
Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.
Τι είναι η ομφαλοκήλη;
Η ομφαλοκήλη αποτελεί μία από τις συνηθέστερες μορφές κήλης και είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται σε παιδιά, γυναίκες μετά από τοκετούς και άνδρες μετά από την άρση βαρέων αντικειμένων.
Η ομφαλοκήλη χαρακτηρίζεται από διόγκωση στον ομφαλό ή κοντά στην περιοχή του ομφαλού, ως αποτέλεσμα του λίπους ή τμήματος του εντέρου που έχει περάσει μέσα από ένα χάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ομφαλοκήλη είναι αρκετά επώδυνη και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Το μέγεθος της ποικίλει, ωστόσο είναι σπάνια μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστά. Αυτό καθορίζει το είδος της επέμβασης, δηλαδή αν θα είναι μία απλή “πλαστική” συρραφή κατά Mayo ή τοποθέτηση πλέγματος σε μεγάλα ανοίγματα.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε ομφαλοκήλη;
Τα πιθανά αίτια εμφάνισης ομφαλοκήλης είναι τα ακόλουθα:
- Συχνές ή πολλαπλές κυήσεις
- Παχυσαρκία
- Επίμονος και έντονος βήχας ή φτάρνισμα
- Δυσκοιλιότητα
- Άρση μεγάλου βάρους
Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;
Η ομφαλοκήλη στα παιδιά ενδέχεται να υποχωρήσει από μόνη της. Στους ενήλικες ωστόσο αυξάνει σε μέγεθος και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντος ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική.
Το κύριο σύμπτωμα αποτελεί η αλλαγή του μεγέθους του και χρώματος του δέρματος στην περιοχή του ομφαλού, οι εντερικές διαταραχές, ο πόνος και η απόφραξη σπλάχνου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ομφαλοκήλης;
Η διάγνωση της ομφαλοκήλης πραγματοποιείται εύκολα από το χειρουργό με απλή κλινική εξέταση, καθώς είναι συνήθως ορατή με γυμνό μάτι. Το εξόγκωμα που παρατηρείται γίνεται πιο εύκολα ορατό όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια στάση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να εξαφανίσει παροδικά την ομφαλοκήλη πιέζοντάς την για να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά. Ξαναεμφανίζεται ωστόσο μόλις το άτομο σηκωθεί ή σφίξει την κοιλιά του.
Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;
Η οριστική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης γίνεται με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά χωρίς τομή. Συνοδεύεται από τοποθέτηση πλέγματος με σκοπό την οριστική λύση του προβλήματος. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία καθώς απαιτεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών. Η παραμονή στην κλινική διαρκεί μερικές ώρες και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι ανώδυνη και προσφέρει ένα άριστα αισθητικό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία και ο ίδιος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Παράλληλα με την επέμβαση για ομφαλοκήλη ελέγχονται και τα λοιπά ενδοκοιλιακά όργανα μέσω υπερηχογραφήματος και κλινικής εξέτασης. Ακόμη μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια και επέμβαση άλλων σημαντικών παθήσεων όπως π.χ. για χολολιθίαση
Μετά την επέμβαση απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους.
Χειρουργική επέμβαση για μικρή και μεγάλη ομφαλοκήλη
Η επέμβαση της “μικρής” ομφαλοκήλης είναι απλή. Πραγματοποιείται με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Ο ασθεής μπορεί να πάρει εξιτήριο μετά από 2 ώρες. Μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα.
Η επέμβασης της μεγάλης ομφαλοκήλης απαιτεί την τοποθέτηση πλέγματος για μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση των υποτροπών. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, δημιουργία τομής και μετεγχειρητική κινητοποίηση με ζώνη. Η νοσηλεία του ασθενούς είναι συνήθως 24-48 ώρες.
Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;
Ο υπεύθυνος ιατρός ενημερώνει τον ασθενή για την πιθανή πρόκληση επιπλοκών μετεγχειρητικά που μπορεί να αφορούν σε συλλογή υγρού τοπικά, αύξηση του μεγέθους της κήλης, παρουσία αιματώματος ή τοπική λοίμωξη, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί είναι η περίσφιγξη της κήλης, η οποία παρουσιάζει πόνο, διόγκωση, οίδημα και πολλές φορές απόφραξη του σπλάχνου. Χρίζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.