Παθησεις πρωκτου

 

Το συρίγγιο είναι ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ δυο επιθηλιωμένων επιφανειών του οργανισμού. Συρίγγια μπορούν να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία του οργανισμού. Τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Διαμέσου των περιεδρικών συριγγίων υπάρχει μια ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ του αυλού του πρωκτού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση των περιεδρικών αποστημάτων γίνεται εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις με το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Η ύπαρξη σκληρής επώδυνης και ερυθράς μάζας στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό θέτει την διάγνωση. Πολλές φορές όμως τα αποστήματα εντοπίζονται βαθιά, προκαλούν μόνο πυρετό και δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Στις περιπτώσεις αυτές το ενδοπρωκτικό ή το ενδοορθικό υπερηχογράφημα βάζει την διάγνωση και παρέχει σαφείς ανατομικές λεπτομέρειες ώστε να είναι εύκολη η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του συριγγίου είναι χειρουργική και γίνεται προγραμματισμένα μακρυά από επεισόδια φλεγμονής. Σκοπός της επέμβασης είναι να ανοίξει ολόκληρο το συρίγγιο έτσι ώστε αντί για ένα τούνελ, να έχουμε ένα ανοικτό αυλάκι. Με αυτόν τον τρόπο, η επούλωση γίνεται χωρίς προβλήματα αφού δεν παγιδεύονται πουθενά υγρά και πύο. Η τεχνική αυτή είναι εφικτή μόνο σε μικρά και επιφανειακά συρίγγια. Εάν το συρίγγιο διέρχεται μέσα από το σύμπλεγμα των σφικτήρων του πρωκτού, η διάνοιξη σταματά στο όριο των μυών του έξω σφικτήρα. Το πρόβλημα είναι ότι εάν κόψουμε τους μυς, επέρχεται ακράτεια. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δόθηκε με τη χρήση λεπτών κορδονιών (seton). Το seton περνά μέσω του συριγγίου από τους σφικτήρες και βγαίνει στο έντερο.

 

Στη συνέχεια το φέρνουμε έξω από τον πρωκτό και δένονται οι δύο άκρες μεταξύ τους περιβροχίζοντας τους σφικτήρες και άλλους ιστούς. Το seton κόβει πολύ προοδευτικά τους μυς επιτρέποντας ταυτόχρονα την επούλωση αλλά και την παροχέτευση της φλεγμονής. Η μέθοδος είναι από τις αρχαιότερες τεχνικές της χειρουργικής και αποδίδεται στον Ιπποκράτη.

Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τη μία ημέρα.

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ