Χολη-Χοληφορα

Τι είναι οι πέτρες στη χολή;

Οι πέτρες στη χολή ή χολόλιθοι είναι μικρές σκληρές μάζες (πέτρες ή σβώλοι), οι οποίες αναπτύσσονται στη χοληδόχο κύστη, όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής περιοχής. Βασικός ρόλος της χοληδόχου κύστης είναι η συγκέντρωση της χολής που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος, με σκοπό την συμπύκνωση και έκκρισή της για την απορρόφηση και την πέψη του λίπους. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται είτε από χοληστερόλη είτε από χολερυθρίνη, ουσίες που βρίσκονται στα κύτταρα των ιστών του σώματος και στο αίμα. Αιτία της δημιουργίας τους μπορεί να είναι η χημική ανισορροπία που σχετίζεται με τις ουσίες αυτές, στη χοληδόχο κύστη. Σε μερικούς ανθρώπους συναντάται ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ειδών. Μελέτες έχουν δείξει πως παράγοντες που προδιαθέτουν τη δημιουργία πέτρας στη χολή είναι η παχυσαρκία, το γυναικείο φύλο, η ηλικία, η ταχεία απώλεια βάρους, η κληρονομικότητα. Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό πέτρας στη χολή σε ενήλικες στην Ευρώπη ανέρχεται στο 10% με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, κατατάσσοντας την ασθένεια στις πλέον κοινές πεπτικές νόσους που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

Πέτρες στη χολή – Συμπτώματα

Οι χολόλιθοι ενδέχεται να ποικίλλουν σε μέγεθος. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορούν να φράξουν τα χοληφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί χολή στη χοληδόχο κύστη και φλεγμονή. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, χοληφόρος κολικός. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η χολολιθίαση είναι ασυμπτωματική. Όταν όμως εκδηλώνεται, μερικά από τα συμπτώματα είναι ο μακράς διάρκειας πόνος, η ναυτία, ο εμετός, ο πυρετός ή ο ίκτερος. Όταν ο ασθενής εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό το συντομότερο, πριν προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Η πιο ευρέως διαδεδομένη εξέταση για την ανεύρεση χολόλιθων είναι το υπερηχογράφημα, αλλά και οι αιματολογικές εξετάσεις.

 

Πέτρες στη χολή – Θεραπεία

Η συνηθέστερη και ασφαλέστερη θεραπεία που συνιστάται είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης με χειρουργική επέμβαση, χολοκυστεκτομή. Συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά (Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή), σε περιπτώσεις όμως σοβαρής φλεγμονής, απαιτείται ανοιχτή επέμβαση. Η αφαίρεση της χολής δεν έχει καμία επίπτωση στην μετέπειτα ζωή και υγεία του ασθενή. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σπάνιες, κατά συνέπεια ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε διάστημα 4-5 ημερών.

 

Πέτρες στη χολή – Πρόληψη

Για τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας χολόλιθων προτείνεται η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και η τακτική σωματική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη, λιγότερους καθαρισμένους υδατάνθρακες και λιγότερη ζάχαρη. Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή, συνιστάται η συμβουλή ενός γιατρού, καθώς η δίαιτα με χαμηλές θερμίδες μπορεί να προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων.

Σε κάθε περίπτωση, οι πέτρες στη χολή είναι μια ασθένεια που μπορεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εύκολα και με επιτυχία.

 

 

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ