Αίμα στον πρωκτό


Αίμα στον πρωκτό

Το αίμα στον πρωκτό, δηλαδή η απώλεια αίματος από την περιοχή του πρωκτού είναι μια κατάσταση, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία στον ασθενή. Υπάρχει η πιθανότητα το αίμα να εμφανίζεται στα κόπρανα, στο χαρτί τουαλέτας ή στο εσώρουχο. Επίσης, το αίμα μπορεί να είναι ευδιάκριτο στην τουαλέτα, πριν ή μετά την κένωση του ασθενούς. Αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, η ποσότητα του αίματος και η συχνότητα της εμφάνισης αίματος στον πρωκτό μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα της αιμορραγίας.

 

Ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για το αίμα στον πρωκτό;

Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την αποβολή αίματος από τον πρωκτό είναι αρκετοί. Όλοι οι παράγοντες σχετίζονται με παθολογία του γαστρεντερικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα είναι οι κάτωθι:

 • Αιμορροΐδες: η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης αίματος στον πρωκτό και στα κόπρανα. Η ύπαρξη των αιμορροΐδων στον πρωκτό είναι βαρύνουσας σημασίας, αφού προστατεύουν τον πρωκτό και συμβάλλουν στη συγκράτηση των κοπράνων. Όταν διογκωθούν, προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα στον ασθενή και ένα εξ αυτών είναι και η εμφάνιση αίματος κατά την κένωση.
 • Ραγάδα πρωκτού: η ραγάδα πρωκτού (ή αλλιώς η ραγάδα δακτυλίου)μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση αίματος στον πρωκτό. Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία σκίζεται ένα μικρό μέρος του δέρματος του πρωκτού και μπορεί να συνοδεύεται από αίμα στον πρωκτό.
 • Περιεδρικό συρίγγιο: μετά από ένα πρωκτικό απόστημα, μπορεί να εκδηλωθεί και ένα περιεδρικό συρίγγιο. Το περιεδρικό συρίγγιο ορίζεται ως μια μη φυσιολογική επικοινωνία του εντέρου με το δέρμα του πρωκτού. Έτσι, εκτός από το δύσοσμο υγρό μπορεί να εμφανίζεται και αίμα στον πρωκτό.
 • Πολύποδες παχέος εντέρου: η εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο μπορεί να είναι η αιτία απώλεια αίματος από τον πρωκτό σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών.
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση πρωκτορραγίας.
 • Καρκίνος παχέος εντέρου: η κακοήθεια στο παχύ έντερο έχει ως σύμπτωμα την εμφάνιση αίματος στον πρωκτό.

 

Αίμα στον πρωκτό & Χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά του αίματος που αποβάλλεται από τον πρωκτό δίνουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ενδεχόμενη παθολογία.

Πιο συγκεκριμένα, εάν το χρώμα του αίματος είναι έντονο ζωηρό κόκκινο, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στο ορθό ή στο κόλον. Αντιθέτως, το σκούρο χρώμα αίματος υποδηλώνει την εκδήλωση αιμορραγίας ανώτερα, στο λεπτό ή το παχύ έντερο. Τέλος, το μελανό χρώμα(βυσσινί) στα κόπρανα ή στην τουαλέτα μπορεί να  σχετίζεται με  κάποια αιμορραγία στο στομάχι.

Επιπροσθέτως, αρκετά σημαντική είναι η ποσότητα του αίματος που χάνεται από τον πρωκτό. Ειδικότερα, εάν η μεγάλη ποσότητα αίματος συνοδεύεται με πόνο ή και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας πρέπει να γίνει άμεσα. Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την αιμορραγία είναι η καθαρότητα του αίματος. Ο όρος καθαρότητα αναφέρεται στο εάν το αίμα που χάνεται είναι καθαρό ή εμφανίζεται με προσμίξεις βλέννας ή πύου. Τέλος, το αίμα στον πρωκτό μπορεί να είναι απόρροια κάποιας αλλαγής εντερικών συνηθειών.

 

Ποια συμπτώματα είναι πιθανό να συνοδεύουν το αίμα στον πρωκτό;

Το αίμα στον πρωκτό μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα κάτωθι:

 • Οξύς πόνος στον πρωκτό
 • Κοιλιακό άλγος
 • Σύγχυση
 • Λιποθυμική τάση
 • Αίσθημα ζάλης
 • Εφίδρωση
 • Φαγούρα (κυρίως σε περιστατικά αιμορροϊδοπάθειας)

 

Διάγνωση πρωκτοραρραγίας

Η εμφάνιση αίματος στον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που ανησυχεί αρκετά τους ασθενείς και επισκέπτονται άμεσα τον ιατρό. Μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης, ο θεράπων ιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή στη διενέργεια κάποιων απεικονιστικών εξετάσεων. Αυτές οι εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την αρχική διάγνωσή του. Ειδικότερα, οι απεικονιστικές εξετάσεις που ενδέχεται να προταθούν από τον θεράποντα ιατρό είναι:

 • Πρωκτοσκόπηση
 • Ορθοσκόπηση
 • Ολική κολονοσκόπηση

 

Είδα αίμα στον πρωκτό, να ανησυχήσω;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εμφάνιση του αίματος στον πρωκτό δεν ευθύνεται σε κακοήθη αίτια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, μετά την εμφάνιση του αίματος, ο ασθενής θα πρέπει να εμπιστευτεί έναν ιατρό, για την ακριβή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την αιμορραγία. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει αποτελεσματικά στο σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για τον ασθενή.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του αίματος στον πρωκτό εξαρτάται κυρίως από την αιτία που προκαλεί την έκκρισή του. Εάν το αίμα οφείλεται σε αιμορροΐδες, τότε η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Η χειρουργική αποκατάσταση των αιμορροΐδων μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις παρακάτω μεθόδους:

Εξειδίκευση στα Laser
Εξειδίκευση στα Laser

Σε περιπτώσεις όπου το αίμα δεν οφείλεται σε αιμορροΐδες, κατόπιν διαγνώσεως ο θεράπων ιατρός κατευθύνει τον ασθενή ως προς το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Ζησιάδης, Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το αίμα στον πρωκτό.

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον