Ομφαλοκήλη

Τίτλος βράβευσης Χειρουργικής Αριστείας στην Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης
από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές κήλης του κοιλιακού τοιχώματος και είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται σε παιδιά, γυναίκες μετά από τοκετούς και άνδρες μετά από την άρση βαρέων αντικειμένων. Στα μωρά, και κυρίως στα νεογνά, η εμφάνιση της ομφαλοκήλης είναι πολύ συχνή, όμως είναι συνήθως ανώδυνη.

Η ομφαλοκήλη χαρακτηρίζεται από διόγκωση στον ομφαλό ή κοντά στην περιοχή του ομφαλού, ως αποτέλεσμα του λίπους ή τμήματος του εντέρου που έχει περάσει μέσα από ένα χάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ομφαλοκήλη είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το μέγεθος της ποικίλλει, ωστόσο, είναι σπάνια μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστά. Αυτό καθορίζει το είδος της επέμβασης με την οποία θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση, δηλαδή αν θα είναι μία απλή “πλαστική” συρραφή κατά Mayo ή τοποθέτηση πλέγματος σε μεγάλα ανοίγματα.

 

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε ομφαλοκήλη;

Τα πιθανά αίτια εμφάνισης της ομφαλοκήλης είναι τα ακόλουθα:

 • Συχνές ή πολλαπλές κυήσεις
 • Παχυσαρκία
 • Επίμονος και έντονος βήχας ή φτάρνισμα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Άρση μεγάλου βάρους
 • Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
 • Ασκίτης

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Η ομφαλοκήλη στα παιδιά ενδέχεται να υποχωρήσει από μόνη της. Στους ενήλικες, ωστόσο, είναι μια μορφή κήλης που αυξάνει σε μέγεθος και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική.

Το κύριο σύμπτωμα αποτελεί η αλλαγή του μεγέθους του και χρώματος του δέρματος στην περιοχή του ομφαλού. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν εντερικές διαταραχές, πόνος στην περιοχή και απόφραξη σπλάχνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης πραγματοποιείται εύκολα από το χειρουργό με απλή κλινική εξέταση, καθώς είναι συνήθως ορατή με γυμνό μάτι. Το εξόγκωμα που παρατηρείται γίνεται πιο εύκολα ορατό, όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια στάση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να εξαφανίσει παροδικά την ομφαλοκήλη πιέζοντάς την για να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά. Ωστόσο, η ομφαλοκήλη ξαναεμφανίζεται, μόλις το άτομο σηκωθεί ή σφίξει την κοιλιά του.

Θεραπεία της ομφαλοκήλης

Η οριστική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης γίνεται με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά χωρίς τομή. Συνοδεύεται από τοποθέτηση πλέγματος με σκοπό την οριστική λύση του προβλήματος. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, καθώς απαιτεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών. O μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η παραμονή στην κλινική διαρκεί μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι ανώδυνη και προσφέρει ένα άριστα αισθητικό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία  και ο ίδιος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Παράλληλα με την επέμβαση για ομφαλοκήλη ελέγχονται και τα λοιπά ενδοκοιλιακά όργανα μέσω υπερηχογραφήματος και κλινικής εξέτασης. Ακόμη, μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια και επέμβαση άλλων σημαντικών παθήσεων όπως π.χ. για χολολιθίαση.

Μετά την επέμβαση απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς μετεγχειρητικά φορούν μια ζώνη κοιλίας για περίπου ένα μήνα.

Χειρουργική επέμβαση για μικρή και μεγάλη ομφαλοκήλη

Η επέμβαση της «μικρής» ομφαλοκήλης είναι απλή. Πραγματοποιείται με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο μετά από 2 ώρες. Μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του  και στην εργασία του εντός λίγων ημερών.

Αντιθέτως, η  επέμβαση  της μεγάλης ομφαλοκήλης απαιτεί την τοποθέτηση πλέγματος για μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση των υποτροπών. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, με δημιουργία τομής και μετεγχειρητική κινητοποίηση πραγματοποιείται με ζώνη. Η νοσηλεία του ασθενούς είναι συνήθως 24-48 ώρες.

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;

Ο υπεύθυνος ιατρός ενημερώνει τον ασθενή για την πιθανή πρόκληση επιπλοκών μετεγχειρητικά που μπορεί να αφορούν σε:

 • συλλογή υγρού τοπικά
 • αύξηση του μεγέθους της κήλης
 • παρουσία αιματώματος ή τοπική λοίμωξη

Η ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με τις επιπλοκές γίνεται με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί είναι η περίσφιξη της κήλης.  Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται πόνος, διόγκωση, οίδημα και πολλές φορές απόφραξη του σπλάχνου και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Ο χειρουργός έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης ομφαλοκήλης και κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

Η ομφαλοκήλη προκαλείται, κατά κύριο λόγο, λόγω της έντονης πίεσης του κοιλιακού τοιχώματος. Άλλοι παράγοντες είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη ή πολλαπλές κυήσεις
 • Δυσκοιλιότητα
 • Άρση βάρους
 • Χρόνιος βήχας ή φτάρνισμα

Η συγκεκριμένη μορφή κήλης μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Εάν, όμως, εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα αυτό θα είναι το εξής:

 • Αλλαγή χρώματος και σχήματος της κήλης
 • Γαστρεντερολογικές διαταραχές
 • Απόφραξη σπλάχνου
 • Έντονος πόνος

 

Η ομφαλοκήλη μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό μάτι. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γενικός χειρουργός ψηλαφίζει την περιοχή με τον ασθενή σε όρθια στάση.

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα τη λαπαροσκόπηση χωρίς τομή και την τοποθέτηση πλέγματος. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, ανώδυνη και πραγματοποιείται με τον ασθενή σε γενική αναισθησία.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, την ίδια κιόλας ημέρα ή να παραμείνει την πρώτη ημέρα στο νοσοκομείο. Η ανάρρωση είναι ταχεία και το πρώτο διάστημα συνιστάται η τοποθέτηση ζώνης.

 

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...