Ογκολογικες παθησεις

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινάει συνήθως από μικρές, καλοήθεις μάζες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες. Οι πολύποδες εμφανίζονται πιο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Ορισμένοι από αυτούς τους καλοήθης καρκίνους εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Οι πολύποδες πολλές φορές είναι ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτοί. Για το λόγο αυτό, οι τακτικές εξετάσεις με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύ σημαντικές. Οι εξετάσεις αφορούν σε έλεγχος των πολυπόδων πριν οδηγήσουν σε καρκινικά κύτταρα.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, 9 στις 10 περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

  • Αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας [π.χ. διάρροια ή δυσκοιλιότητα]
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πόνος
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πολλές φορές δεν παρουσιάζονται συμπτώματα ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις αφορούν σε κολονοσκόπισηΟ ειδικός ιατρός μετά από το ιστορικό της υγείας σας, θα προχωρήσει σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις όπως είναι η δακτυλική εξέταση του εντέρου, αναλύσεις αίματος και κοπράνων και η ακτινογραφία θώρακος.  Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να ακολουθήσουν και συνήθως είναι: η πρωκτοσκόπηση/σιγμοειδοσκόπηση, ο βαριούχος υποκλυσμός, η κολονοσκόπηση, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Παράγοντες κινδύνου

Η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να σχετίζεται με τα περιστατικά παχυσαρκίας. Οι συνήθειες και συμπεριφορές που υιοθετούμε στη ζωή μας είναι αυτές που ορίζουν την υγεία μας. Έτσι, η υπερβολική αύξηση του βάρους, η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ο υπεύθυνος γιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, το μέγεθος, τη θέση και την επέκτασή του.

Σκοπός είναι η μέγιστη δυνατή επιβίωση στον ασθενή. Η επέμβαση αφορά σε αφαίρεση του μέρους του εντέρου που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο μαζί με τους λεμφαδένες της περιοχής ώστε να αποφευχθούν τυχόν μεταστάσεις. Στην συνέχεια πραγματοποιείται επανένωση των άκρων του εντέρου που παρέμειναν.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, είτε με την ανοιχτή μέθοδο είτε με τη λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί μια ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο, με πολύ μικρές τομές στο πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου. Παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και παραμονή στο νοσοκομείο.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ