Χολη-Χοληφορα

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

Ο πολύποδας την χοληδόχο κύστη (ή όπως συνηθίζουμε να ακούμε “ο πολύποδας στη χολή”) είναι πολύ σύνηθες εύρημα πλέον στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών.

Παρουσιάζονται σε ποσοστά 4,3-7% σε ηλικία πάνω από 45 ετών και σε μεγαλύτερη πιθανότητα στους άνδρες.

Οι πολύποδες στην χοληδόχο κύστη αποτελούν βλεννογονικές “προεκβολές” εντός αυτής και γίνονται πάντα αντιληπτοί με την υπερηχολογική μελέτη.

Οι πλέον συνήθεις μορφές πολύποδα στην χοληδόχο κύστη είναι:

  • Οι χοληστερινικοί πολύποδες (ή ψευδοπολύποδες) οι οποίοι αποτελούν συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πέραν των 10mm, δεν εξαλάσσονται και είναι πολλές φορές πολλαπλοί και οι πλέον συνήθεις (60%)
  • Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι και αυτοί δεν εξαλάσσονται, απαντούν σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.
  • Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι αποτελούν την μόνη πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, το οποίο αποτελεί και τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Αναπτύσσονται από 5 έως 20 χιλιοστά και κατά κανόνα είναι μονήρεις.
  • Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση, εμφανίζεται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστεως κυρίως στον πυθμένα αυτής. Παρουσιάζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή και παρουσιάζεται στο 20% των περιπτώσεων.

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη – Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία των πολυπόδων είναι ανύπαρκτη. Δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνον εάν η θέση τους είναι πλησίον του κυστικού πόρου και μπορούν να δημιουργήσουν μερική ή και πλήρη απόφραξη της “χολής”. Επίσης οι πολλαπλοί χοληστερινικοί πολύποδες μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις χολοκυστίτιδας λόγω του ερεθισμού του τοιχώματος αυτής (χοληστρίνωση ή χοληστερόλωση).

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη -Διάγνωση

Η διάγνωση των πολυπόδων είναι κατά κανόνα υπερηχογραφική. Αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη, φθηνή και λεπτομερή μέθοδο διάγνωσης αλλά και παρακολούθησης των πολυπόδων της “χολής”.

Άλλες εξετάσεις είναι σαφώς η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχουν θέση μόνο στην διερεύνηση της περεταίρω επιθετικότητας και βαθμού διείσδυσης ενός κακοήθως εξαλλαγέντος πολύποδος.

Πορεία των πολυπόδων στη χοληδόχο κύστη και Θεραπεία

Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η συμβουλή που πρέπει να δοθεί από τον “ειδικό”, στον ασθενή με εμφάνιση πολύποδα στη “χολή”.

Ακολουθώντας τα διεθνή standards και τις σύγχρονες μελέτες, η κατεύθυνση είναι ότι:

  • Κάθε πολύποδας που εμφανίζει αύξηση μεγέθους, είναι μονήρης και είναι > των 5 χιλιοστών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επέμβαση.
  • Η συνύπαρξη πολυπόδων με χολολιθίαση αποτελεί σαφώς επίσης ένδειξη αφαίρεσης της χοληδόχου.
  • Η ενδεικνυόμενη επέμβαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ