Πολύποδες παχέος εντέρου

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Πολύποδες παχέος εντέρου

 Ο πολύποδας στο παχύ έντερο αποτελεί μία αρκετά συνήθη πάθηση, με συμπτωματολογία που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από αυτόν, όπως αιμορραγία και διαταραχές στην κένωση.

Τι είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου και του ορθού;

 Οι πολύποδες εντέρου είναι κύτταρα, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν είναι επικίνδυνα. Αρκεί να διαγνωστούν έγκαιρα και εν συνεχεία να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Τύποι πολυπόδων

Οι πιο συνήθεις τύποι πολυπόδων, που μπορεί να προσβάλλουν το παχύ έντερο είναι:

  • τα αδενώματα
  • οι υπερπλαστικοί
  • οι φλεγμονώδεις πολύποδες

Ο συγκεκριμένος τύπος του πολύποδα, που έχει εντοπιστεί στο παχύ έντερο, μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια μέσω μιας ιστολογικής εξέτασης. Στη συνέχεια, ο θεράπων ιατρός θα υποδείξει στον ασθενή τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί.

Αίτια δημιουργίας των πολυπόδων παχέος εντέρου

Στην περίπτωση των πολυπόδων στο παχύ έντερο είναι πιο «εύστοχο» να αναφερόμαστε σε παράγοντες που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους, παρά σε ξεκάθαρα αίτια.

Από μελέτες έχει προκύψει ότι η εμφάνιση πολυπόδων είναι πιθανότερη σε άτομα ηλικιακά από 50 ετών και άνω, ενώ υπολογίζεται ότι το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει προσβληθεί, κάποια στιγμή, από τουλάχιστον έναν πολύποδα.

Στην ανάπτυξη πολυπόδων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει αφενός το οικογενειακό ιστορικό, καθότι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανό να καταστούν υπαίτιοι για μεγιστοποίηση της πιθανότητας ανάπτυξης πολυπόδων στο παχύ έντερο.

Αφετέρου το παχύ έντερο ως μέρος του πεπτικού μας συστήματος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της τροφής και των υγρών και, εν συνεχεία, της αποβολής τους από το σώμα. Το παραπάνω αποδεικνύει την άρρηκτη σχέση του πολύποδα του παχέος εντέρου με την υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών. Στις κακές συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη πολύποδα έρχονται να προστεθούν και τα εξής:

  • η κατανάλωση αλκοόλ
  • το κάπνισμα
  • η καθιστική ζωή

Τέλος, στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιου πολύποδα στο παχύ έντερο υπάγεται και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ.

Ποια συμπτώματα συνδέονται με έναν πολύποδα στο παχύ έντερο;

 Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ένα πολύποδας είναι:

  • αιμορραγία από το ορθό
  • σιδηροπενική αναιμία
  • διάρροια
  • πόνος (πολύ σπάνια)

Το κεφάλαιο των συμπτωμάτων αναφορικά με τους πολύποδες του παχέος εντέρου είναι πολύ σημαντικό, κυρίως όταν πρόκειται για έναν μικρό πολύποδα όπου το πιο πιθανό είναι να μην παρουσιαστεί κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Αυτό σημαίνει πως η ύπαρξη ενός πολύποδα μπορεί να είναι ένα γεγονός που παραμένει για καιρό άγνωστο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν μεγαλύτερο και σοβαρότερο πολύποδα. Γι’ αυτό η πρόληψη μέσω των απαραίτητων εξετάσεων κρίνεται απολύτως απαραίτητη για άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως άνθρωποι από 50 ετών και πάνω. 

Διάγνωση πολυπόδων παχέος εντέρου

 Το σημαντικότερο όσον αφορά τον πολύποδα του παχέος εντέρου είναι, όπως προαναφέρθηκε, ο προληπτικός έλεγχος και οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών προκειμένου η διάγνωση να είναι έγκαιρη και εν τέλει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Η πιο επαρκής εξέταση αποδεικνύεται η κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι εφικτός ο πλήρης έλεγχος όλης της περιοχής του εντέρου με την επακόλουθη δυνατότητα καθαρισμού του. Ωστόσο, η τεχνική του ενδοσκόπου, όσο και τα ιατρικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, κρίνονται ικανά να προσδιορίσουν το ποσοστό επιτυχούς ανεύρεσης του συνόλου των πολυπόδων. Συμπληρωματικά της κολονοσκόπησης, το άτομο ίσως πρέπει να προβεί σε επιπλέον εξετάσεις, απεικονιστικές μεθόδους και τεστ κοπράνων, στις οποίες είναι εφικτή η εύρεση των πολυπόδων.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για τους πολύποδες παχέος εντέρου;

 Οι απαραίτητες εξετάσεις σε περιπτώσεις πολυπόδων στο παχύ έντερο είναι:

  • η δακτυλική ορθική εξέταση
  • ο βαριούχος υποκλυσμός
  • η σιγμοειδοσκόπηση
  • η κολονοσκόπηση

Θεραπεία πολυπόδων παχέος εντέρου

 Προκειμένου να θεραπευτούν από τους πολύποδες, οι πάσχοντες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εγχείρηση για την αφαίρεσή του.

Ο τρόπος αφαίρεσης πολύποδα θα καθοριστεί από τον ενδοσκοπικό χαρακτηρισμό της επιφάνειας του πολύποδα, από το μέγεθός του και, αν πρόκειται για περισσότερους του ενός, και από τον αριθμό τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολυπόδων αφαιρείται ενδοσκοπικά (σχεδόν το 95%), ενώ σε περίπτωση που ο πολύποδας ξεπερνά το 1 εκατοστό υιοθετείται η EMR τεχνική.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αμελείται η εντατική εξέταση του ασθενούς και μετά το πέρας της αφαίρεσης των πολυπόδων καθώς σε μετεγχειρητική φάση το άτομο συγκαταλέγεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επανεμφάνιση πολυπόδων.

Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δρ. Δημήτρη Ζησιάδη, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με πολύποδες στο παχύ έντερο. Ενημερωθείτε με εγκυρότητα για τον τρόπο αντιμετώπισής τους και κάθε λεπτομέρεια που σας ενδιαφέρει, ώστε να βελτιώσετε άμεσα την καθημερινότητά σας.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...