Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

 Ο πολύποδας στη χοληδόχο κύστη ή « πολύποδας στη χολή» είναι ένα αρκετά σύνηθες εύρημα στις διαγνωστικές εξετάσεις πολλών ασθενών, καθώς παρουσιάζεται σε ποσοστά 4,3-7%.

Τι είναι ο πολύποδας στη χοληδόχο κύστη;

Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη αποτελούν βλεννογονικές «προεκβολές» εντός αυτής και γίνονται πάντα αντιληπτοί με την υπερηχολογική μελέτη. Το ερώτημα «Από τι δημιουργούνται οι πολύποδες στη χολή» δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση.  Περισσότερο μιλάμε για παράγοντες κινδύνου, με βασικούς τους εξής:

 • Φύλο (μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες)
 • Ηλικία (από 45 ετών και πάνω)
 • Παχυσαρκία
 • Κληρονομικότητα
 • Σακχαρώδης διαβήτης 

Τύποι πολύποδα στη χοληδόχο κύστη

 Οι βασικοί τύποι πολύποδα στη χοληδόχο κύστη είναι οι:

 • Χοληστερινικοί πολύποδες ή ψευδοπολύποδες με συχνότητα 60%. Ουσιαστικά, πρόκειται για συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης, που δε μεγαλώνουν περισσότερο από 10mm, δεν παρουσιάζουν εξαλλαγή και ίσως είναι πολλαπλοί.
 • Φλεγμονώδεις πολύποδες, όπου δεν έχουμε εξαλλαγή, ενώ οι ασθενείς με χρόνια χολοκυστίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους αναπτύξουν.
 • Αδενοματώδεις πολύποδες ή αδενώματα που ίσως αναπτυχθούν από 5 έως 20mm. Είναι σχεδόν πάντα μονήρεις και ίσως συνδεθούν με εξαλλαγή σε αδενοκαρκίνωμα χοληδόχου κύστης (ο πιο κακοήθης και επιθετικός καρκίνος στο γαστρεντερικό σύστημα).
 • Αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση που αφορά κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες και κάνει την εμφάνισή του ως πάχυνση στον πυθμένα της χοληδόχου κύστης. Το 20% των ασθενών με πολύποδα μπορεί να έχει αδενομύωση, ενώ σχετίζεται με το ενδεχόμενο κακοήθους εξαλλαγής.

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη – Συμπτώματα

 Οι πολύποδες δίνουν συμπτώματα μόνον εάν βρίσκονται κοντά στον κυστικό πόρο και προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόφραξη χολής. Όταν οι χοληστερινικοί πολύποδες είναι πολλαπλοί, ίσως προκληθούν κρίσεις χολοκυστίτιδας από τον ερεθισμό του τοιχώματός της (χοληστερίνωση ή χοληστερόλωση).

Σε περιπτώσεις ταυτόχρονης ύπαρξης χολολιθίασης (πέτρες στη χολή) ίσως έχουμε:

 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Πόνο δεξιά στην κοιλιά
 • Πεπτικές διαταραχές

Πώς γίνεται η διάγνωση για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης;

 Η διάγνωση για πολύποδες στη χοληδόχο κύστη γίνεται με υπερηχογράφημα που αποτελεί, επίσης, και την κατάλληλη εξέταση για την παρακολούθηση της πορείας των πολυπόδων.

Άλλες πιθανές εξετάσεις, μετά τη βασική διάγνωση, που ίσως δείξουν την επιθετικότητα και τον βαθμό διείσδυσης ενός κακοήθους πολύποδα, είναι οι εξής:

 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία

Πορεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη – Θεραπεία

 Η «ταυτότητα» και η πορεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη θα υποδείξει και την κατάλληλη θεραπεία. Η ενδεικνυόμενη επέμβαση στην περίπτωση ενός πολύποδα στη χολή είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, που προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, το χειρουργείο δεν αποτελεί τη λύση σε κάθε πολύποδα, καθώς μπορεί να απαιτείται απλώς συνεχής παρακολούθηση με βάση τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.

Έχει εντοπιστεί πολύποδας στη χολή σε υπέρηχο:Πότε συνιστάται χολοκυστεκτομή;

 Η χολοκυστεκτομή μπορεί να συσταθεί όταν υπάρχει:

 • Κολικός χοληφόρων
 • Παγκρεατίτιδας
 • Πολύποδας με αύξηση μεγέθους, δηλαδή μονήρης και > των 5 χιλιοστών
 • Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

Επιπλέον, συστήνεται όταν οι πολύποδες είναι από 10mm και πάνω, καθώς είναι είτε κακοήθεις είτε δυνητικά κακοήθεις, και, τέλος, σε περιπτώσεις συνύπαρξης με χολολιθίαση, όπου η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρείται.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη και ενημερωθείτε σχετικά με τα αίτια, τα συμπτώματα, τη διατροφή και την ενδεδειγμένη θεραπεία για περιπτώσεις πολυπόδων στη χολή, που θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητά σας. 

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον