Ογκολογικες παθησεις

Ο γαστρικός καρκίνος, συνήθως καλούμενος ως καρκίνος στομάχου, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του στομαχιού και μπορεί να διαδοθεί σε όλο το στομάχι και σε άλλα όργανα, ιδιαίτερα τον οισοφάγο, τους πνεύμονες, τους λεμφαδένες και το συκώτι.

Κακρίνος Στομάχου – Συμπτώματα

Στάδιο 1 
Δυσπεψία ή μια αίσθηση καψίματος (καούρα)
Απώλεια όρεξης, ειδικά για το κρέας
Κοιλιακές ενοχλήσεις
Στάδιο 2
Αδυναμία και κούραση
«Φούσκωμα» του στομαχιού, συνήθως μετά από γεύματα
Στάδιο 3 
Κοιλιακός πόνος στην ανώτερη κοιλία
Ναυτία και περιστασιακός εμετός
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Απώλεια βάρους
Αιμορραγία (αίμα εμετού ή κατοχή του αίματος στα κόπρανα) στην οποία το αίμα θα εμφανιστεί μαύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Δυσφαγία: Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα μπορεί να υποδηλώνει έναν καρδιακό όγκο ή την επέκταση του γαστρικού όγκου μέσα στον οισοφάγο.

Κακρίνος Στομάχου – Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή το σύνολο του στομάχου, καθώς και τους γύρω λεμφαδένες, με βασικό στόχο την άρση όλου του καρκίνου και ένα μια μικρή μοίρα του παρακείμενου φυσιολογικού ιστού. Ανάλογα με την έκταση της εισβολής και την εντόπιση του όγκου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος του εντέρου ή του παγκρέατος. Οι όγκοι στο κάτω μέρος του στομάχου μπορεί να απαιτούν μια Billroth I ή II Billroth διαδικασία.

Ενδοσκοπική χειρουργική εκτομή του βλεννογόνου (EMR) είναι μια θεραπεία για τον πρωτογενή καρκίνο του στομάχου (όγκων που περιλαμβάνουν μόνο το βλεννογόνο), που έχει πρωτοπορήσει στην Ιαπωνία, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μερικά κέντρα. Στη διαδικασία αυτή, ο όγκος, σε συνδυασμό με την εσωτερική επένδυση του στομάχου (βλεννογόνο), αφαιρείται από το τοίχωμα του στομάχου χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό καλώδιο βρόχου μέσω του ενδοσκοπίου. Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ μικρότερη επέμβαση από ότι είναι η αφαίρεση του στομάχου. Ενδοσκοπική υποβλεννογόνια ανατομή (ΕΑΑ) είναι μια παρόμοια τεχνική που πρωτοστάτησε στην Ιαπωνία, κατά την οποία γίνεται εκτομή τμήματος μιας μεγάλης περιοχής του βλεννογόνου. Αν η παθολογοανατομική εξέταση του δείγματος εκτομή δείχνει ατελή εκτομή ή βαθιά εισβολή από τον όγκο, ο ασθενής θα χρειαστεί μια επίσημη χειρουργική επέμβαση στο στομάχι.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι σήμερα θεραπευτικές σε λιγότερο από το 40% των περιπτώσεων, και, σε περιπτώσεις μεταστάσεων, μπορεί να εξυπηρετούν μόνο ανακουφιστικούς σκοπούς.

 

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ