Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Home > Blog > Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται
Categories
Blog

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Προκύπτει όταν οι φλέβες στον πρωκτό και στο ορθό διογκώνονται ή και αιμορραγούν, καθιστώντας επώδυνες τις κενώσεις και δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Για άτομα που εμφανίζουν συχνά αιμορροΐδες και ταλαιπωρούνται από γενετική προδιάθεση, είναι σημαντικό να φροντίζουν ώστε η καθημερινότητα και κυρίως η διατροφή τους να διευκολύνει τις κενώσεις και να μειώνει σημαντικά τους ερεθισμούς στην περιοχή.

Πράγματι, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση των αιμορροΐδων, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Δείτε στη συνέχεια ποιες είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται αν πάσχετε από αιμορροΐδες.

Τροφές που απαγορεύονται

Πικάντικες Τροφές

Οι πικάντικες τροφές, όπως τα καυτερά πιπέρια και τα φαγητά με πολλά καρυκεύματα, μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή του πρωκτού και να επιδεινώσουν τον πόνο και την αιμορραγία των αιμορροΐδων. Συνίσταται να αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα καυτερά τρόφιμα.

Τρόφιμα με Χαμηλή Περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες

Τα τρόφιμα που είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, όπως το άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το ρύζι, μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, η οποία είναι κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση και την επιδείνωση των αιμορροΐδων. Είναι σημαντικό να αντικατασταθούν αυτά τα τρόφιμα με πλήρη δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα σνακ και τα γλυκά, συχνά περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Αυτά τα συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Τρόφιμα Πλούσια σε Αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και να αυξήσει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των φλεβών στην περιοχή του πρωκτού. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρήξιμο και την αιμορραγία των αιμορροΐδων.

Καφεΐνη και Αλκοόλ

Η καφεΐνη στον καφέ και το μαύρο τσάι, αλλά και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το έντερο και την περιοχή του πρωκτού, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Κόκκινο Κρέας

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Είναι καλύτερο να προτιμάτε πηγές πρωτεΐνης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαχείριση των αιμορροΐδων. Αν αποφεύγετε τις προαναφερθείσες τροφές και προσθέσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στην διατροφή σας, μπορείτε να μειώσετε την συχνότητα εμφάνισης και την ένταση των συμπτωμάτων, αλλά και να προλάβετε την έγκαιρη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων πριν εξελιχθούν σε μόνιμη και, ενδεχομένως, πιο επώδυνη κατάσταση η οποία θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

 

Μερικές από τις τροφές, οι οποίες συστήνονται λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχουν, είναι οι εξής:

 

  • ψωμί ολικής άλεσης
  • φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα (σταφύλι κ.ά.)
  • μαλακά φρούτα (μπανάνα κ.ά.)
  • λαχανικά με τη φλούδα

 

Μπορείτε να μειώσετε την συχνότητα εμφάνισης και την ένταση των συμπτωμάτων και να προλάβετε την έγκαιρη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων πριν εξελιχθούν σε μόνιμη και επώδυνη κατάσταση και χρειαστούν ιατρική παρέμβαση.