Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης και παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες παρά στις γυναίκες, σαν ευθεία ή λοξή βουβωνοκήλη.
Τι είναι η βουβωνοκήλη και πού βρίσκεται;
Η βουβωνοκήλη συναντάται από μικρό ογκίδιο έως μεγάλη μάζα στη βουβωνική χώρα ή στους όρχεις και συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα. Το συνηθέστερο είναι ο πόνος κατά τον βήχα ή κατά την άρση βαριών αντικειμένων και εμφανίζεται λόγω των μεγάλων πιέσεων στην περιοχή και λόγω των ανατομικών δομών.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη», δηλαδή το περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να επανέλθει στη σωστή θέση με τη βοήθεια του ασθενή ή του γιατρού. Η εξαφάνιση του ωστόσο είναι παροδική. Μπορεί, επίσης, να είναι «μη ανατάξιμη», δηλαδή η επαναφορά της είναι αδύνατη και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.
Η πλέον συχνή μορφή κήλης είναι η βουβωνοκήλη. Παρουσιάζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στις 2 πλευρές με μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες από τις γυναίκες. Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης δημιουργείται αδυναμία και ρήξη ακολούθως των τοιχωμάτων της βουβωνικής χώρας με επακόλουθο προβολής σπλάχνου. Η πρόσπτωση ενδοκοιλιακών οργάνων/ ιστών συντελείται στον βουβωνικό πόρο, στην περιοχή ακριβώς πάνω από τον μηρό.
Τι είναι ο βουβωνικός πόρος και πού είναι;
Ο βουβωνικός πόρος στην ανατομία της βουβωνικής περιοχής είναι η φυσιολογική οπή (άνοιγμα) στο κοιλιακό τοίχωμα απ’ όπου κατεβαίνει ο όρχις από την κοιλιά στο όσχεο ή περνάει ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας κατά την εμβρυακή ηλικία. Όταν στο ευάλωτο αυτό άνοιγμα συμβεί πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου, έχουμε τη βουβωνοκήλη.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;
Η βουβωνοκήλη, αν και συχνά δεν έχει προφανή αίτια, μπορεί να οφείλεται σε:
- αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
- ανύψωση μεγάλου βάρους
- συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
- εγκυμοσύνη
- υπερβολικό βάρος-παχυσαρκία
- χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
- δυσκοιλιότητα
Η βουβωνοκήλη μπορεί να υπάρχει εκ γενετής και σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ανεπιτυχή σύγκλειση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Μπορεί, επίσης, να δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζωής και να σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ανατομικές ή δομικές διαταραχές.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Το κύριο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο που επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή τις κινήσεις του εντέρου. Το μέγεθος της βουβωνοκήλης έχει σταδιακή αύξηση, καθώς συνεχίζεται η πίεση που προωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Πέρα από τον πόνο, ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει δυσφορία αλλά και να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.
Σημειώνεται ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν διόγκωση, πόνο ή ενόχληση και η διάγνωση της βουβωνοκήλης έγινε τυχαία μετά από κλινική εξέταση από το γιατρό.
Πόνος στην αριστερή βουβωνική χώρα
Ο πόνος στην αριστερή βουβωνική περιοχή είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα στη βουβωνοκήλη. Πρόβλημα στις κενώσεις, υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα, φούσκωμα στην κοιλιά και μετεωρισμός είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τη δίοδο τμήματος του παχέος εντέρου (κυρίως του σιγμοειδούς).
Πόνος στην δεξιά βουβωνική χώρα.
Ο πόνος στη δεξιά βουβωνική χώρα με τη δίοδο τμήματος έλικας του λεπτού εντέρου ή του επιπλόου μπορεί να οδηγήσει σε κολικούς πόνους, εμετούς, μετεωρισμό ή σε διάφορα συμπτώματα ατελούς ειλεού.
Κίνδυνοι-Επιπλοκές της βουβωνοκήλης
Στις περιπτώσεις που η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως «μη ανατάξιμη», δηλαδή μη αναστρέψιμη, εγκυμονεί ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης (περισφιγμένη κήλη). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε μόνιμη βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περίσφιξη οδηγεί σε απόφραξη του σπλάχνου, δηλαδή αποφρακτικό ειλεό. Η κατάσταση της περίσφιξης συνιστά άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα, εμετό, πυρετό, πτώση πίεσης και πιθανή αναστολή αερίων.
O ειδικός χειρουργός θα κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ο υπεύθυνος γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη και εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Αν η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.
Διαγνωστικές εξετάσεις βουβωνοκήλης
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης (αν είναι αρχόμενη ή λανθάνουσα κήλη) πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από τον υπεύθυνο γιατρό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προβεί στην έμπειρη αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας της κήλης και θα αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις.
Θεραπεία: Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διεξάγεται μέσω χειρουργικών επεμβάσεων, ελάχιστα επεμβατικών. Η μία επιλογή είναι οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (η τεχνική TEP, που χρησιμοποιείται περισσότερο, και η τεχνική TAPP), με τη χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας.
Η εναλλακτική και πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι η μικροεπεμβατική πλαστική μέθοδος αποκατάστασης με διπλό πλέγμα, με μία σειρά από πλεονεκτήματα που θα δούμε στη συνέχεια.
Θεραπεία της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα
Η πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις μικροεπεμβατικές επεμβάσεις. Η τεχνική της είναι απλή και ανεκτή από τους ασθενείς.
Διαδικασία καινοτόμας μεθόδου
Το πάνω πλέγμα μπαίνει στο κάτω μέρος του βουβωνικού σωλήνα και παρέχει την ασφάλεια για την επιδιορθωτική τεχνική. Ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ασφαλίζει το πάνω πλέγμα ώστε αυτό να υποδεχτεί το κάτω και, τέλος, το κάτω πλέγμα θα πρέπει να παραταχθεί πριν από την περιοχή του περιτοναίου και μετά την τοποθέτηση του πλέγματος, για την παροχή οπίσθιας διόρθωσης.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα;
Τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:
- δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη
- έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου
- χαμηλά ποσοστά υποτροπών
- άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
- one-day-clinic με παραμονή στο νοσοκομείο για μόνο 2-3 ώρες
- μικρότερος χρόνος αποκατάστασης
- ταχεία ανάρρωση
- άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- μικρότερο κόστος
Πιθανές επιπλοκές
Η νέα μέθοδος, που αντικαθιστά τη λαπαροσκοπική τεχνική για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, είναι ανώδυνη, ασφαλής και με μηδενικές πιθανότητες επιπλοκών όταν διενεργείται από έναν άριστα εκπαιδευμένο χειρουργό. Η εξειδικευμένη αυτή τεχνική μπορεί να συνοδευτεί και από σύστοιχη τεχνική, αν η σοβαρότητα της περίστασης το απαιτεί.
Εμφανίζεται στυτική δυσλειτουργία με την βουβωνοκήλη;
Τα διάφορα συμπτώματα της βουβωνοκήλης έχουν πολλές φορές αντίκτυπο και στη σεξουαλική ζωή, όπως είναι φυσικό. Στατιστικά, όμως, μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης τα όποια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας κάμπτονται και η σεξουαλική καθημερινότητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη για να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την απαραίτητη επέμβαση, που θα σας ανακουφίσει από όλα τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης και θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη, αν και συχνά δεν έχει προφανή αίτια, οφείλεται συνήθως σε :
- Αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
- Ανύψωση μεγάλου βάρους
- Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
- Εγκυμοσύνη
- Υπερβολικό βάρος – παχυσαρκία
- Χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
- Δυσκοιλιότητα
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βουβωνοκήλης;
Η βουβωνοκήλη μπορεί να υπάρχει εκ γεννήσεως ή να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής. Η εκ γεννήσεως ύπαρξή της σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ανεπιτυχή σύγκλειση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Όταν δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζωής, σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ανατομικές ή δομικές διαταραχές.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Το κύριο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο που επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή τις κινήσεις του εντέρου. Το μέγεθος της βουβωνοκήλης έχει σταδιακή αύξηση καθώς συνεχίζεται η πίεση που προωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Πέρα από τον πόνο, ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει δυσφορία αλλά και να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ανατάξιμη σημαίνει πως το περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να επανέλθει στη σωστή του θέση με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενούς ή του γιατρού. Η εξαφάνιση του ωστόσο είναι παροδική. Μη ανατάξιμη σημαίνει πως η επαναφορά της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.
Παρατηρούνται περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν διόγκωση, πόνο ή ενόχληση και η διάγνωση της βουβωνοκήλης έγινε τυχαία μετά από κλινική εξέταση από το γιατρό.
Κίνδυνοι της βουβωνοκήλης
Στις περιπτώσεις που η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως «μη ανατάξιμη», δηλαδή μη αναστρέψιμη, εγκυμονεί ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε μόνιμη βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περίσφιξη οδηγεί σε απόφραξη του σπλάχνου, που σημαίνει αποφρακτικό ειλεό. Η κατάσταση της περίσφιξης συνιστά άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα, εμετό, πυρετό, πτώση πίεσης και πιθανή αναστολή αερίων.
Διαγνωστικές εξετάσεις βουβωνοκήλης
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από τον υπεύθυνο γιατρό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προβεί στην έμπειρη αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας της κήλης και θα αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις.
Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διεξάγεται μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Ελάχιστα επεμβατικές – Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις: χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας
- πλαστική μέθοδος αποκατάστασης με διπλό πλέγμα
- Λαπαροσκοπική τεχνική TEP
- Λαπαροσκοπική τεχνική TAPP
Από τις μικροεπεμβατικές μεθόδους χρησιμοποιείτε η μέθοδος με διπλό πλέγμα, ενώ στις λαπαροσκοπικές, η μέθοδος TEP.
Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσά τους ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.
Θεραπεία της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα
Η πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις μικροεπεμβατικές επεμβάσεις. Η τεχνική της είναι απλή και ανεκτή από τους ασθενείς.
Η καινοτόμα αυτή μέθοδος με το διπλό πλέγμα πραγματοποιείται ως εξής:
- το πάνω πλέγμα μπαίνει στο κάτω μέρος του βουβωνικού σωλήνα και παρέχει την ασφάλεια για την επιδιορθωτική τεχνική
- ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ασφαλίζει το πάνω πλέγμα ώστε αυτό να υποδεχτεί το κάτω
- τέλος, το κάτω πλέγμα θα πρέπει να παραταχθεί πριν από την περιοχή του περιτοναίου και μετά την τοποθέτηση του πλέγματος, για την παροχή οπίσθιας διόρθωσης.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα;
Τα πλεονεκτήματά της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα είναι τα εξής:
- Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
- Έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου
- One-day-clinic – παραμονή στο νοσοκομείο για μόνο 2-3 ώρες
- Χαμηλά ποσοστά υποτροπών
- Δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη
- Μικρότερο κόστος
Πιθανές Επιπλοκές
Η χειρουργική επέμβαση της βουβωνοκήλης έχει μικρή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, καθώς πλέον αποτελεί ένα ασφαλές χειρουργείο μέσα από τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα αποτελεί εξειδικευμένη επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από άριστα εκπαιδευμένο χειρουργό.