Παθησεις πρωκτου

Το περιεδρικό αποστημα αποτελεί μια φλεγμονή στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, η οποία αποτελεί συχνά την αρχική εκδήλωση ενός περιεδρικού συριγγίου.Οι περισσότεροι γιατροί εντάσουν τα περιεδρικά αποστήματα και τα περιεδρικά συρίγγια στην ίδια νοσολογική κατηγορία, με μόνη διαφορά τους αν αποτελούν οξεία (απόστημα) ή χρόνια (συρίγγιο) φάση της νόσου.

Ο ασθενής παραπονείται πως νοιώθει ότι υπάρχει “κάτι” ενοχλητικό στην περιοχή του πρωκτού το οποίο σιγά σιγά γίνεται επώδυνο και πολύ ενοχλητικό.Όπως στις περισσότερες φλεγμονές έτσι και στο περιεδρικό απόστημα, τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή που επιδεινώνεται με την κίνηση ή την αφόδευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πυρετός ή και κατακράτηση ούρων.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος απαιτείται άμεση διάνοιξη και ευρεία παροχέτευση, δηλαδή διάνοιξη της πυώδους κοιλότητας με τη χρήση laser ή ηλεκτροδιαθερμίας. Είναι σημαντικό το σημείο διανοίξεως να παραμείνει ανοικτό για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης παροχέτευση του αποστήματος. Αυτό είναι εφικτό με την διενέργεια ελλειπτικής τομής ή σταυροειδούς τομής με αφαίρεση των γωνιών του δέρματος.

Επίσης η αντιμετώπιση τους ενώ μεν είναι πάντα χειρουργική, πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες παρεμβάσεις, όπως πχ η καθοδηγούμενη μέσω αξονικού τομογράφου παροχέτευση.

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ