Πτυχίο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Στρασβούργου
Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ
Λαπαροσκοπική κοιλιοπερινεϊκή εκτομή
Λαπαροσκοπική κοιλιοπερινεϊκή εκτομή ορθού
Η λαπαροσκοπική κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση για τον καρκίνο του ορθού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή επέμβαση, η οποία πλέον προτιμάται έναντι της κλασικής μεθόδου, λόγω των πολλών και σημαντικών της πλεονεκτημάτων.
Σε ποιους απευθύνεται;
Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ορθού αποτελούν δύο από τις πιο συχνές κακοήθεις νόσους σε άνδρες και γυναίκες.
Πώς γίνεται η διάγνωση αυτών των τύπων καρκίνου;
Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω:
- κλινικής εξέτασης και λήψης ιστορικού του ασθενούς
- αιματολογικές εξετάσεις και καρκινικών δεικτών (CEA)
- κολονοσκόπησης
- αξονικής θώρακος και άνω-κάτω κοιλίας με σκιαγραφικό
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Οι πιθανότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:
- ηλικία άνω των 40 ετών
- κληρονομικότητα
- οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή πολυπόδων του παχέος εντέρου
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα ενδέχεται να μοιάζουν με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται διάφορες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως:
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- αίμα στα κόπρανα
- διαταραχές της όρεξης
- απώλεια βάρους
- αίσθημα κόπωσης
Η χειρουργική αντιμετώπιση
Παρότι η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με την κλασική μέθοδο, η λαπαροσκοπική χειρουργική δίνει πλέον τη λύση στην αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού.
Κλασική μέθοδος
Η κλασική μέθοδος γίνεται με τομή στην κοιλιά και εμφανίζει αρκετό μετεγχειρητικό πόνο, αλλά και αυξημένες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές. Απαιτείται αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος έως και 2 εκατοστά περιφερικά του όγκου. Ο όγκος παρουσιάζεται χαμηλά, κοντά στον πρωκτό και έτσι οι σφιγκτήρες δεν μπορούν να διασωθούν. Σε περιπτώσεις που ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο πραγματοποιείται αφαίρεση του πρωκτού και του σφιγκτήρα που τον περιβάλλει. Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή γίνεται με μόνιμη κολοστομία, μόνιμη παρά φύση έδρα (σάκο) στην αριστερή κάτω κοιλιακή χώρα για την αποβολή των κοπράνων. Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή δεν πραγματοποιείται πλέον τόσο συχνά όπως παλαιότερα λόγω της εξειδίκευσης των χειρουργών και της προσπάθειας για διάσωση του σφιγκτήρα.
Λαπαροσκοπική τεχνική
Το χειρουργείο λαπαροσκοπικά γίνεται με γενική αναισθησία δεν απαιτεί τομή, είναι αναίμακτο και, επιπλέον, διασφαλίζει ζωτικά σημεία που διέρχονται από την περιοχή. Η επαναστατική αυτή μέθοδος δίνει μία σειρά από πλεονεκτήματα, που επιτυγχάνουν την προσφορά μιας πιο ποιοτικής ζωής και την παράταση του χρόνου ζωής των ασθενών με ορθοκολικό καρκίνο. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική:
- δεν απαιτεί τομές στο κοιλιακό τοίχωμα, προσφέροντας ένα άρτια αισθητικό αποτέλεσμα
- έχει πολύ μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
- δίνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
- έχει εκμηδενίσει την πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών
- διασφαλίζει ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή
Μετεγχειρητική πορεία
Η λαπαροσκοπική τεχνική δίνει εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, καθώς η ανάρρωση προβλέπεται πολύ γρήγορη κι ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε διάστημα 5 ημερών μετά την επέμβαση. Αναφορικά με τον μετεγχειρητικό πόνο πρέπει να ξέρετε πως δεν υφίσταται, όπως και οι πιθανότητες ενδεχόμενων επιπλοκών. Τέλος, μετά την επέμβαση δεν απαιτείται αυστηρή δίαιτα, ωστόσο οι αλλαγές στο έντερο ίσως προβούν σε εξασθενημένες κινήσεις του ή με περισσότερα αέρια.
Ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, παρέχοντας στον ασθενή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εμπιστευτείτε τον έμπειρο χειρουργό για την πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής κοιλιοπερινεϊκής εκτομής ορθού, που χρειάζεστε, και βελτιώστε άμεσα την καθημερινότητά σας.
Δείτε επίσης
Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...
Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται
Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...
Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση
Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...
Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης
Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον