Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Βουβωνοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα και Αποκατάσταση

Home > Blog > Βουβωνοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα και Αποκατάσταση
Categories
Blog

Βουβωνοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα και Αποκατάσταση

Η βουβωνοκήλη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά είδη κήλης. Εμφανίζεται συνήθως στην κοιλιακή χώρα, σε μια περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα. Εκδηλώνεται όταν ασκείται υπερβολική πίεση από ένα εσωτερικό όργανο σε μυ ή ιστό που το κρατάει στη θέση του. Η βουβωνοκήλη αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζει ένας γενικός χειρουργός.

Συναντάται κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να εμφανιστεί στην πορεία της ζωής μας. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί σε όλες τις ηλικίες, εξαιτίας αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης ή διαταραχής στη σύνθεση του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι συμπωματική ή ασυμπτωματική.

Είναι πιθανόν να μην έχετε αντιληφθεί το εξόγκωμα που προκαλείται από τη βουβωνοκήλη και να το ανακαλύψει ο γιατρό σας κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.

Το εξόγκωμα μπορεί να γίνει αντιληπτό όταν βρίσκεστε σε όρθια στάση, όταν βήχετε ή όταν τεντώνεστε. Συχνά συνοδεύεται από ήπιο ή εντονότερο πόνο που αυξάνεται με την πίεση που ασκείται στην ενδοκοιλιακή περιοχή και τις κινήσεις του εντέρου.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν είναι το κάψιμο και το αίσθημα βάρους ή πίεσης στου βουβώνες.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε βουβωνοκήλη;

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην εξόγκωση της βουβωνοκήλης είναι τα εξής:

  • Αυξημένη πίεση στην ενδοκοιλιακή περιοχή
  • Έντονη προσπάθεια αφόδευσης ή ούρησης
  • Άρση βαριών αντικειμένων
  • Υγρό στο κοιλιακό τοίχωμα
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερβολικό βάρος
  • Χρόνιος βήχας

Αποκατάσταση και Θεραπεία της Βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη, αν και δεν θεωρείται απαραίτητα επικίνδυνη, συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης είναι απλή. Η αντιμετώπισή της γίνεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Οι δύο βασικές ανοιχτές μέθοδοι αποκατάστασης της βουβωνοκήλης είναι η ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων με πλέγμα Lichtenstein και η πλαστική αποκατάσταση με διπλό πλέγμα PHS. Οι δύο πιο γνωστές μέθοδοι λαμπαροσκοπικής αποκατάστασης είναι η λαπαροσκοπική τεχνική μέσω της μεθόδου TEP και η λαπαροσκοπική τεχνική TAPP.

Master Surgeon In Hernia SurgeryΓιατί να επιλέξω την αποκατάσταση Βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα;

Η πιο συνήθης αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με μικροεπεμβατική μέθοδο γίνεται μέσω πλαστικής με διπλό πλέγμα PHS. Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα τους ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία αλλά τοπική ή μέθη. Οι περισσότεροι χειρούργοι έχουν καταλήξει στη μέθοδο αυτή.

Είναι σημαντικό να τονιστούν τα εξής πλεονεκτήματά της:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη και η παραμονή στην κλινική κρατάει μόνο 2-3 ώρες.
  • Είναι πλήρως ανώδυνη και αναίμακτη.
  • O ασθενής μπορεί να περπατήσει κανονικά την ίδια μέρα και να επιστρέψει στη δουλεία του μετά από 3 μέρες.
  • Συμβάλει σημαντικά στη μείωση του πόνου.
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η πλήρως ανώδυνη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με διπλό πλέγμα έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσά τους ότι δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.

Χρήσιμες Συμβουλές

Ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε προκειμένου να μειώσετε το ποσοστό εμφάνισης βουβωνοκήλης είναι τα εξής:

  • Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος
  • Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Αποφύγετε την άρση βαριών αντικειμένων
  • Κόψτε το κάπνισμα

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Ο  Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο κέντρο κήλης Ιταλίας πάνω στην αποκατάσταση βουβωνοκήλης, οσχεοκήλης και κοιλιοκήλης με πλέγμα. Είναι εκπαιδευμένος εγκεκριμένος από την Jonshon and Jonshon ETHICON, η οποία έχει τα καλύτερα πλέγματα παγκοσμίως. Επίσης, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Επιπλέον, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Ο εξειδικευμένος χειρούργος χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης στην Ελλάδα.