Παθησεις Εντερου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου και του ορθού

Οι πολύποδες εντέρου είναι κύτταρα τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν είναι επικίνδυνα στην περίπτωση που διαγνωστούν έγκαιρα και εν συνεχεία ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Τα αδενώματα, οι υπερπλαστικοί και οι φλεγμονώδεις πολύποδες είναι οι πιο σύνηθεις τύποι πολυπόδων που δύνανται να προσβάλουν το όργανο.
Η ιστολογική εξέταση είναι εκείνη που με ακρίβεια μπορεί να προσδιορίσει τον τύπο του πολυποδα που έχει αναπτυχθεί στο παχύ έντερο και ακολούθως το άτομο να προβεί στις ενέργειες που θα του υποδείξει ο ιατρός.

 

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολύποδων

Από μελέτες έχει προκύψει ότι η εμφάνιση πολυπόδων είναι πιθανότερη σε άτομα ηλικιακά από 50 ετών και άνω ενώ υπολογίζεται ότι το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει προσβληθεί από τουλάχιστον έναν πολύποδα στη ζωή τους.
Στη ανάπτυξη πολύποδων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει αφενός το οικογενειακό ιστορικό, καθότι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να καταστούν υπαίτιοι για μεγιστοποίηση της πιθανότητας ανάπτυξης πολύποδων στο παχύ έντερο. Αφετέρου το παχύ έντερο όντας μέρος του πεπτικού μας συστήματος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της τροφής και των υγρών και εν συνεχεία της αποβολής τους από το σώμα. Το παραπάνω αποδεικνύει την άρρηκτη σχέση του πολύποδα του παχέος εντέρου με την επιλογή κακής διατροφής και η κατανάλωση αλκοόλ. Στις κακές συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη πολύποδα έρχεται να προστεθεί το κάπνισμα αλλά και η καθιστική ζωή όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

 

Διάγνωση πολύποδων παχέος εντέρου

Το σημαντικότερο όσον αφορά τον πολύποδα του παχέος εντέρου είναι φυσικά ο προληπτικός έλεγχος και οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών προκειμένου η διάγνωση να είναι έγκαιρη και εν τέλει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Η πιο επαρκής εξέταση, αποδεικνύεται η κολονοσκόπηση κατά την οποία είναι εφικτός ο πλήρης έλεγχος όλης της περιοχής του εντέρου με την επακόλουθη δυνατότητα καθαρισμού του. Ωστόσο η τεχνική του ενδοσκόπου, όσο και τα ιατρικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν κρίνονται ικανά να προσδιορίσουν το ποσοστό επιτυχούς ανεύρεσης του συνόλου των πολυπόδων. Συμπληρωματικά της κολονοσκόπησης, το άτομο δύναται να προβεί σε επιπλέον εξετάσεις, απεικονιστικές
μέθοδοι και τεστ κοπράνων, στις οποίες είναι εφικτή η εύρεση των πολυπόδων.

 

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τους πολύποδες παχέος εντέρου;

  • Δακτυλική Ορθική εξέταση
  • Βαριούχος Υποκλυσμός
  • Σιγμοειδοσκόπηση
  • Κολονοσκόπηση

 

Θεραπεία πολύποδων παχέος εντέρου

Οι πάσχοντες από πολύποδα θα πρέπει να προχωρήσουν στην αφαίρεσή του.
Ο τρόπος αφαίρεσης πολύποδα, έγγειται στον ενδοσκοπικό χαρακτηρισμό της επιφάνειας του πολύποδα, από το μέγεθος του και από τον αριθμό τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολυπόδων αφαιρείται ενδοσκοπικά (σχεδόν το 95%) ενώ σε περίπτωση που ο πολύποδας ξεπερνά το 1 εκατοστό υιοθετείται η EMR τεχνική.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αμελείται η εντατική εξέταση του ασθενούς και μετά το πέρας της αφαίρεσης των πολυπόδων καθώς σε μετεγχειρητική φάση το άτομο συγκαταλέγεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επανεμφάνιση πολυπόδων.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ