Κηλες

Τι είναι η Βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Η μορφή της ποικίλει από μικρό ογκίδιο έως μεγάλη μάζα στη βουβωνική χώρα. Συνοδεύεται συνήθως από πόνο, κυρίως κατά τον βήχα ή κατά την άρση βαρειών αντικειμένων. Εμφανίζεται λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχεται η περιοχή και λόγω των ανατομικών δομών.

O ειδικός χειρουργός είναι σε θέση να κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ο υπεύθυνος γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη και εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματός σας. Αν η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται σήμερα εξαιρετικά μικρό- επεμβατικά με την χρήση πλέγματος και αναλόγως την σοβαρότητα της περίστασης πραγματοποιείται και η σύστοιχη τεχνική.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη, αν και συχνά δεν έχει προφανή αίτια, οφείλεται συνήθως σε :

 • Αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
 • Ανύψωση μεγάλου βάρους
 • Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
 • Εγκυμοσύνη
 • Υπερβολικό βάρος – παχυσαρκία
 • Χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
 • Δυσκοιλιότητα

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να υπάρχει εκ γεννήσεως ή να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής. Η εκ γεννήσεως ύπαρξή της σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ανεπιτυχή σύγκλειση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Όταν δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζωής, σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ανατομικές ή δομικές διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο που επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή τις κινήσεις του εντέρου. Το μέγεθος της βουβωνοκήλης έχει σταδιακή αύξηση καθώς συνεχίζεται η πίεση που προωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Πέρα από τον πόνο, ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει δυσφορία αλλά και να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ανατάξιμη σημαίνει πως το περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να επανέλθει στη σωστή του θέση με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενούς ή του γιατρού. Η εξαφάνιση του ωστόσο είναι παροδική.  Μη ανατάξιμη σημαίνει πως η επαναφορά της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.

Παρατηρούνται περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν διόγκωση, πόνο ή ενόχληση και η διάγνωση της βουβωνοκήλης έγινε τυχαία μετά από κλινική εξέταση από το γιατρό.

Κίνδυνοι της βουβωνοκήλης

Στις περιπτώσεις που η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως «μη ανατάξιμη», δηλαδή μη αναστρέψιμη, εγκυμονεί ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε μόνιμη βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περίσφιξη οδηγεί σε απόφραξη του σπλάχνου, που σημαίνει αποφρακτικό ειλεό. Η κατάσταση της περίσφιξης συνιστά άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα, εμετό, πυρετό, πτώση πίεσης και πιθανή αναστολή αερίων.

Διαγνωστικές εξετάσεις βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από τον υπεύθυνο γιατρό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προβεί στην έμπειρη αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας της κήλης και θα αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διεξάγεται μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Κλασικές – ανοικτές επεμβάσεις : μικρή τομή στην βουβωνική χώρα και χρήση τοπικής, ραχιαίας ή γενικής αναισθησίας

 • μέθοδος Shouldice
 • μέθοδος Lichtenstein

Ελάχιστα επεμβατικές – Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις:  χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας

Από τις κλασικές μεθόδους χρησιμοποιείτε η μέθοδος με πλέγμα Lichtenstein, ενώ στις λαπαροσκοπικές, η μέθοδος TEP.

Θεραπεία της βουβωνοκήλης με τη μέθοδο TEP

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος TEP αποτελεί την πλέον καταξιωμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής – ενδοσκοπικής επέμβασης. Τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:

 • Διενεργείται εκτός της κοιλιακής κοιλότητας, και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να έλθει το πλέγμα σε επαφή με τα σπλάχνα.
 • Επιτρέπει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση άλλης μορφής κηλών
 • Αποτελεί ιδανική επιλογή για την υποτροπή χειρουργημένης βουβωνοκήλης
 • Δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.

Πιθανές Επιπλοκές

Η χειρουργική επέμβαση της βουβωνοκήλης έχει μικρή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, καθώς πλέον αποτελεί ένα ασφαλές χειρουργείο μέσα από τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος αποτελεί εξειδικευμένη επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από άριστα εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα.

Δείτε επίσης

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ