Κηλες

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

Τι είναι η Βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Η μορφή της ποικίλει από μικρό ογκίδιο έως μεγάλη μάζα στη βουβωνική χώρα. Συνοδεύεται συνήθως από πόνο, κυρίως κατά τον βήχα ή κατά την άρση βαρειών αντικειμένων. Εμφανίζεται λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχεται η περιοχή και λόγω των ανατομικών δομών.

O ειδικός χειρουργός είναι σε θέση να κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ο υπεύθυνος γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη και εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματός σας. Αν η βουβωνοκήλη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται σήμερα εξαιρετικά μικρό- επεμβατικά με την χρήση πλέγματος και αναλόγως την σοβαρότητα της περίστασης πραγματοποιείται και η σύστοιχη τεχνική.

 • Αποκατάσταση με Διπλό Πλέγμα PHS
 • Ανώδυνη & Ασφαλής θεραπεία
 • One-day-clinic
 • Χρήση τοπικής αναισθησίας ή μέθης
 • Ταχεία ανάρρωση & επιστροφή στην καθημερινότητα

 

Νέα μέθοδος αντικαθιστά την λαπαροσκοπική! Xωρίς γενική αναισθησία!

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη, αν και συχνά δεν έχει προφανή αίτια, οφείλεται συνήθως σε :

 • Αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
 • Ανύψωση μεγάλου βάρους
 • Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
 • Εγκυμοσύνη
 • Υπερβολικό βάρος – παχυσαρκία
 • Χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
 • Δυσκοιλιότητα

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να υπάρχει εκ γεννήσεως ή να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής. Η εκ γεννήσεως ύπαρξή της σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ανεπιτυχή σύγκλειση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου. Όταν δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ζωής, σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, ανατομικές ή δομικές διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί η διόγκωση στη βουβωνική χώρα, η οποία συχνά συνοδεύεται από πόνο που επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ή τις κινήσεις του εντέρου. Το μέγεθος της βουβωνοκήλης έχει σταδιακή αύξηση καθώς συνεχίζεται η πίεση που προωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Πέρα από τον πόνο, ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει δυσφορία αλλά και να αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ανατάξιμη σημαίνει πως το περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να επανέλθει στη σωστή του θέση με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενούς ή του γιατρού. Η εξαφάνιση του ωστόσο είναι παροδική.  Μη ανατάξιμη σημαίνει πως η επαναφορά της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία.

Παρατηρούνται περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφάνισαν διόγκωση, πόνο ή ενόχληση και η διάγνωση της βουβωνοκήλης έγινε τυχαία μετά από κλινική εξέταση από το γιατρό.

Κίνδυνοι της βουβωνοκήλης

Στις περιπτώσεις που η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως «μη ανατάξιμη», δηλαδή μη αναστρέψιμη, εγκυμονεί ο κίνδυνος της περίσφιξης της κήλης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε μόνιμη βλάβη ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περίσφιξη οδηγεί σε απόφραξη του σπλάχνου, που σημαίνει αποφρακτικό ειλεό. Η κατάσταση της περίσφιξης συνιστά άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, διότι θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του σπλάχνου και την ίδια τη ζωή του ασθενούς. Συνοδεύεται από έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα, εμετό, πυρετό, πτώση πίεσης και πιθανή αναστολή αερίων.

Διαγνωστικές εξετάσεις βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης από τον υπεύθυνο γιατρό σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα προβεί στην έμπειρη αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας της κήλης και θα αποκλείσει άλλες συναφείς παθήσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης διεξάγεται μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Ελάχιστα επεμβατικές – Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις: χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας

 • πλαστική μέθοδος αποκατάστασης με διπλό πλέγμα PHS
 • Λαπαροσκοπική τεχνική TEP
 • Λαπαροσκοπική τεχνική TAPP

Από τις μικροεπεμβατικές μεθόδους χρησιμοποιείτε η μέθοδος με διπλό πλέγμα PHS, ενώ στις λαπαροσκοπικές, η μέθοδος TEP.

 

 

Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσά τους ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.

Θεραπεία της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα PHS

Η πλαστική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα PHS αποτελεί τη μέθοδο εκλογής στις μικροεπεμβατικές επεμβάσεις. Η τεχνική της είναι απλή και ανεκτή από τους ασθενείς.

Η καινοτόμα αυτή μέθοδος με το διπλό πλέγμα πραγματοποιείται ως εξής:

 1. το πάνω πλέγμα μπαίνει στο κάτω μέρος του βουβωνικού σωλήνα και παρέχει την ασφάλεια για την επιδιορθωτική τεχνική
 2. ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ασφαλίζει το πάνω πλέγμα ώστε αυτό να υποδεχτεί το κάτω
 3. τέλος, το κάτω πλέγμα θα πρέπει να παραταχθεί πριν από την περιοχή του περιτοναίου και μετά την τοποθέτηση του πλέγματος, για την παροχή οπίσθιας διόρθωσης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα PHS;

Τα πλεονεκτήματά της μικροεπεμβατικής τεχνικής με διπλό πλέγμα PHS είναι τα εξής:

 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • Έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου
 • One-day-clinic – παραμονή στο νοσοκομείο για μόνο 2-3 ώρες
 • Χαμηλά ποσοστά υποτροπών
 • Δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη
 • Μικρότερο κόστος

Πιθανές Επιπλοκές

Η χειρουργική επέμβαση της βουβωνοκήλης έχει μικρή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, καθώς πλέον αποτελεί ένα ασφαλές χειρουργείο μέσα από τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα αποτελεί εξειδικευμένη επέμβαση που πρέπει να διενεργείται από άριστα εκπαιδευμένο χειρουργό.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ