Σκωληκοειδιτιδα

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η φλεγμονή προκαλείται ως αποτέλεσμα απόφραξης του αυλού από τη διόγκωση των λεμφαδένων και τη συγκέντρωση εκκρίσεων. Λόγω αυτού υπάρχει πίεση, ενώ δημιουργούνται μικρόβια τα οποία προκαλούν φλεγμονή του τοιχώματος. Η διάταση της σκωληκοειδούς απόφυσης πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως ώστε να αποκλειστεί η πρόκληση περιτονίτιδας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Τα συνήθη συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα κατώθι:

  • Ανορεξία
  • Πόνο στην κοιλιά ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονος, κυρίως στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Εμετός ή ναυτία
  • Πυρετός – ανεβασμένη θερμοκρασία πέραν του φυσιολογικού

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας;

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα με άλλες παθήσεις, κάτι που δυσκολεύει την διάγνωσή της. Ο γενικός χειρουργός θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή κλινική εξέταση στον ασθενή, λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό του και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της κοιλιάς. Εκτός της κλινικής εξέτασης, θα ζητηθεί εξέταση αίματος και πιθανόν ούρων, ακτινογραφία θώρακος και κοιλίας αλλά και υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας.

Ποια είναι η θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα;

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι κατά βάση χειρουργική. Τα αντιβιοτικά και η γενικότερη φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν είναι αρκετά ώστε να περιορίσουν την απόφραξη. Η χειρουργική επέμβαση της σκωληκοειδίτιδας είναι η σκωληκοειδεκτομή.

Η τεχνική αυτή συνίσταται σε περίπτωση οξείας σκωληκοειδίτιδας, ήπιας μορφής αλλά και σε περίπτωση εντοπισμένης περιτονίτιδας. Από τις μεθόδους σκωληκοειδεκτομής προτιμάται η Λαπαροσκοπική, η οποία υπερέχει της ανοιχτής μεθόδου. Η λαπαροσκοπική μέθοδος διενεργείται από έμπειρους και εκπαιδευμένους χειρουργούς καθώς αποτελεί απαιτητική μέθοδο.

Ποια είναι η διαδικασία της λαπαροσκοπικής σκωλικοειδεκτομής;

Η Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών στην κοιλιά. Μέσω μιας μικροκάμερας που εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλίας, ο χειρουργός λαμβάνει ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού, ώστε να αφαιρέσει τη σκωληκοειδή απόφυση και να καθαρίσει την κοιλιά από το πύον. Ο ασθενής δύναται να αποχωρήσει από το νοσοκομείο την ίδια κιόλας μέρα της επέμβασης δίχως μετεγχειρητικό πόνο.

 

Μέσω της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μέσα σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας. Πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα της μεθόδου έναντι της ανοιχτής είναι τα εξής:

  • Η μικροκάμερα (το λαπαροσκόπιο) που εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλίας, παρέχει ακριβή εικόνα του εσωτερικού, βοηθώντας τον ιατρό στην επέμβαση.
  • Οι οπές είναι τρεις μικρές 0,5 εκατοστών, οι οποίες δεν αφήνουν σημάδι.
  • Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άριστο.
  • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
  • Η αποκατάσταση λειτουργίας του εντέρου είναι ταχύτερη.
  • Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μερικές ώρες, καθώς δύναται να λάβει εξιτήριο την ίδια κιόλας μέρα της επέμβασης.
  • Ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητα μέσα σε 5-6 ημέρες από την επέμβαση.

 

Μετεγχειρητικό Στάδιο

Μετά την επέμβαση της σκωληκοειδίτιδας ο μετεγχειρητικός πόνος συνήθως είναι από μέτριος έως μηδενικός. Ο πόνος που θα εμφανιστεί θα βελτιωθεί μέσα σε λίγες μέρες. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά φάρμακα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο αλλά και για την πρόληψη τυχόν λοίμωξης μετά την επέμβαση. Η κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση συνίσταται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβων αίματος στα πόδια. Η επιστροφή στην καθημερινότητας και στις δραστηριότητες σας θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 5-6 ημέρες μετά την επέμβαση. Τα γεύματα μετά την επέμβαση θα πρέπει να είναι μικρά, συχνά και ελαφριά.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δημήτρη Ζησιάδη ώστε να σας καθοδηγήσει στο κατάλληλα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με βάση το πρόβλημά σας.

 

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...