Επεμβασεις κηλης

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

Η επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς. Ο τομέας της υγείας και πιο συγκεκριμένα της γενικής χειρουργικής επωφελείται στο έπακρον από τις εξελίξεις αυτές. Αναφορικά με τη βουβωνοκήλη και την αποκατάστασή της, η πλέον τελευταίας τεχνολογίας πρωτοποριακή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ακούει στο όνομα ONSTEP με Διπλό Πλέγμα.

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος στο δέρμα, με τη διενέργεια μιας μικρής τομής (3εκ.)

Χαρακτηριστικά Μεθόδου

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Πραγματοποιείται μέσω τοπικής αναισθησίας, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για λίγες μόνο ώρες, για αυτό και η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως One-Day-Clinic.

Η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες καθώς και στην εργασία του πραγματοποιείται εντός λίγων ημερών. Μπορεί επίσης να σηκώσει και βάρη, πάντα με προσοχή. Η επιβάρυνση του οργανισμού με βάρη είναι εφικτή λόγω του πλέγματος που τοποθετείται στο κοιλιακό τοίχωμα.

Θεραπεία της Βουβωνοκήλης

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι γνωστό πως πραγματοποιείται μέσω χειρουργικής μεθόδου. Οι κήλες απαιτούν ανάλογη αντιμετώπιση λόγω των ανατομικών προβλημάτων τους. Η αντιμετώπιση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω συντηρητικής θεραπείας, δηλαδή μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή φυσικοθεραπείας. Η μόνη μέθοδος για την αποκατάσταση του προβλήματος της βουβωνοκήλης είναι μέσω της χειρουργικής επέμβασης.

Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η εγχείρηση;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μετά τη διάγνωση των συμπτωμάτων της και την κλινική εξέταση που διενεργεί ο γιατρός.

Ασυμπτωματική Βουβωνοκήλη

Η ασυμπτωματική βουβωνοκήλη, όταν δηλαδή το μόνο σύμπτωμα είναι η διόγκωση που γίνεται ορατή σε όρθια ή καθιστή θέση, χρήζει χειρουργικής επέμβασης πριν η βουβωνοκήλη γίνει συμπτωματική ή δημιουργήσει επιπλοκές.

Συμπτωματική Βουβωνοκήλη

Η συμπτωματική βουβωνοκήλη, όταν δηλαδή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διόγκωση της βουβωνικής χώρας, πόνο και ενοχλήσεις, χρήζει χειρουργικής επέμβασης σε σύντομο χρόνο, πριν η βουβωνοκήλη δημιουργήσει επιπλέον επιπλοκές.

Μη ανατάξιμη Βουβωνοκήλη

Η μη ανατάξιμη βουβωνοκήλη, όταν δηλαδή η επαναφορά της βουβωνοκήλης στην κανονική της θέση δεν είναι εφικτή λόγω συμφώσεων ή οιδήματος, χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, καθώς η εγκυμονεί ο κίνδυνος περίσφυξης.

Περισφυγμένη Βουβωνοκήλη

Η περισφυγμένη βουβωνοκήλη, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του πάσχοντα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έντονο πόνο, εμετό και ειλεό. Η χειρουργική αντιμετώπισή της θεωρείται επείγουσα!

 

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με Διπλό Πλέγμα PHS

Η νέα μέθοδος που αντικαθιστά την λαπαροσκοπική μέθοδο είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με Διπλό Πλέγμα PHS. Πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς.

Η μικροεπεμβατική τεχνική διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λαπαροσκοπικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση
  • Η μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
  • Χαρακτηρίζεται ως One-day-clinic, καθώς η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι μόνο για 2-3 ώρες
  • Τα ποσοστά υποτροπώς είναι χαμηλά
  • Δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη
  • Το κόστος είναι πολύ μικρότερο

 

Χρήσιμες συμβουλές για την επέμβαση

Ο ασθενής την ημέρα της επέμβασης θα πρέπει να είναι νηστικός. Σε ειδικές περιπτώσεις εισέρχεται στο νοσοκομείο μια μέρα πριν την επέμβαση για προεγχειρητικό έλεγχο. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί κανονικά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αγωγή ή από το στόμα. Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική διαρκεί από λίγες ώρες έως μία μέρα.

Μετεγχειρητική φροντίδα και αποθεραπεία

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της κήλης πριν την ολοκληρωτική της επούλωση. Καλό θα ήταν συνεπώς να αποφύγετε την άρση βαρέων αντικειμένων και την σωματική κατάποση. Ο γιατρός σας θα σας ορίσει το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η μέθοδος ONSTEP με Διπλό Πλέγμα προσφέρει ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες και την εργασία του ασθενούς, καθώς και την άρση βαρέων αντικειμένων, λόγω του πλέγματος που τοποθετείται.
Παυσίπονα χορηγούνται για λίγες μέρες μετά την επέμβαση, μέχρι την πλήρη κινητοποίηση του ασθενούς. Η επούλωση των τομών πραγματοποιείται σε διάστημα 8-12 ημερών.

 

Πιθανές Επιπλοκές

Η πιθανότητα επιπλοκών κατά την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι μικρή. Μια επείγουσα περίπτωση, όπως η περίσφυξη, ενδέχεται να έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών από ότι μια προγραμματισμένη επέμβαση.

Οι νέες μέθοδοι αποκατάστασης της βουβωνοκήλης θεωρούνται ασφαλής και συνήθως δεν φέρουν επιπλοκές.

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ