Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια αρκετά συχνή νόσος και η τρίτη πιο επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τον πρωκτό με την οποία εννοείται μια σχάση (πληγή) του δέρματος του πρωκτού στην περιοχή του σφιγκτήρα, συνήθως προς τον κόκκυγα. Συχνά το βάθος της είναι αρκετό ώστε να φαίνονται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα μυ.

Είναι συνηθισμένο να υπάρχει μια μικρή ποσότητα κόκκινου αίματος, η οποία μπορεί κάποιες φορές να αναμιχθεί με τα κόπρανα. Η ραγάδα συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, οπότε τα σκληρά κόπρανα δημιουργούν μια πληγή στην περιοχή. Μπορεί όμως να προκληθεί και από διαρροϊκό σύνδρομο λόγω πολλών κενώσεων. Σε περιπτώσεις που η ραγάδα εμφανίζεται χωρίς κάποιο εμφανές αίτιο γίνεται διερεύνηση για φλεγμονώδεις παθήσεις, π.χ νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα.

Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, συχνά γίνεται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.


Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού: Από τι προκαλείται;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ραγάδας δακτυλίου πρωκτού. Η δυσκοιλιότητα, επί παραδείγματι, μπορεί να προκαλέσει σκληρά, ξηρά κόπρανα που ασκούν υπερβολική πίεση στον πρωκτικό σωλήνα, οδηγώντας στο σχηματισμό μικρών πληγών. Ομοίως, η χρόνια διάρροια μπορεί να ερεθίσει την πρωκτική επένδυση.

Το σφίξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει ραγάδες δακτυλίου. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην περιοχή του πρωκτού μπορούν επίσης να προκαλέσουν ραγάδες πρωκτού.

Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στην περιοχή του πρωκτού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες πρωκτού. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ραγάδων πρωκτού.


Συμπτώματα

Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να παρουσιάσει πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και δυσφορία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
  • Αιμορραγία
  • Κνησμός
  • Ερεθισμός
  • Μικρό εξόγκωμα
  • Μυϊκοί σπασμοί


Τι επιπλοκές μπορούν να παρουσιαστούν λόγω της ραγάδας πρωκτού;

Η ραγάδα δακτυλίου, πέραν του πόνου που προκαλεί, μπορεί να έχει και επιπλοκές, όπως:


Πώς προλαμβάνεται η ραγάδα πρωκτού;

Η πρόληψη της ραγάδας πρωκτού περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας σειράς αλλαγών στον τρόπο ζωής και υγιεινών συνηθειών που συμβάλλουν στην τακτική κένωση του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο ερεθισμού της πρωκτικής περιοχής.

Ορισμένα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών
  • Αποφυγή του σφιξίματος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
  • Καλή πρωκτική υγιεινή
  • Τακτική άσκηση
  • Αναζήτηση θεραπείας για υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις


Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού: Αντιμετώπιση

Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου πρωκτού περιλαμβάνονται:

  • Παυσίπονα
  • Αναισθητικές – παυσίπονες αλοιφές
  • Χρήση φυτικών ινών για μαλακά και ογκώδη κόπρανα
  • Κρέμες νιτρογλυκερίνης

 

Εάν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση της ραγάδας πρωκτού. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα προβλήματα, ακόμα και στη δημιουργία έλκους. Στα πλαίσια της αναίμακτης αντιμετώπισης της ραγάδας, γίνεται χρήση Laser ή R-F. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, πραγματοποιείται και μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, πέραν από τον καθαρισμό της ραγάδας. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται εφικτή η αντιμετώπιση του χρόνιου σπασμού. Επιπροσθέτως, διευκολύνεται η ταχεία επούλωση και η αποφυγή υποτροπής. Πρόκειται για μια επέμβαση μικρής διάρκειας μόλις 15’ η οποία διενεργείται υπό τοπική αναισθησία με ή χωρίς μικρή ενδοφλέβια καταστολή (μέθη). Μάλιστα, ο ασθενής είναι σε θέση να επανέλθει άμεσα στην καθημερινότητά του. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακούφιση είναι άμεση, αποτελεσματική και μόνιμη.

Εξειδίκευση στα Laser
Εξειδίκευση στα Laser

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα που να προσομοιάζουν σε αυτά της ραγάδας πρωκτού, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό Δρ. Ζησιάδη Δημήτρη για μια άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...