Ογκολογικες παθησεις

Το ορθό είναι η μοίρα του πεπτικού σωλήνα μετά το σιγμοειδές κόλον και πριν τον πρωκτό, η οποία παρά το γεγονός ότι το όνομά της παραπέμπει σε μία μάλλον ευθεία δομή, έχει πολύπλοκο σχήμα το οποίο, στον άνθρωπο, ακολουθεί το καμπύλο σχήμα του ιερού οστού.

Καρκίνος Ορθού – Συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού είναι η αναιμία. Τις περισσότερες, δε, φορές είναι και το μοναδικό σύμπτωμα. Μερικές φορές η αιμορραγία και ο βαθύς, κοιλιακός πόνος είναι επίσης συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για γενικότερες εντερικές διαταραχές, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Καρκίνος Ορθού – Διάγνωση

  • Με τη δακτυλική εξέταση
  • Το διαπρωκτικό υπερηχογράφημα

Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται με αμφίχειρη δακτυλική εξέταση, για να αποκλειστεί η εξάπλωση του όγκου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Τέλος πρέπει να ελέγχεται και το ουροποιητικό σύστημα για την πιθανότητα απόφραξης του ουρητήρα ή τη διήθηση του προστάτη στους άνδρες.

Καρκίνος Ορθού – Αντιμετώπιση

Αν ο όγκος εντοπίζεται ψηλά στο ορθό (μακριά από τους σφιγκτήρες), κόβεται το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον όγκο, με υγιή όρια εκτέρωθεν (2 cm) και η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια συρραπτικού. Ταυτόχρονα αφαιρούνται οι λεμφαδένες της περιοχής. Η εγχείρηση είναι η χαμηλή πρόσθια εκτομή που είναι και η επικρατέστερη.

Αν ο όγκος είναι χαμηλότερα και αναγκαστικά στην εκτομή συμπεριλαμβάνονται ή απειλούνται οι σφιγκτήρες, η εγχείρηση επιλογής είναι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, με μόνιμη κολοστομία. Σε πολύ μικρές απομακρυσμένες βλάβες, μπορεί να μη γίνει εκτομή τμήματος του παχέως εντέρου, αλλά δια του πρωκτού αφαίρεση μόνο της βλάβης. Η μέθοδος αυτή συμπληρώνεται με εξωτερική ακτινοβολία.

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου στο δημόσιο τομέα, καθώς και σε πληθώρα σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Κλείστε το ραντεβού σας στο
210 80 10 606

 
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ