Ανατομια κοιλιακου τοιχωματος

Ανατομία κοιλιακού τοιχώματος

Για να κατανοήσει κανείς το τι είναι κήλη και να εξηγήσει τον μηχανισμό που δημιουργείται και τι προκαλεί, καλό θα είναι να έχει κάποιες απλές γνώσεις ανατομίας της περιοχής του τοιχώματος της κοιλιάς μας!

Πληροφορίες για την Κήλη – Ανατομία Κοιλιακού τοιχώματος

Οι κήλες δημιουργούνται σε ευένδοτα, ευαίσθητα, ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος, πράγμα που σημαίνει κυρίως σε περιοχές όπου ενώνονται μυικές απονευρώσεις (πέταλα-θήκες των μυών) ή σημεία που δεν καλύπτονται από απονευρώσεις.

Οι κήλες σχηματίζονται σε ελλείμματα (σχισίματα-διανοίξεις) των περιτονιών των μυών και όχι από ρήξεις μυών.

Απ’ ό,τι βλέπουμε στην ανατομική εικόνα οι μυς της κοιλιάς είναι πολλοί, σύνθετοι και δυσνόητοι στην περιγραφή τους. Όμως αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε και παρατηρήσουμε είναι:

  • O ομφαλός (σημείο που διέρχονται τα ομφαλικά αγγεία στην εμβρυϊκή ζωή, το οποίο μετά συγκλείεται)
  • Το σημείο του βουβωνικού πόρου (από όπου διέρχεται προς τα κάτω ο όρχις μετά των αγγείων του και του σπερματικού πόρου), το οποίο είναι και ανεπαρκές ως προς την ύπαρξη περιτονίας!
  • Το σημείο του μηριαίου δακτυλίου (από όπου διέρχονται τα αγγεία του ποδός)
  • Το σημείο που ενώνεται η ημισεληνοειδής γραμμή του Spiegel με την τοξοειδή γραμμή του Douglas.

Κατά σειράν λοιπόν έχουμε: ΟμφαλοκήληΒουβωνοκήληΜηροκήλη και την σπανιότερη κήλη του Spiegel!

Στο δε σημείο ένωσης του αριστερού ορθού κοιλιακού μυός μετά του δεξιού, άνωθεν του ομφαλού, δηλαδή στην λευκή γραμμή, εκεί παρατηρείται η Επιγαστρική κήλη ή κήλη της Λευκής Γραμμής!

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον