αφού είναι απόλυτα απαλλαγμένα από τον φυσικό τρόμο των χεριών.

Είναι 3D, με ανάλυση 4K και διαθέτει ποικιλία χιλιάδων χρωμάτων, προσφέροντας στον Χειρουργό τη δυνατότητα να νιώθει ότι βρίσκεται εντός της κοιλιακής περιτονίας.

 

Πώς πραγματοποιείται ένα ρομποτικό χειρουργείο;

Κατά τη διάρκεια ενός ρομποτικού χειρουργείου, ο χειρουργός  βρίσκεται καθισμένος σε μια ρομποτική κονσόλα. Μέσα από μια οθόνη εμφανίζεται το χειρουργικό πεδίο μεγεθυμένο και σε υψηλή ανάλυση. Το ρομποτικό μηχάνημα διαθέτει αρθρωτούς βραχίονες, οι οποίοι αναπαράγουν πιστά και με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του χειρουργού. Ο χειρουργός κινεί κάποιους ειδικούς μοχλούς (masters) που μοιάζουν με joysticks. Έτσι, όλες οι κινήσεις του μεταφέρονται ψηφιακά στους ρομποτικούς βραχίονες. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται μέσα στο χειρουργικό πεδίο, καλύτερα και από το ανθρώπινο χέρι με απίστευτες δυνατότητες σταθερότητας και διεισδύσεις σε χώρους που δεν καταφέρνει να προσεγγίσει το ανθρώπινο χέρι. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται η μέγιστη δυνατή ακρίβεια κινήσεων.

 

Πού εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική;

Τα πεδία εφαρμογής της ρομποτικής χειρουργικής διευρύνονται συνεχώς, αφού εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται μέχρι στιγμής σε ειδικότητες όπως η Ουρολογία, η Γυναικολογία, η Καρδιοχειρουργική και, φυσικά, η Γενική Χειρουργική.

Στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής ρομποτικά μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις  για την αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη) και για την αντιμετώπιση παθήσεων του εντέρου. Έτσι, μέσω της ρομποτικής χειρουργικής μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά περιστατικά (π.χ. οξεία σκωληκοειδίτιδα)  ή και πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Επίσης, μέσω της ρομποτικής  χειρουργικής πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις στο ήπαρ, το πάγκρεας και τη χολή (π.χ. χολυκυστεκτομή). Τέλος, η ρομποτική χειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί και σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, ρομποτικά μπορούν να διενεργηθούν οι επεμβάσεις του γαστρικού mini by-pass και του γαστρικού μανικιού.

Ρομποτική Χειρουργική & Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλά. Ο  συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης του χειρουργού με την τελειότητα και την ακρίβεια κινήσεων του μηχανήματος καθιστά τη ρομποτική μέθοδο ένα «τεχνολογικό θαύμα». Ειδικότερα, η ρομποτική χειρουργική διακρίνεται από τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Η ρομποτική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να πραγματοποιεί κινήσεις με μεγάλη ακρίβεια, χαρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη ευελιξία κινήσεων.
  • Η χειρουργική ακρίβεια των ρομποτικών εργαλείων εκμηδενίζει τα ποσοστά τραυματισμού των παρακείμενων ιστών.
  • Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου.
  • Οι μικρές τομές για την εισαγωγή των ρομποτικών εργαλείων είναι οι ελάχιστες δυνατές.
  • Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική ελαχιστοποιεί την εμφάνιση επιπλοκών τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.
  • Ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης, άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες και μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.
  • Το ρομποτικό μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να σχεδιάσει ένα προεγχειρητικό πλάνο της επέμβασης, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των ασθενών που προκύπτουν από τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Συμπερασματικά, ο ελάχιστος επεμβατικός χαρακτήρας και η ακρίβεια καθιστούν τη ρομποτική χειρουργική πολύτιμο εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση, η οποία ήρθε για να αναδιαμορφώσει ριζικά τη Χειρουργική και τη μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών.

 

Ο Δρ Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Προηγμένης Λαπαροσκοπικής και Εξελιγμένης Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC) και Πτυχιούχος Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος και εκπαιδευμένος από την Αμερικάνικη Εταιρεία Ρομποτικής Intuitive–ISLE, ενώ έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική στο Belgium Hospital (ΑΖ Maria Middelares – Εξειδικευμένο Νοσοκομείο Ρομποτικής Χειρουργικής).
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...