Καρκίνος Παχέος Εντέρου

καρκίνος παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινάει, συνήθως, από μικρές καλοήθεις μάζες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες, προκαλώντας μια σειρά από συμπτώματα. Οι πολύποδες εμφανίζονται πιο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου.

 

Αποτελεσματική & Οριστική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, μέσω Ασφαλής Χειρουργικής Θεραπείας!

Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο καρκίνος στο παχύ έντερο είναι μία παθογένεια που συναντάται κατά 90% σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Ορισμένοι από αυτούς τους καλοήθεις καρκίνους εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αν και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων, με στόχο την τελική ίαση του ασθενούς.

Οι πολύποδες, πολλές φορές, είναι ασυμπτωματικοί με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτοί σε πιο αρχικά στάδια, όπου η επιτυχής αντιμετώπιση έχει αυξημένες πιθανότητες. Για τον λόγο αυτό, οι τακτικές εξετάσεις με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύ σημαντικές. Οι εξετάσεις αφορούν σε έλεγχο των πολυπόδων πριν οδηγήσουν σε καρκινικά κύτταρα. Αν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, 9 στις 10 περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η αλήθεια σχετικά με τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος εντέρου είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, πως πολλές φορές δεν παρουσιάζονται καν συμπτώματα, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Το ερώτημα, λοιπόν, σχετικά με το ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν μπορεί να τεθεί σε πολλές από τις περιπτώσεις της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου στο παχύ έντερο και μπορεί να είναι τα εξής:

  • Αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου (π.χ. διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πόνος, εκδήλωση τυμπανισμού ή αερίων
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αίτια και παράγοντες κινδύνου 

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου δεν υπάρχουν σαφείς αιτίες, οι οποίες προκαλούν με σιγουριά καρκίνο στο παχύ έντερο. Περισσότερο, δηλαδή, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιους παράγοντες κινδύνου, που ίσως οδηγήσουν στη συγκεκριμένη νόσο.

Οι προδιαθεσικοί αυτοί παράγοντες είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία: Η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να σχετίζεται με τα περιστατικά παχυσαρκίας. Οι συνήθειες και συμπεριφορές που υιοθετούμε στη ζωή μας είναι αυτές που ορίζουν την υγεία μας. Έτσι, η υπερβολική αύξηση του βάρους αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης: Η συνύπαρξη των δύο αποδεδειγμένα επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα να θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ειδικά όταν συνδυάζεται με περιπτώσεις παχυσαρκίας και κακής διατροφής.
  • Ανθυγιεινή διατροφή: Είτε συνδυάζεται με τους παραπάνω παράγοντες είτε όχι, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που οδηγεί στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι μελέτες φανερώνουν την προστατευτική ιδιότητα των φυτικών ινών, που περιλαμβάνονται στις οικογένειες των φρούτων και των λαχανικών.
  • Ηλικία: Στατιστικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Κληρονομικότητα: Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου του ασθενή παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου στο παχύ έντερο σε 1ου βαθμού συγγενείς, η πιθανότητα εμφάνισης της ίδιας μορφής καρκίνου τριπλασιάζεται.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Είναι πολύ σημαντικό, όταν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν -συνδυασμένα ή όχι με κάποιον προδιαθεσικό παράγοντα- να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει σχετικά με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες κατ’ αρχάς αφορούν σε κολονοσκόπηση, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα συμπτώματα οφείλονται σε καρκίνο στο παχύ έντερο ή αν τελικά πρόκειται για άλλη νόσο με παρόμοια συμπτώματα.

Όπως και σε οποιαδήποτε διάγνωση, έτσι και εδώ γίνεται λήψη του ιατρικού ιστορικού υγείας ενώ θα ακολουθήσουν και οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Δακτυλική εξέταση εντέρου
  • Αιματολογική εξέταση
  • Ανάλυση κοπράνων
  • Ακτινογραφία θώρακος

Είναι, επίσης, πιθανό να κριθούν απαραίτητες και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως:

  • Πρωκτοσκόπηση / Σιγμοειδοσκόπηση
  • Βαριούχος υποκλυσμός
  • Υπερηχογράφημα
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία

Στάδια καρκίνου παχέος εντέρου

Τα στάδια τα οποία μπορεί να κυμαίνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από το στάδιο 1 που είναι το λιγότερο προχωρημένο έως και το 4 που είναι το περισσότερο προχωρημένο.

1ο στάδιο: Ο καρκίνος έχει επεκταθεί μόνο στα εσωτερικά στρώματα του παχέος εντέρου, με τα ποσοστά ίασης να αγγίζουν το 90%.

2ο στάδιο: Ο όγκος παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη και επέκταση στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

3ο στάδιο: Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου στο 3ο στάδιο περιέχει εξάπλωση του καρκίνου και στους τοπικούς λεμφαδένες.

4ο στάδιο: Τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα από τον αρχικό όγκο όργανα ή λεμφαδένες.

Είναι σαφές πως όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της εξάπλωσης του καρκίνου τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για υποτροπή της υγείας του ασθενούς και, όσο δεν αντιμετωπίζεται, ο προσδόκιμος χρόνος ζωής ενδεχομένως μειώνεται.

 

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί μια ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο, με πολύ μικρές τομές στο πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου. Παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και παραμονή στο νοσοκομείο

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω χειρουργικής επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ο υπεύθυνος γιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, το μέγεθος, τη θέση και την επέκτασή του.

Σκοπός είναι η μέγιστη δυνατή επιβίωση του ασθενή. Η επέμβαση αφορά σε αφαίρεση του μέρους του εντέρου που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο μαζί με τους λεμφαδένες της περιοχής ώστε να αποφευχθούν τυχόν μεταστάσεις. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται επανένωση των άκρων του εντέρου που παρέμειναν. Σε αρκετές περιπτώσεις μετά το πέρας του χειρουργείου μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία του ασθενούς. Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει χρήση φαρμάκων για την εξολόθρευση τυχόν υπολειπόμενων καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία ελέγχει, επίσης, την ανάπτυξη των όγκων. Τα φάρμακα δίνονται δια μέσου της φλεβικής οδού, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες που πρέπει να ελέγχονται.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, είτε με την ανοιχτή μέθοδο είτε με τη λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί μια ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο, με πολύ μικρές τομές στο πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου. Παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και παραμονή στο νοσοκομείο.

Η απαραίτητη παρακολούθηση για την πορεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο παχέος εντέρου παραμένουν σε κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου για έως και 10 χρόνια μετά την αρχική τους διάγνωση και θεραπεία. Ο κίνδυνος υποτροπής παραμένει υψηλότερος τα πρώτα χρόνια από την εμφάνιση του καρκίνου. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εξετάσεις αίματος για τους ασθενείς πρέπει να γίνονται κάθε 3 μήνες για τα δύο πρώτα χρόνια και, στη συνέχεια, με μειωμένη συχνότητα. Παράλληλα οι ασθενείς παρακολουθούνται με κολονοσκόπηση, ένα χρόνο μετά τη διάγνωση τους, και με αξονική τομογραφία που συνήθως πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Εάν παρουσιαστεί υποτροπή του ασθενή είτε τοπικά είτε με μορφή μετάστασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία άμεσα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει συνδυαστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών στο μέλλον. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αμελείται η παρακολούθηση και των συγκεκριμένων οργάνων.

Τρόποι πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου

Πέραν των τακτικών εξετάσεων που μπορούν να συμβάλλουν σε ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη είναι η τακτική σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ακόμη, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το χρονικό διάστημα και η δόση που απαιτείται. Η λήψη ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, αιμορραγία και έλκη.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη για να ενημερωθείτε σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα συμπτώματα που προκαλούνται και το χειρουργείο που είναι απαραίτητο να γίνει, σε ηλικιωμένους ή σε μικρότερες ηλικίες. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο χειρουργό, προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα για το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, που θα βελτιώσει τη ζωή σας.

 

Δείτε επίσης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη, δημιουργώντας ενόχληση...

Αιμορροΐδες και διατροφή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Οι αιμορροΐδες είναι μία πολύ ενοχλητική πάθηση που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη...

Αιμορροϊδοπάθεια: Μία ενοχλητική πάθηση

Η αιμορροϊδοπάθεια, αφορά την συχνή επανεμφάνιση ενοχλητικών και επώδυνων εξογκωμάτων στην περιοχή του πρωκτού και...

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι ένας ακαδημαϊκά εξειδικευμένος χειρουργός στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, κατέχει το βραβείο Master Surgeon (Βραβείο Χειρουργικής Αριστείας) και είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στον δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον