Κήλη spiegel-Σπιγγέλειος κήλη

Τίτλος βράβευσης Χειρουργικής Αριστείας στην Αντιμετώπιση Βουβωνοκήλης
από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Πιστοποίηση στην Εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Υποβοηθούμενη με Εργαλεία Ρομπότ

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

Kήλη Spiegel

Κήλη Spiegel ή Σπιγγέλειος κήλη

Η κήλη Spiegel ή σπιγγέλειος κήλη είναι μία από τις σπάνιες κήλες, αφού η συχνότητά της στο σύνολο των κηλών αγγίζει μόλις το 1-2%. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά γυναίκες ηλικίας 30 με 80 ετών και, σε πολλές περιπτώσεις, η κήλη Spiegel συγχέεται με τη βουβωνοκήλη, παρά τις διαφορές στην εντόπιση, τη φυσική πορεία όσο και τη χειρουργική επέμβαση.

Ο Γενικός Χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικρό-επεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP.

Πώς δημιουργείται η κήλη Spiegel;

Η συγκεκριμένη κήλη εντοπίζεται στην πλάγια κοιλιακή χώρα -κυρίως δεξιά, κάτω από τον ομφαλό,- οπότε δεν κατέρχεται προς τη βουβωνική χώρα και τους όρχεις. Η βλάβη στα κοιλιακά τοιχώματα συμβαίνει στο σημείο όπου η ημισεληνοειδής γραμμή του Douglas, όπως αποκαλείται η γραμμή, ενώνεται με την πλάγια κοιλιακή περιτονία του έξω λοξού μυός.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης του Spiegel; 

Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής με κήλη Spiegel μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικός, οπότε η διάγνωση αυτής συνήθως προκύπτει τυχαία. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Οξύς πόνος εκεί που βρίσκεται ανατομικά η κήλη.
  • Αίσθημα ενόχλησης ή βάρους, που συνήθως μετατρέπεται σε οξύ πόνο.
  • Προβολή ή διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος στην ανατομική θέση της κήλης. Πολλές φορές δε, ο ασθενής μπορεί λανθασμένα να θεωρήσει ότι πρόκειται για λίπωμα.
  • Ναυτία ή και εμετοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πιθανότητα περίσφιξης είναι αυξημένη, οπότε συστήνεται άμεση διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, καθώς πρόκειται για μία πολύ σοβαρή επιπλοκή.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης Spiegel;

Ο γενικός χειρουργός είναι ο γιατρός που θα πραγματοποιήσει, μέσω κλινικής εξέτασης, τη διάγνωση της κήλης. Επιπλέον, θα χρειαστεί να διενεργήσει υπερηχογράφημα αλλά και αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία της κήλης Spiegel;

Η μοναδική ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετώπισης της κήλης Spiegel είναι η χειρουργική επέμβαση. Στόχος της επέμβασης είναι, αρχικά, να αναταχθεί το σπλάχνο και, στη συνέχεια, να αποκατασταθεί με τη χρήση πλέγματος το έλλειμμα στην κοιλιακή χώρα. 

Λαπαροσκοπική μέθοδος

Η λαπαροσκοπική τεχνική συστήνεται για την αποκατάσταση της κήλης και πραγματοποιείται με διακοιλιακή είσοδο, όπου με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου ο χειρουργός έχει πολύ καθαρή εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς.

Εκτός από τις περιπτώσεις περίσφιξης, όπου η ανοικτή μέθοδος είναι προτιμότερη, η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά λόγω των πολλών και σημαντικών πλεονεκτημάτων της για τον ασθενή.

Μερικά από τα σημεία στα οποία υπερέχει η ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική είναι τα εξής:

  • Η νοσηλεία είναι ημερήσια.
  • Η κινητοποίηση και η συνολική ανάρρωση συμβαίνουν πολύ γρήγορα.
  • Η επιστροφή στην εργασία και την καθημερινότητα είναι άμεση. 

Ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού Δημήτρης Ζησιάδης έχει εκπαιδευτεί στο Στρασβούργο πάνω στα μικροεπεμβατικά χειρουργεία και πιο συγκεκριμένα στις Λαπαροσκοπικές Μεθόδους TEP και TAP. Επικοινωνήστε μαζί του για να ενημερωθείτε σχετικά με την κήλη Spiegel, τα συμπτώματα και την ενδεδειγμένη θεραπεία που θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα και το ανακαλύπτουν τυχαία. Τα συμπτώματα, όμως, είναι συνήθως τα εξής:

  • Οξύς πόνος
  • Αίσθημα ενόχλησης
  • Διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος
  • Ναυτία ή έμετοι

 

Πέρα από την κλινική εξέταση της περιοχής, απαιτείται και η λήψη υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας.

Την οριστική λύση στο πρόβλημα την δίνει η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά και με την τοποθέτηση πλέγματος.

  • Ημερήσια νοσηλεία
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Ταχεία ανάρρωση

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...