Επεμβασεις κηλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο γενικό χειρουργό μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης του ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια ακολουθεί η διάγνωση του σταδίου της νόσου και το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς.

Μόλις πραγματοποιηθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης, η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση και εξατομικευμένη. Η βουβωνοκήλη δεν θεραπεύεται από μόνη της, ενώ χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. O υπεύθυνος χειρουργός θα κρίνει εάν η βουβωνοκήλη είναι «ανατάξιμη» ή «μη ανατάξιμη». Ανατάξιμη σημαίνει πως ο ασθενής ή ο γιατρός μπορεί να την επαναφέρει στη σωστή της θέση εντός της κοιλιάς όποτε εμφανίζεται, όμως για παροδική διάρκεια. Το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά και μπορεί να εμφανιστεί σε χειρότερη μορφή. Μη ανατάξιμη σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης.

 

Η θεραπεία βουβωνοκήλης

Η θεραπεία των κηλών πραγματοποιείται μόνο χειρουργικά με σκοπό την οριστική αντιμετώπισή τους και την αποφυγή κινδύνων για τη ζωή. Οποιασδήποτε μορφής συντηρητική θεραπεία, όπως π.χ. ζώνη, κηλεπίδεσμοι, φυσιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν επικίνδυνες επιπλοκές όπως περίσφυξη, ειλεό ή εντερική νέκρωση.

Η επέμβαση απαιτεί μονοήμερη νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί και να κλείσει το άνοιγμα, ώστε να μην επανεμφανιστεί η κήλη. Το κλείσιμο του ανοίγματος πραγματοποιείται πλέον σήμερα με τη χρήση ειδικών συνθετικών πλεγμάτων, που προσφέρουν ασφαλές και μόνιμο κλείσιμο. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αισθητικά άριστο και να μην είναι αισθητή η ύπαρξη του πλέγματος εντός του οργανισμού

Οι κλασσικές επεμβάσεις ανοιχτού τύπου που συνηθίζονταν να χρησιμοποιούνται είναι οι μέθοδοι Shouldice και Lichtenstein. Τα τελευταία χρόνια και με την πρόοδο της τεχνολογίας, χρησιμοποιούνται πλέον οι εξειδικευμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις TEP και TAP με σκοπό την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Η διενέργεια τους πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς. Η επέμβαση της βουβωνοκήλης δεν θεωρείται απαραίτητα δύσκολη αν και συνιστά ιδιαίτερο χειρισμό κατά την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπισή της.

 

Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσά τους ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.

Μέθοδοι Αντιμετώπισης της Βουβωνοκήλης

Ανοικτές επεμβάσεις μέσω μικρής τομής, υπό τοπική ή γενική αναισθησία

  1. αποκατάσταση υπό τάση χωρίς πλέγμα- μέθοδος Shouldice
  2. αποκατάσταση χωρίς τάση με πλέγμα- μέθοδος Lichtenstein
  3. πλαστική αποκατάσταση με διπλό πλέγμα PHS

Ελάχιστα επεμβατικές – Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας, μέσω μικρότερων τομών, υπό γενική αναισθησία

    1. Λαπαροσκοπική τεχνική TEP -ολική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση
    2. Λαπαροσκοπική τεχνική TAPP -διακοιλιακή προπεριτοναϊκή αποκατάσταση

 

Η μέθοδος ΤΕΡ είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με ταχύτατη ανάρρωση. Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και δεν αφήνει ουλές.

 Εξειδίκευση

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία λόγω του μεγάλου αριθμού και ευρύτερου φάσματος επεμβάσεων γενικής χειρουργικής που έχει λάβει μέρος. Χρησιμοποιεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τις πιο σύγχρονες τεχνικές παγκοσμίως. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του προσφέρουν ασφάλεια σε κάθε χειρουργική επέμβαση χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η μόλυνση, αιμορραγία, βλάβη σε νεύρα, φλεβική θρόμβωση ή εμφάνιση υποτροπής. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων είναι πάντα άριστα.

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ