Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, θεραπεία και χρήσιμες Συμβουλές

Home > Blog > Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, θεραπεία και χρήσιμες Συμβουλές
Categories
Blog

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα, θεραπεία και χρήσιμες Συμβουλές

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια αρκετά συνήθη πάθηση. Αιμορροΐδες ή αιμορροϊδοπάθεια, ονομάζονται οι φλέβες που υπάρχουν στο τέλος του παχέος εντέρου στην περιοχή του πρωκτού, τα πλέγματα των οποίων διογκώνονται και παρουσιάζουν φλεγμονή. Ουσιαστικά όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Η διόγκωση τους εμφανίζεται κυρίως:

  • μετά από αυξημένη πίεση στις φλέβες αυτές κατά τη διάρκεια κινήσεων του εντέρου
  • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • μετά από οξύ επεισόδιο δυσκοιλιότητας
  • μετά από επανειλημμένη διάρκεια διάρροιας
  • μετά από απότομη απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους τρεις ανθρώπους θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής από αιμορροΐδες. Η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης.

Οι αιμορροΐδες, συνήθως, δεν είναι επικίνδυνες, καθώς σπάνια μπορεί να εμφανιστεί έντονη αιμορραγία ή ακόμα και αναιμία λόγω της αιμορραγίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες. Τα άτομα που είναι πιθανό να εμφανίσουν αιμορροΐδες κυρίως ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 45 και 65 ετών. Η εμφάνισή τους είναι πιο πιθανή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, καθώς οι ιστοί στις φλέβες αποδυναμώνονται.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να εξαφανιστούν, ωστόσο είναι πιθανόν και να επανεμφανιστούν εντονότερα. Από την άλλη, το τρίψιμο στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να ερεθίσει τις αιμορροΐδες με αποτέλεσμα αιμορραγία ή/και κνησμό.

Πως χωρίζονται και από τι χαρακτηρίζονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εσωτερικές και εξωτερικές.

Το πιο συχνό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Έχει ανοιχτόχρωμη κόκκινη απόχρωση και είναι εύκολα διακριτό στα κόπρανα. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν είναι ορατές καθώς εμφανίζονται στο άνω σημείο του εσωτερικού του πρωκτού. Ορισμένες φορές εξέρχονται του πρωκτού και αυτό ονομάζεται πρόπτωση εσωτερικών αιμορροΐδων.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες χαρακτηρίζονται από επώδυνο πρήξιμο ή σε σοβαρές περιπτώσεις, σχηματισμό θρόμβου. Είναι ορατές καθώς εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό. Οι φλέβες γίνονται μπλε, ενώ όταν ερεθίζονται γίνονται ερυθρές και ευαίσθητες.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

  • 1ου βαθμού είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς εξωτερικά
  • 2ου βαθμού είναι αυτές που διογκώνονται περισσότερο και βγαίνουν έξω από τον πρωκτό, όμως επιστρέφουν μόνες τους μέσα μετά την αφόδευση
  • 3ου βαθμού είναι αυτές που εξέρχονται από τον πρωκτό και επιστρέφουν μέσα με τη βοήθεια του πάσχοντα
  • 4ου βαθμού είναι αυτές που παραμένουν έξω από τον πρωκτό

Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας πρώτου βαθμού είναι συντηρητική, ενώ η θεραπεία των υπολοίπων είναι μικρο-επεμβατική. Οι πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

  • Μέθοδος HeLP για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με laser, ενδοσκοπικά, ανώδυνα, με ασφάλεια και χωρίς βελόνες και ράμματα.

  • Μέθοδος Αιμορροϊδοπλαστικής LHP για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 2ου, 3ου και 4ου βαθμού ανώδυνα, αναίμακτα και ελάχιστα επεμβατικά μέσω του laser.

  • Μέθοδος LigaSure για την αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού.
  • Μέθοδος υπερήχων τελευταίας γενιάς Trilogy για αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας.
  • Μέθοδος THD – HAL: η νεότερη θεραπεία της νόσου για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων 2ου, 3ου βαθμού.
  • Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Laser CO2

Ανάλογα το στάδιο εξέλιξης της πάθησης των αιμορροΐδων απαιτείται και η κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισής τους.

Ο εξειδικευμένος χειρουργός είναι υπεύθυνος να κρίνει σε ποιον ασθενή μπορεί να εφαρμοστεί κάθε μέθοδος.

 

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σύγχρονη χειρουργική διέπεται από βαρύτητα και εξατομίκευση.

 Τι πρέπει να προσέχετε

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι βασική. Για καλύτερη πρόληψη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

  • να κρατάτε την πρωκτική σας περιοχή καθαρή
  • να χρησιμοποιήτε υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλ ή ελαφρώς βρεγμένο χαρτί τουαλέτας
  • να πραγματοποιείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και υγρά
  • να αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια και στενά εσώρουχα
  • να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Από την άλλη, αν πάσχετε από αιμορροΐδες καλό θα ήταν να αποφύγετε φαγητά που προκαλούν φούσκωμα και αέρια.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αιμορραγία από τον πρωκτό ή στα κόπρανα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας. Η αιμορραγία εκτός από σύμπτωμα των αιμορροΐδων, μπορεί να είναι και σύμπτωμα άλλης, σοβαρότερης πάθησης του εντέρου ή στη χειρότερη, καρκίνου του πρωκτού.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης διαθέτει εξειδίκευση στις νόσους του ορθού και του πρωκτού, καθώς και στις μεθόδους χειρουργικής τους αποκατάστασης. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας συμβουλεύσει και κατευθύνει. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός είναι καταρτισμένος να σταδιοποιεί την αιμορροϊδοπάθεια και να προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση της με ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές και επανεμφανισή τους.