Ανώδυνη θεραπεία-Μέθοδος HAL

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Μέθοδος HAL

Αιμορροΐδες: Ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία με σύστημα υπερήχων

Η αιμορροϊδοπάθεια, οι γνωστές μας «αιμορροΐδες», δεν είναι μία πάθηση που απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενή που πάσχει από αυτές. Ωστόσο, υπάγεται στην κατηγορία των παθήσεων εκείνων που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, γι΄ αυτό και η εγχείρηση για τις αιμορροΐδες αποτελεί μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατηγοριοποίηση αιμορροΐδων

 Οι αιμορροΐδες, αναλόγως τη βαρύτητά τους, μπορεί να είναι:

1ου βαθμού με προβλήματα κατά την κένωση που συνοδεύεται από μικρή απώλεια αίματος.

2ου βαθμού με μεγαλύτερη απώλεια αίματος, κνησμό στον δακτύλιο και, επιπλέον, έξοδο των αιμορροΐδων με την κένωση.

3ου βαθμού με πρόκληση πόνου κατά την έξοδο των αιμορροΐδων και ανάταξή  τους με τη βοήθεια του ασθενή.

4ου βαθμού με σκληρία στον σφιγκτήρα, δυνατό πόνο στον πρωκτό και, επιπλέον, αδυναμία ανάταξης των αιμορροΐδων.

Αιμορροΐδες και επέμβαση: Πότε είναι απαραίτητο το χειρουργείο;

 Η περίπτωση των αιμορροΐδων αντιμετωπίζεται συχνά και σε πιο αρχικά στάδια με φαρμακευτική αγωγή και συντηρητικές μεθόδους συνολικά, όπως αλλαγές στη διατροφή. Όταν, όμως, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και η καθημερινότητα του ασθενή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τότε η μοναδική λύση αντιμετώπισής τους βρίσκεται στο χειρουργείο.

 

Υπέρηχοι για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων: Η μέθοδος HAL

Η επέμβαση των αιμορροΐδων με τη μέθοδο HAL γίνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων (doppler), η οποία χαρακτηρίζεται από ευκολία, συντομία και απόλυτη ασφάλεια για τον ασθενή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μεθόδους. Με τη βοήθεια της ειδικής αυτής συσκευής των υπερήχων, εντοπίζουμε τις ακριβείς θέσεις των αιμορροϊδικών αρτηριών με σκοπό τη διακοπή παροχής αίματος στις αιμορροΐδες, τοποθετώντας εσωτερικά ράμματα. Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η συγκεκριμένη τεχνική κατά κανόνα αφορά τις αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού και είναι ανώδυνη.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ασθενών με προσπίπτοντα βλεννογόνο του ορθού, οπότε να έχουμε πλέον την αναβαθμισμένη της εκδοχή, τη HAL-RAR. Η HAL-RAR έχει παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα εφαρμογές της, τόσο σε περιστατικά εξωτερικών αιμορροΐδων όσο και εσωτερικών.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου κατά την πρώτη πενταετία και στη χώρα μας είναι άριστα. Ο πόνος της επέμβασης είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ  η διάρκεια της επέμβασης αγγίζει περίπου τα 30 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως η κινητοποίηση του ασθενή είναι πάρα πολύ άμεση, ενώ μπορεί να λάβει εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο χειρουργός θα μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την ακριβή διάρκεια της νοσηλείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπέρηχους; 

Η τεχνική HAL με υπέρηχους υπερέχει έναντι άλλων, καθώς:

  • Είναι εξαιρετικά ανώδυνη.
  • Είναι μία από τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας.
  • Δεν απαιτεί τη διενέργεια τομών στο δέρμα.
  • Εντοπίζει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια τις πάσχουσες αιμορροΐδες.
  • Η πιθανότητα νέκρωσης των ιστών εκμηδενίζεται.
  • Είναι γρήγορη, καθώς δε γίνεται υπό γενική αναισθησία.
  • Η νοσηλεία είναι πολύ σύντομη, οπότε η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται άμεσα.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί με πολύ μεγάλη επιτυχία σε αιμορροΐδες ανεξαρτήτως βαθμού, ακόμα και σε περιπτώσεις ακατάσχετης αιμορραγίας.
  • Δεν παρουσιάζει μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ο εξειδικευμένος Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι άρτια εκπαιδευμένος στις νόσους του ορθού και του πρωκτού. Εμπιστευτείτε τον για να σας προτείνει τη σωστή αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές και με μηδενικά ποσοστά επανεμφάνισής τους.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...