Καρκίνος θυρεοειδούς

Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης

Ο Δρ. Ζησιάδης Δημήτρης είναι Γενικός Χειρουργός (Master Surgeon in Hernia Surgery) και Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Ψυχικού. Είναι βραβευμένος και πιστοποιημένος γιατρός αριστείας στη χειρουργική κοιλιακών τοιχωμάτων από τον Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC). Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων, κατά τη διάρκεια του χειρουργικού του έργου, στο δημόσιο & τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλο αριθμό σύγχρονων χειρουργικών αποκαταστάσεων στο εξωτερικό. Η μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με την συνεχόμενη εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα χειρουργικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Χειρουργός | Επικοινωνία με τον Ιατρό | Ιατρείο Κηφισιάς | Ιατρείο Ίλιον

θυρεοειδεκτομή

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από το λάρυγγα. Έχει σχήμα πεταλούδας και ο ρόλος του είναι να  ρυθμίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς παρουσιάζει αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, που δεν προκαλεί πόνο. Συναντάται περισσότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις του είναι ιάσιμες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα συνήθως δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Σε περίπτωση που εντοπίσετε την ύπαρξη οζιδίου στο λαιμό θα πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στο γιατρό, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη συμπτωμάτων. Συνήθως η ανακάλυψη γίνεται τυχαία μετά από κάποια απεικονιστική εξέταση στον τράχηλο.

Σε περίπτωση που ο καρκίνος εμφανίσει συμπτώματα, αυτά είναι τα εξής:

  • Διόγκωση του θυρεοειδούς στην περιοχή του τραχήλου
  • Βραχνάδα
  • Δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή
  • Πόνος στο λαιμό.
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς πραγματοποιείται σήμερα ευκολότερα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και σε πιο πρώιμα στάδια.

Ο υπεύθυνος γιατρός αφού εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς θα πραγματοποιήσει μια προσεκτική εξέταση του θυρεοειδούς αδένα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν οζίδια του θυρεοειδούς, ο γιατρός θα σας προτείνει ορισμένες εξετάσεις:

  • Ανάλυση αίματος για μέτρηση των ορμονών που ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
  • Υπερηχογράφημα τραχήλου/θυρεοειδούς
  • Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς αδένα
  • Παρακέντηση του οζιδίου του θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι οι εξής:

  • Οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικού καρκίνου
  • Έκθεση σε ακτινοβολία

Ποιες είναι οι βασικές μορφές του καρκίνου του θυρεοειδούς:

  • Θηλώδες καρκίνωμα
  • Θυλακιώδες καρκίνωμα
  • Μυελοειδές καρκίνωμα
  • Αναπλαστικό καρκίνωμα

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα;

Σε περίπτωση που το οζίδιο είναι καλοήθες, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και να λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση που το οζίδιο είναι κακοήθης, ο ασθενής παραπέμπεται σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα. Η επέμβαση που συνήθως προτιμάται είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία εξασφαλίζει την ίαση τόσο της καλοήθειας, όσο και των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η χρήση του νευροδιεγέρτη προσφέρει περισσότερη ασφάλεια κατά τη χειρουργική επέμβαση και η χρήση του είναι επιθυμητή για την εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως της υποκείμενης νόσου. Σκοπός είναι να γνωρίζουμε τη λειτουργία του νεύρου καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης. Η χρήση του νευροδιεγέρτη αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στα χέρια του ειδικού ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός που περιλαμβάνει έγκαιρη και ακριβής διάγνωση, σωστή θεραπεία και τακτική παρακολούθηση με διάφορες εξετάσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υγιές μέλλον στους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς.

Δείτε επίσης

Βουβωνοκήλη στη γυναίκα

Τι είναι η βουβωνοκήλη; Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης. Πρόκειται για...

Αίμα στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα συχνά προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να...

Χολολιθίαση: Αποτελεσματική Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολολιθίαση; Ως χολολιθίαση ορίζεται η παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι...