Κήλες – Είδη κήλης

Τίτλος βράβευσης Χειρουργικής Αριστείας στην Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης
από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

 

κήλη

Κήλες-Είδη κήλης

Οι κήλες διακρίνονται σε διάφορα είδη ανάλογα με τον εντοπισμό και αποτελούν αρκετά συχνή πάθηση (1/4 άνδρες και 1/50 γυναίκες μετά από χειρουργείο). Ωστόσο, μία κήλη, σήμερα, μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τι είναι η κήλη;

Η κήλη (hernia) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε άνδρες (κυρίως στη βουβωνική χώρα) ή γυναίκες (ιδιαίτερα στον ομφαλό και τον μηριαίο δακτύλιο). Είναι μία παθολογική κατάσταση, όπου ένα όργανο (το έντερο συνήθως) ή μέρος οργάνου προβάλλει μέσα από την κοιλιά. Η κήλη, ουσιαστικά, προκαλείται λόγω δυνατής πίεσης σε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος με μειωμένη αντίσταση. Μία εσωτερική κήλη και το μυϊκό της άνοιγμα αυξάνονται σταδιακά σε μέγεθος, με την προβολή προς τα έξω να γίνεται ακόμα πιο εμφανής.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

 Ποια είναι τα είδη κήλης;

Η κήλη διακρίνεται σε:

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την κήλη;

Μερικοί παράγοντες που ενδεχομένως προκαλέσουν κάποια κήλη είναι:

  • πίεση ενός αδύναμου σημείου λόγω άρσης βάρους
  • επίμονος βήχας
  • δυσκοιλιότητα
  • δυσουρία
  • καταπόνηση
  • κάπνισμα
  • οικογενειακό ιστορικό
  • παχυσαρκία
  • χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως κυστική ίνωση
  • διαταραχές στο κολλαγόνο
  • παλαιότερη εγχείρηση στην κοιλιά

Οι άντρες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κήλη, ενώ οι κήλες στα παιδιά είναι συνήθως εκ γενετής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης;

Η κήλη εμφανίζεται ως μικρό εξόγκωμα, ίσως με μικρή ενόχληση, ενώ ο βήχας ή η άσκηση μπορεί να το αυξήσει σε μέγεθος. Ο πόνος -υπόκωφος ή άμεσος και οξύς- αποτελεί το βασικό σύμπτωμα από μία κήλη. Αν ενταθεί και είναι συνεχής -με ευαισθησία στο σημείο ή ερύθημα και ακόμα εμετό ή ναυτία– ίσως πρόκειται για μία περισφιγμένη κήλη και απαιτεί άμεση επικοινωνία με τον χειρουργό.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πάσχετε από κήλη

Η κήλη εντοπίζεται και αναγνωρίζεται πανεύκολα, καθώς οι κήλες εμφανίζονται ως ορατό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Επιπλέον, ο πόνος από τις κήλες παρουσιάζεται όποτε σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή κατά τον βήχα. Ακόμα, ίσως αισθάνεστε τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση, ενώ η πολύωρη ορθοστασία ή η καθιστική  στάση ίσως εντείνει τα συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης;

Η διάγνωση για μία κήλη που δεν φαίνεται γίνεται με ασφάλεια μέσω κλινικής εξέτασης, όπου ο χειρουργός τοποθετεί το δάχτυλό του στο έσω βουβωνικό στόμιο και ζητά από τον ασθενή να βήξει. Έτσι, αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και αισθάνεται στο δάχτυλό του το περιεχόμενο της κήλης, όπως κατεβαίνει από το στόμιο. Η διάγνωση για μια κήλη ίσως περιλαμβάνει επιπλέον αξονική τομογραφία ή και υπερηχογράφημα.

Επιπλοκές της κήλης

Η επιπλοκή που ενδεχομένως εμφανίσει μια κήλη είναι η περίσφιξη και προκαλείται όταν το μυϊκό άνοιγμα εγκλωβίζει και στραγγαλίζει το σπλάχνο που προβάλλει προς τα έξω. Το αποτέλεσμα είναι η απόφραξη αυτού, που σχεδόν πάντα περιλαμβάνει και το έντερο, με συνέπεια τον αποφρακτικό ειλεό -με εμετούς, οξύ πόνο στην κοιλιά και άλλα επώδυνα συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γενικό χειρουργό, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ισχαιμίας και νέκρωσης του οργάνου.

Επιλογές θεραπείας

Μια κήλη θεραπεύεται αποκλειστικά μέσω χειρουργικής επέμβασης, όπου αποκαθίσταται το κοιλιακό τοίχωμα και επανατοποθετείται το ενδοκοιλιακό σπλάχνο στη θέση του. Οι κήλες αντιμετωπίζονται χειρουργικά με διάφορες τεχνικές, χωρίς να δίνουν όλες εξίσου καλή μετεγχειρητική πορεία.

Τεχνικές «τάσεως»

Στις τεχνικές αυτές γίνεται πρωτογενής σύγκλειση του μυϊκού ελλείμματος, μέσω ειδικών ραφών, τις «πλαστικές» (Bassini, Shouldice, Darn, Turner και άλλες). Οι τεχνικές αυτές δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά αποφεύγονται λόγω της τάσης που εμφανίζεται στα μυϊκά στρώματα μετεγχειρητικά και την υποτροπή/επανεμφάνιση της κήλης.

Τεχνικές «χωρίς τάση»

Οι tension free τεχνικές έχουν μειώσει ιδιαίτερα το ποσοστό των υποτροπών. Στο σημείο που βρίσκεται η κήλη εφαρμόζεται πλέγμα με ειδικά clips ή ραφές, που μπορεί να είναι διαφόρων ειδών και μεγεθών, δίνοντας στον χειρουργό τη δυνατότητα να διενεργεί πολλών τύπων επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών.

Κλασική ανοικτή επέμβαση

Στις κήλες που επιδιορθώνονται με την ανοικτή μέθοδο πραγματοποιείται τομή στη βουβωνική περιοχή και ακολουθεί διάνοιξη και διατομή μυϊκών στρωμάτων. Στη συνέχεια, γίνεται διάνοιξη στον περιτοναϊκό σάκο, επανατοποθετούνται τα σπλάχνα ενδοκοιλιακά και γίνεται συρραφή πλέγματος στα μυϊκά και απονευρωτικά πέταλα.

Θεραπεία με λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνικές για την πρόσβαση στα ανατομικά σημεία των κηλών. Οι κήλες πλέον αποκαθίστανται λαπαροσκοπικά με την τοποθέτηση πλέγματος, καθώς η μέθοδος αυτή είναι η ασφαλέστερη για τη θεραπεία τους.

Χειρουργική αποκατάσταση της κήλης

Στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών, το λαπαροσκόπιο συνδέεται με ειδική κάμερα και μέσω ενός σωλήνα εισέρχεται στην περιοχή, δίνοντας στον χειρουργό καθαρή εικόνα της κήλης και του περιβάλλοντα ιστού. Οι κήλες αποκαθίστανται από την πίσω πλευρά στο κοιλιακό τοίχωμα και ένα κομμάτι ειδικού χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται στις κήλες, πάνω στο «προβληματικό» κομμάτι, με ειδικά κλιπ. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με περιοχική ή επισκληρίδιο.

Η μέθοδος TEP για τη θεραπεία κηλών στη βουβωνική περιοχή

Η μέθοδος TEP (Total Extra Peritoneal Repair) ή Ολικά Εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της κήλης αποτελεί την επιδιόρθωση κηλών έξω από την ενδοκοιλιακή περιοχή, κάτω από τα μυϊκά στρώματα, εκεί που συμβαίνει η κήλη στη βουβωνική περιοχή. Είναι ανώδυνη, αναίμακτη, ατραυματική, κατάλληλη για όλες τις κήλες στη βουβωνική περιοχή και την αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη ή για κήλες που έχουν υποτροπιάσει έπειτα από ανοικτή επέμβαση.

Γίνεται μέσω γενικής αναισθησίας και πραγματοποιείται μικρή τομή ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό συν δύο των πέντε χιλιοστών, χωρίς διατομή μυών και τοιχωμάτων. Έπειτα, τοποθετείται πλέγμα 10×15 εκ. που στερεώνεται με -απορροφήσιμα ή από τιτάνιο- ειδικά clips. Η μετεγχειρητική πορεία προβλέπεται εξαιρετική για τον ασθενή ο οποίος τρώει αμέσως, ενώ σηκώνεται μετά από λίγες ώρες και παίρνει εξιτήριο το πρωί της επόμενης ημέρας. Για την επιστροφή στην καθημερινότητα δεν απαιτούνται περισσότερα από λίγα 24ωρα.

Η μέθοδος OnStep είναι η νέα ανώδυνη μέθοδος αποκατάστασης κηλών, που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει σιγά-σιγά την εξαιρετική μέθοδο ΤΕΡ.

 

Είναι σωστή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης για όλους τους ασθενείς;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί, σχεδόν πάντα, την κατάλληλη μέθοδο για τις κήλες, ειδικά για αμφοτερόπλευρη κήλη ή υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη. Ωστόσο, για τις επιπλεγμένες κήλες με στραγγαλισμένο τμήμα εντέρου ή ειλεό, η λαπαροσκόπηση δεν είναι η κατάλληλη τεχνική.

Τι γίνεται αν η επέμβαση για την κήλη δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;

Το αν η επέμβαση για κήλη μπορεί ή όχι να γίνει λαπαροσκοπικά εξαρτάται από τον γενικό χειρουργό, που κρίνει κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπίσει την κήλη μέσω λαπαροσκοπίου. Στην περίπτωση που κρίνει ότι η κήλη δε θεραπεύεται λαπαροσκοπικά, μπορεί να επιλέξει την κλασική ανοικτή μέθοδο για την ασφάλεια του ασθενή.

Προετοιμασία ασθενούς για την επέμβαση

Η προετοιμασία ενός ασθενή περιλαμβάνει τα εξής:

  • Να μην έχει φάει και να μην έχει πιει μετά τα μεσάνυχτα πριν την επέμβαση.
  • Να έχει κάνει μπάνιο πριν την επέμβαση ή το προηγούμενο βράδυ.
  • Να έχει γίνει κλύσμα ή παρεμφερής προετοιμασία, σε συνεννόηση με τον χειρουργό.
  • Να έχουν γίνει οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις.
  • Αν παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη, πρέπει να έχει διευκρινιστεί από τον χειρουργό ο τρόπος λήψης.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Η πλειονότητα των επεμβάσεων αποκατάστασης για μία κήλη δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενή. Μετά την επέμβαση μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης για να συνέλθει εντελώς από τη νάρκωση. Έπειτα επιστρεφει στο σπίτι και το πολύ μετά από 48 ώρες υποχωρεί εντελώς ο μυϊκός πόνος που θα έχει προκαλέσει η επέμβαση αποκατάστασης για κήλη. Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι εφικτή σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Συμπεράσματα

Κάθε κήλη που αντιμετωπίζεται χειρουργικά από έναν έμπειρο χειρουργό και με την ελάχιστα επεμβατική σύγχρονη λαπαροσκοπική τεχνική δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εφαρμογή πλέγματος λαπαροσκοπικά μπορεί να προσφέρει στον ασθενή τα εξής πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (απουσία τομής και ουλής)
  • εκμηδενισμό επιπλοκών (όπως φλεγμονή ή ορώδη συλλογή)
  • ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά
  • άμεση κινητοποίηση
  • άμεση επιστροφή στην εργασία
  • παράλληλη λύση κάθε σύμφυσης από μετεγχειρητικές κήλες

Ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης έχει εξειδικευτεί στις κήλες και μπορεί να σχεδιάσει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί του για την κήλη που σας ταλαιπωρεί, μάθετε πόσο κοστίζει η επέμβαση, κλείστε ραντεβού και βελτιώστε άμεσα τη ζωή σας.

 

  • Βουβωνοκήλη
  • Επιγαστρική κήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Μηροκήλη
  • Κιρσοκήλη
  • Υδροκήλη
  • Κήλη αθλητών
  • Κήλη Spiegel
  • Μετεγχειρητική κήλη

 

Οι παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:

  • Άρση βαρεών αντικειμένων
  • Χρόνιος βήχας
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δυσουρία
  • Καταπόνηση
  • Κάπνισμα
  • Πνευμονικές παθήσεις
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Κληρονομικότητα

 

Οι ασθενείς μπορεί να ταλαιπωρηθούν από κάποιο σύμπτωμα όπως είναι τα εξής:

  • Εξόγκωμα
  • Πόνος
  • Ευαισθησία στο σημείο
  • Εμετός ή ναυτία

 

Διότι, μπορεί να προκληθεί περίσφιξη και το ενδοκοιλιακό όργανο να εγκλωβιστεί εκτός της φυσιολογικής ανατομικής του θέσης. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του οργάνου και εμφάνισης επώδυνων συμπτωμάτων.

Οι κήλες μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω διάφορων τεχνικών.

  • Ανοικτή μέθοδο
  • Λαπαροσκοπική χειρουργική. Μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τοποθετείται πλέγμα στην περιοχή
  • Μέθοδος TEP

 

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...