Επιγαστρική Κήλη

Τίτλος βράβευσης Χειρουργικής Αριστείας στην Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης
από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Επιγαστρική Κήλη Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία – Μετεγχειρητικά

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

Τι είναι η επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής;

Επιγαστρική κήλη, αποτελεί κατά τα λεγόμενα μία κήλη στο επιγάστριο, δηλαδή στο άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και ειδικά πάνω από τον ομφαλό!

Δημιουργείται στο σημείο ένωσης των περιτόνιων του ορθού κοιλιακού στην μέση γραμμή η οποία και καλείται «λευκή γραμμή». Για τον λόγο αυτό και οι επιγαστρικές κήλες ονομάζονται και κήλες της λευκής γραμμής.

Παρουσιάζεται  σαν ένα μικρό ογκίδιο ή ένα μικρό «φούσκωμα» (μέγεθος στραγαλιού, μικρού καρυδιού κ.λπ.) στο άνω μέρος της κοιλιάς, πάνω από τον ομφαλό και πολλές φορές συγχέεται με λίπωμα!

Μπορεί να «εξαφανίζεται» σε κεκλιμένη θέση ή να παραμένει στην θέση αυτή σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να απασχολεί ιδιαίτερα τον πάσχοντα.

Άλλες φορές όμως μπορεί και να είναι εξαιρετικά επώδυνο ή να ενοχλεί αρκετά στις κινήσεις του ασθενούς.

Τα αίτια της δημιουργίας επιγαστρικής κήλης κυρίως είναι «δυναμικά», δηλαδή έχουν σχέση με την έντονη σύσπαση ή το μεγάλο βάρος. Για τον λόγο αυτό συμβαίνουν σε αθλητές ή σε ανθρώπους που εργάζονται χειρωνακτικά. Επίσης δημιουργούνται συχνά σε γυναίκες λόγω της εγκυμοσύνης. Επειδή τα απονευρωτικά πέταλα του ορθού κοιλιακού μυός είναι πολύ ισχυρά, ο κίνδυνος περίσφιξης και πόνου είναι μεγάλος!!

Πολλές φορές συγχέονται με μία κατάσταση που παρουσιάζεται σαν μία προπέτεια της άνω κοιλιάς ειδικά όταν το σώμα λάβει θέση έγερσης και η οποία λέγεται διάσταση των ορθών κοιλιακών. Η κατάσταση αυτή αποτελεί αποπλάτυνση της λευκής γραμμής και όχι άνοιγμα (ρήξη) αυτής και δεν αποτελεί χειρουργικό πρόβλημα!!

Θεραπεία της επιγαστρικής κήλης

Η εκτίμηση είναι θέμα χειρουργού και η αντιμετώπιση πάντα χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί στην συρραφή – σύγκλειση του ανοίγματος της λευκής γραμμής του ορθού κοιλιακού και για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι ισχυρή, να επιτελείται και στις δύο θήκες του μυός.

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι πάντα χειρουργική και επιτελείται είτε με πλαστική – χειρουργική αποκατάσταση τού ανοίγματος είτε με τοποθέτηση πλέγματος.

Η ένδειξη τοποθέτησης πλέγματος είναι το μέγεθος του ανοίγματος της απονεύρωσης και για τον λόγο αυτό εξαιρετικά χρήσιμη είναι η διενέργεια ενός ειδικού «δυναμικού» υπερηχογραφήματος του κοιλιακού τοιχώματος, με στόχο την καταμέτρηση του ανοίγματος αλλά και την τυχόν ανεύρεση άλλων μικρών ανοιγμάτων (κηλών) που μπορεί να συνυπάρχουν.

Εφόσον μετρηθεί άνοιγμα που ξεπερνά τα 2 εκατοστά, καλό θα είναι να γίνει τοποθέτηση πλέγματος, ούτως ώστε να γίνει αποκατάσταση της κήλης χωρίς τάση, με ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σαφώς λαπαροσκοπικά με στόχο την απουσία τραύματος στην άνω κοιλιά (γεγονός πολύ επώδυνο) αλλά και την τοποθέτηση μεγαλύτερου πλέγματος που καλύπτει το άνοιγμα αλλά και μικρότερα παράλληλα ανοίγματα.

Διάσταση Ορθού κοιλιακού μυός

Μια ξεχωριστή κατάσταση στο κοιλιακό τοίχωμα που πολλές φορές συγχέεται με την επιγαστρική κήλη ή την κήλη λευκής γραμμής, είναι η διάσταση του ορθού κοιλιακού μυός.

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής παραπονιέται για μία προβολή σαν μικρό «βουναλάκι» πάνω από τον ομφαλό που δημιουργείται όταν πάει να σηκωθεί από το κρεββάτι.

Αυτή η κατάσταση μοιάζει με κήλη, μπερδεύει τον ασθενή και τον πανικοβάλλει, με αποτέλεσμα να διερωτάται αν θα πρέπει να χειρουργηθεί.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διάσταση των δύο ορθών κοιλιακών μυών (δεξιού και αριστερού), που οφείλεται σε αποπλάτυνση της «λευκής γραμμής» – δηλαδή του τενόντιου ελύτρου που καλύπτουν τους ορθούς κοιλιακούς μυς.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κήλη. Προκαλείται προϊόντος του χρόνου, μπορεί να αποδοθεί σε παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, καταπόνηση των μυών κ.λπ..

Απαιτεί μία σωστή κλινική εξέταση από χειρουργό και μία επιβεβαίωση με υπερηχογράφημα της αρτιότητας της λευκής γραμμής.

Οιαδήποτε «ρήξη» της λευκής γραμμής σημαίνει κήλη και μόνον τότε απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Η επιδιόρθωση της διάστασης του ορθού κοιλιακού μυός γίνεται μόνον εφ’ όσον το ζητήσει ο ασθενής για αισθητικούς λόγους και γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

Η επιγαστρική κήλη μπορεί να εμφανιστεί λόγω διάφορων παραγόντων:

  • Έντονη χειρωνακτική εργασία
  • Άρση βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία

 

Η επιγαστρική κήλη μπορεί να εμφανίσει διόγκωση ή φούσκωμα στο σημείο αλλά και έντονο πόνο.

Διότι, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης περίσφιξης.

Η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της επιγαστρικής κήλης είναι η χειρουργική επέμβαση.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...