Βουβωνοκήλη

Τίτλος βράβευσης Χειρουργικής Αριστείας στην Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης
από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

 

βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη και πού βρίσκεται;

Η βουβωνοκήλη συναντάται από μικρό ογκίδιο έως μεγάλη μάζα στη βουβωνική χώρα ή στους όρχεις και συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα. Το συνηθέστερο είναι ο πόνος  κατά τον βήχα ή κατά την άρση βαριών αντικειμένων. Τέλος, εμφανίζεται λόγω των μεγάλων πιέσεων στην περιοχή και λόγω των ανατομικών δομών.

 

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη», δηλαδή το περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να επανέλθει στη σωστή θέση με τη βοήθεια του ασθενή ή του γιατρού. Η εξαφάνιση του ωστόσο είναι παροδική. Μπορεί, επίσης, να είναι  «μη ανατάξιμη», δηλαδή η επαναφορά της είναι αδύνατη και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.

Η πλέον συχνή μορφή κήλης είναι η βουβωνοκήλη. Παρουσιάζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στις δύο πλευρές με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες από τις γυναίκες. Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης δημιουργείται αδυναμία και ρήξη ακολούθως των τοιχωμάτων της βουβωνικής χώρας με επακόλουθο την προβολή σπλάχνου. Η πρόπτωση ενδοκοιλιακών οργάνων-ιστών συντελείται στον βουβωνικό πόρο, στην περιοχή ακριβώς πάνω από τον μηρό.

Τι είναι ο βουβωνικός πόρος και πού είναι;

Ο βουβωνικός πόρος στην ανατομία της βουβωνικής περιοχής είναι η φυσιολογική οπή (άνοιγμα) στο κοιλιακό τοίχωμα απ’ όπου κατεβαίνει ο όρχις από την κοιλιά στο όσχεο ή περνάει ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας κατά την εμβρυακή ηλικία. Όταν στο ευάλωτο αυτό άνοιγμα συμβεί πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου, έχουμε τη βουβωνοκήλη.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;

Η βουβωνοκήλη, αν και συχνά δεν έχει προφανή αίτια, μπορεί να οφείλεται σε:

 • αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
 • ανύψωση μεγάλου βάρους
 • συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
 • εγκυμοσύνη
 • υπερβολικό βάρος(παχυσαρκία)
 • χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
 • δυσκοιλιότητα

Η βουβωνοκήλη μπορεί να υπάρχει εκ γενετής και σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ανεπιτυχή σύγκλειση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Μπορεί, επίσης, να δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζωής και να σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ανατομικές ή δομικές διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο που επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή τις κινήσεις του εντέρου. Το μέγεθος της βουβωνοκήλης έχει σταδιακή αύξηση, καθώς συνεχίζεται η πίεση που προωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Πέρα από τον πόνο, ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει δυσφορία, αλλά και να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.

Σημειώνεται ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν διόγκωση, πόνο ή ενόχληση και η διάγνωση της βουβωνοκήλης έγινε τυχαία μετά από κλινική εξέταση από το γιατρό.

 • Πόνος στην αριστερή βουβωνική χώρα

Ο πόνος στην αριστερή βουβωνική περιοχή είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα στη βουβωνοκήλη. Πρόβλημα στις κενώσεις, υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα, φούσκωμα στην κοιλιά και μετεωρισμός  είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τη δίοδο τμήματος του παχέος εντέρου (κυρίως του σιγμοειδούς).

 • Πόνος στην δεξιά βουβωνική χώρα

Ο πόνος στη δεξιά βουβωνική χώρα με τη δίοδο τμήματος έλικας του λεπτού εντέρου ή του επιπλόου μπορεί να οδηγήσει σε κολικούς πόνους, εμετούς, μετεωρισμό ή σε διάφορα συμπτώματα ατελούς ειλεού.

Βουβωνοκήλη: Κίνδυνοι & Πιθανές επιπλοκές

Στις περιπτώσεις που η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως «μη ανατάξιμη», δηλαδή μη αναστρέψιμη, εγκυμονεί ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης (περισφιγμένη κήλη). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε μόνιμη βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περίσφιξη οδηγεί σε απόφραξη του σπλάχνου, δηλαδή αποφρακτικό ειλεό. Συνεπώς, η κατάσταση της περίσφιξης συνιστά άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα, εμετό, πυρετό, πτώση πίεσης και πιθανή αναστολή αερίων.

 

O ειδικός χειρουργός θα κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ο υπεύθυνος γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη και εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Αν η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP. 

Βουβωνοκήλη & Διαγνωστικές εξετάσεις

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης (αν είναι αρχόμενη ή λανθάνουσα κήλη) πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από τον υπεύθυνο γιατρό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προβεί στην έμπειρη αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας της κήλης και θα αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις.

Θεραπεία: Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διεξάγεται μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, ελάχιστα επεμβατικών. Ως μια επιλογή εμφανίζονται οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις TAPPτεχνική TEP – robot TAP, που χρησιμοποιείται περισσότερο, και η τεχνική TAPP), με τη χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας. Η χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος σήμερα πραγματοποιείται άμεσα, σχεδόν εκμηδενίζοντας τον μετεγχειρητικό πόνο.

 

ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Lichnestain-Τοπική με Μέθη-Διπλό Πλέγμα

Η εναλλακτική και πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι η μικροεπεμβατική πλαστική μέθοδος αποκατάστασης με διπλό πλέγμα, με μία σειρά από πλεονεκτήματα που θα δούμε στη συνέχεια.

 

Θεραπεία της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα

Η πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις μικροεπεμβατικές επεμβάσεις. Η τεχνική της είναι απλή και ανεκτή από τους ασθενείς.

 

Διαδικασία καινοτόμας μεθόδου

Το πάνω πλέγμα μπαίνει στο κάτω μέρος του βουβωνικού σωλήνα και παρέχει την ασφάλεια για την επιδιορθωτική τεχνική. Ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ασφαλίζει το πάνω πλέγμα, ώστε αυτό να υποδεχτεί το κάτω και, τέλος, το κάτω πλέγμα θα πρέπει να παραταχθεί πριν από την περιοχή του περιτοναίου και μετά την τοποθέτηση του πλέγματος, για την παροχή οπίσθιας διόρθωσης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα;

 

 

Τα πλεονεκτήματά της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα είναι τα εξής:

 

 • δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη
 • έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου
 • χαμηλά ποσοστά υποτροπών
 • άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • one-day-clinic με παραμονή στο νοσοκομείο για μόνο 2-3 ώρες
 • μικρότερος χρόνος αποκατάστασης
 • ταχεία ανάρρωση
 • άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • μικρότερο κόστος

Πιθανές επιπλοκές

Η νέα μέθοδος, που αντικαθιστά τη λαπαροσκοπική τεχνική για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι ανώδυνη, ασφαλής και με μηδενικές πιθανότητες επιπλοκών, όταν διενεργείται από έναν άριστα εκπαιδευμένο χειρουργό. Η εξειδικευμένη αυτή τεχνική μπορεί να συνοδευτεί και από σύστοιχη τεχνική, αν η σοβαρότητα της περίστασης το απαιτεί.

 

Εμφανίζεται στυτική δυσλειτουργία με την βουβωνοκήλη;

Τα διάφορα συμπτώματα της βουβωνοκήλης έχουν πολλές φορές

αντίκτυπο και στη σεξουαλική ζωή, όπως είναι φυσικό. Στατιστικά, όμως, μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης τα όποια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας κάμπτονται και η σεξουαλική καθημερινότητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Κατεβάστε σχετική έρευνα

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...