Παθησεις πρωκτου

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού φλεβικού ιστού, στην περιοχή του πρωκτού. Η εμφάνιση τους οφείλεται κατά βάση στην φλεβική στάση λόγω του τεινεσμού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες υπάρχει περίπτωση για διάφορους λόγους να διαταθούν και να αναπτύξουν εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες.

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών και γυναικών θα εμφανίσουν αιμορροΐδες σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις περίπου το 10-20% θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Στους παράγοντες κινδύνου για δημιουργία αιμορροίδων ανήκουν η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα, και η καθιστική ζωή.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων διαρκούν από λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα εξής:

1. Αιμορραγία

2. Πρόπτωση

3. Εκκρίσεις

4. Κνησμός

5. Πόνος

 

Πως διακρίνονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς ανάλογα με το στάδιο εξέληξής τους.

Το πιο συχνό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν είναι ορατές. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες χαρακτηρίζονται από επώδυνο πρήξιμο ή σε σοβαρές περιπτώσεις, σχηματισμό θρόμβου. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων;

Χειρουργικές επεμβατικές μέθοδοι

Στις χειρουργικές μεθόδους θεραπείας των αιμορροΐδων περιλαμβάνονται:

  • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια των υπερήχων, ή μέθοδος THD – HAL: Η μέθοδος αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροΐδων σταδίου 2-3.
  • Η ριζική χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων κατά Millikan Morgan,που είναι αποτελεσματική αλλά επώδυνη τις πρώτες 2-3 ημέρες: Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (4ου βαθμού αιμορροΐδες) είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan.
  • Μέθοδος Peter Lord: Σε περιπτώσεις υπερτονίας του σφικτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή που προσφέρει σημαντική βελτίωση. Η αναίμακτη διά χειρών διαστολή του δακτυλίου (οκτώ δακτύλων) δεν συνιστάται από ορισμένους χειρουργούς, καθώς -κατά την γνώμη τους – μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων και τραυματική ακράτεια κοπράνων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί
  • Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Laser CO2 ή Λαβίδος Υπερήχων: Αποτελεί μέθοδο αιμορροϊδεκτομής κατα την οποία χρησιμοποιείται ειδικό χειρουργικό Laser διοξειδίου ή ψαλιδίου υπερήχων.
    • Μέθοδος υπερήχων τελευταίας γενιάς Trilogy: Η νέα γενιά TRILOGY, συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η μέθοδος θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων. Αιμορραγία, κνησμός, πόνος.
    • Μέθοδος Απολίνωσης Αιμορροείδων HeLP: Η συγκεκριμένη μέθοδος γίνεται ενδοσκοπικά, ανώδυνα, χωρίς βελόνες και ράμματα. Ενδείκνυται για τη θεραπεία των αιμορροΐδων 2ου και 3ου βαθμού. Η διάρκεια της μεθόδου είναι μέχρι και 10 εβδομάδες. Η θεραπεία των αιμορροΐδων με laser HeLP χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, ευκολία και αποτελεσματικότητα.

  • Μέθοδος Αιμορροϊδοπλαστικής LHPΗ αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 2ου, 3 ου και 4ου βαθμού πραγματοποιείται ανώδυνα, αναίμακτα και ελάχιστα επεμβατικά μέσω του laser LHP. Αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο που διαρκεί 15 λεπτά με χρήση ήπιας μέθης, ενώ η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης διαθέτει εξειδίκευση στις νόσους του ορθού και του πρωκτού, καθώς και στις μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης κατά των αιμορροΐδων που προαναφέρθηκαν. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός είναι καταρτισμένος να σταδιοποιεί την αιμορροϊδοπάθεια και να προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση της με ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές και με μηδαμινά ποσοστά επανεμφανισής τους. Είναι υπεύθυνος να κρίνει σε ποιον ασθενή μπορεί να εφαρμοστεί κάθε μέθοδος αντιμετώπισης.

Δείτε επίσης

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ