Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Home > Blog > Βουβωνοκήλη στη γυναίκα
Categories
Blog

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για κήλη του κοιλιακού τοιχώματος η οποία εντοπίζεται, πιο συγκεκριμένα, στη βουβωνική περιοχή – εξού και το όνομά της. Όπως αναφέρει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δ. Ζησιάδης, αν και εμφανίζεται και στα 2 φύλα, η βουβωνοκήλη στη γυναίκα εμφανίζεται πιο σπάνια, απ΄ ό,τι στον άνδρα.

Ως επί το πλείστον, εμφανίζεται μόνο στη μία βουβωνική χώρα (δεξιά ή αριστερή) και ονομάζεται μονόπλευρη. Δύναται να εμφανιστεί και στις 2 πλευρές ταυτοχρόνως και λέγεται αμφοτερόπλευρη, ωστόσο θεωρείται σπάνια περίπτωση. Διακρίνεται σε λοξή και ευθεία, ανάλογα με τον τρόπο που προβάλλει το περιεχόμενο.

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα: Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Οι κήλες στις γυναίκες τείνουν να είναι μικρότερες και βαθύτερες από τις ανδρικές κήλες και συχνά δεν έχουν ενδεικτική διόγκωση. Αντίθετα, οι γυναικείες κήλες μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο, βαθύ πυελικό πόνο και περιστασιακά αιχμηρό, διαπεραστικό πόνο που εμφανίζεται γρήγορα και παραμένει.

Ο πόνος της βουβωνοκήλης τείνει να επιδεινώνεται με την άσκηση, τον βήχα, το γέλιο ή την πίεση κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Είναι συνήθως αισθητός στη βουβωνική χώρα ή πάνω από αυτή και μπορεί να ανακλάται στο ισχίο, στο κάτω μέρος της πλάτης, στο αιδοίο ή στον μηρό.

Πολλές γυναίκες βρίσκουν ότι ο πόνος της βουβωνοκήλης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Μάλιστα, δύναται να επιδεινωθεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ασκεί επιπλέον πίεση στο πυελικό έδαφος, όπως:

  • Κάμψεις
  • Είσοδος/έξοδος από το αυτοκίνητο
  • Παρατεταμένη όρθια ή καθιστή στάση (συμπεριλαμβάνεται και το κρεβάτι)
  • Σεξουαλική επαφή

 

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα: Πώς διαγιγνώσκεται;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται με κλινική εξέταση. Είναι σημαντικό η γυναίκα να είναι ακριβής ως προς την περιγραφή των συμπτωμάτων, το πού εντοπίζεται ο πόνος και να αναφέρει τυχόν δραστηριότητες που τον επιδεινώνουν. Για να ελέγξει την βουβωνοκήλη, ο Γενικός Χειρουργός θα ψηλαφίσει την κήλη με σκοπό να την αισθανθεί όταν η ασθενής κάθεται, στέκεται ή βήχει.

Master Surgeon In Hernia Surgery
Βουβωνοκήλη στη γυναίκα: Συχνές λανθασμένες διαγνώσεις

Τα συμπτώματα της γυναικείας κήλης δεν είναι πάντοτε σαφή και ευκόλως διακριτά, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί τους ιατρούς σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η βουβωνοκήλη στη γυναίκα να διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως:

  • Ενδομητρίωση
  • Κύστες στα αναπαραγωγικά όργανα
  • Ινομυώματα

 

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα: Ποιες είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης στη γυναίκα έρχεται μόνο μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική βουβωνοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά και πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Προτείνονται οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις TEP και TAPP, με τη χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μικρότερες τομές και χρήση γενικής αναισθησίας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της Ιατρικής Τεχνολογίας, η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι η μικροεπεμβατική πλαστική μέθοδος αποκατάστασης ONSTEP με διπλό πλέγμα. Η μέθοδος συνδυάζει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, γεγονός που εξηγεί τη δημοφιλία της.

Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Δ. Ζησιάδη, είναι μια ανεκτή επέμβαση από τους ασθενείς καθώς δεν τους επιβαρύνει. Περιλαμβάνει μια μικρή τομή (για να μπει το διπλό πλέγμα) και έτσι συνοδεύεται από άριστα αισθητικά αποτελέσματα και απουσία ουλών. Ο ασθενής κινείται άμεσα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης (αποφεύγονται οι θρομβώσεις), μάλιστα δεν χρησιμοποιείται ολική νάρκωση και, έτσι, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Ως εκ τούτου, γίνεται λόγος για μειωμένο κόστος καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία. Τέλος, συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, απουσία ναυτίας και ζαλάδας, ενώ παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά υποτροπής.


Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Δ. Ζησιάδη προκειμένου να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη βουβωνοκήλη στη γυναίκα. Η πολυετής του εμπειρία σε θέματα κηλών αλλά και η διαρκής του ενημέρωση σε ιατρικά ζητήματα, τον καθιστούν αρμόδιο για τη σωστή εφαρμογή της θεραπείας.