Καρκίνος ορθού

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Το ορθό είναι η μοίρα του πεπτικού σωλήνα μετά το σιγμοειδές κόλον και πριν τον πρωκτό, η οποία παρά το γεγονός ότι το όνομά της παραπέμπει σε μία μάλλον ευθεία δομή, έχει πολύπλοκο σχήμα το οποίο, στον άνθρωπο, ακολουθεί το καμπύλο σχήμα του ιερού οστού.

Καρκίνος Ορθού – Συμπτώματα

Το βασικότερο σύμπτωμα του καρκίνου του ορθού είναι η αναιμία. Τις περισσότερες, δε, φορές είναι και το μοναδικό σύμπτωμα. Μερικές φορές η αιμορραγία και ο βαθύς, κοιλιακός πόνος είναι επίσης συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για γενικότερες εντερικές διαταραχές, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Καρκίνος Ορθού – Διάγνωση

  • Με τη δακτυλική εξέταση
  • Το διαπρωκτικό υπερηχογράφημα

Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται με αμφίχειρη δακτυλική εξέταση, για να αποκλειστεί η εξάπλωση του όγκου στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Τέλος πρέπει να ελέγχεται και το ουροποιητικό σύστημα για την πιθανότητα απόφραξης του ουρητήρα ή τη διήθηση του προστάτη στους άνδρες.

Καρκίνος Ορθού – Αντιμετώπιση

Αν ο όγκος εντοπίζεται ψηλά στο ορθό (μακριά από τους σφιγκτήρες), κόβεται το τμήμα του εντέρου που περιέχει τον όγκο, με υγιή όρια εκτέρωθεν (2 cm) και η συνέχεια του πεπτικού σωλήνα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια συρραπτικού. Ταυτόχρονα αφαιρούνται οι λεμφαδένες της περιοχής. Η εγχείρηση είναι η χαμηλή πρόσθια εκτομή που είναι και η επικρατέστερη.

Αν ο όγκος είναι χαμηλότερα και αναγκαστικά στην εκτομή συμπεριλαμβάνονται ή απειλούνται οι σφιγκτήρες, η εγχείρηση επιλογής είναι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, με μόνιμη κολοστομία. Σε πολύ μικρές απομακρυσμένες βλάβες, μπορεί να μη γίνει εκτομή τμήματος του παχέως εντέρου, αλλά δια του πρωκτού αφαίρεση μόνο της βλάβης. Η μέθοδος αυτή συμπληρώνεται με εξωτερική ακτινοβολία.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...