Παθησεις πρωκτου

 

 

Η φλεγμονή που δημιουργείται από το περιεδρικό απόστημα, η χρόνια εμφάνιση τους και η μη ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγεί στη δημιουργία περιεδρικού συριγγίου. Ένα στα τέσσερα περιεδρικά αποστήματα καταλήγει σε περιεδρικό συρίγγιο. Το περιεδρικό συρρίγγιο εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Αποτελεί μια διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου (αυλού) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χειρουργική αντιμετώπιση. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες και σε ασθενείς που πάσχουν από τη Νόσο του Crohn ή τον ιό HIV.

Το περιεδρικό απόστημα χαρακτηρίζεται από πυώδες υγρό στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Ποια είναι τα αίτια του περιεδρικού συριγγίου;

Το κύριο αίτιο εμφάνισης ενός περιεδρικού συριγγίου αποτελεί το περιεδρικό απόστημα. Προδιαθεσικοί παράγοντες αλλά και σπανιότερα αίτια όπως τραυματισμοί, ξένα σώματα, νόσος του Crohn, ιός HIV και προηγούμενες επεμβάσεις του πρωκτού και του ορθού μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη δημιουργία περιεδρικού συριγγίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου;

Τα βασικά συμπτώματα του περιεδρικού συριγγίου αποτελούν η έκκριση πυώδους υγρού, ο τοπικός κνησμός και ερεθισμός, ο πόνος και ορισμένες φορές ο πυρετός.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να υποχωρούν για ένα διάστημα, ωστόσο πάντα επιστρέφουν συνήθως πιο έντονα.

Πως γίνεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου;

Η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου πραγματοποιείται μέσω λήψης του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και πλήρης κλινικής του εξέτασης. Σκοπός να διαπιστωθεί αν ο ασθενής είχε εμφανίσει στο παρελθόν περιεδρικό απόστημα και να εντοπιστεί η θέση του συριγγίου και η ύπαρξη πιθανής φλεγμονής. Η διάγνωση περιλαμβάνει ψηλάφηση, πρωκτοσπόπηση, μαγνητική τομογραφία ή/και υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα θα δώσει σαφή εικόνα για τη χειρουργική αντιμετώπιση του συριγγίου.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου;

Η μόνη οριστική και αποτελεσματική θεραπεία για το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Το είδος του συριγγίου θα κρίνει τη θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Η επέμβαση στοχεύει στο κλείσιμο της μη φυσιολογική διόδου επικοινωνίας μεταξύ του αυλού και του δέρματος, χωρίς να τραυματιστούν οι μύες του πρωκτού. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε μικρά και επιφανειακά συρίγγια.

Αν το συρίγγιο βρίσκεται μέσα στους σφικτήρες του πρωκτού απαιτείται η χρήση seton, το οποίο περνάει από μέσα χωρίς να τους τραυματίσει. Επιτρέπει την ταυτόχρονη επούλωση και παροχέτευση της φλεγμονής. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση γενικής αναισθησίας και η νοσηλεία του ασθενούς είναι μονοήμερη.

Μια νέα μέθοδος στην αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου αποτελεί η χρήση του laser. Το laser FiLaC αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί τομές, ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται, και εφαρμόζεται με επιτυχία. Αποτελεί ενδοσκοπική μέθοδο, απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη και αναίμακτη, δεν απαιτεί ράμματα ή γενική αναισθησία και η νοσηλεία είναι σύντομη.

Η τεχνική LIFT αφορά σε σύγκλειση και διατομή του συριγγίου και αποτελεί μια εναλλακτική και με εξαιρετικά αποτελέσματα μέθοδο αντιμετώπισης.

Η τεχνική VAAFT πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς και σε όσους ασθενείς κρίνει ο υπεύθυνος γιατρός ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι ενδοσκοπική μέθοδος, αναίμακτη και ανώδυνη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του. Αρχικά διενεργείται χαρτογράφηση της περιοχής και στη συνέχεια εισέρχεται μια μικροκάμερα η οποία βοηθάει στην επέμβαση. Η οπτική ίνα του laser δρα κατά του συριγγίου.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που θα του χορηγήσει ο γιατρός σε συνδυασμό με καλή καθαριότητα της περιοχής.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ