Παθησεις πρωκτου

Οι αιμορροΐδες είναι ογκίδια αγγειακού φλεβικού ιστού, οι οποίες προβάλλουν από τον πρωκτό. Η εμφάνιση των ογκιδίων αυτών οφείλεται κατά βάση στην φλεβική στάση στην περιοχή λόγω του τεινεσμού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τους ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν για διάφορους λόγους διαταθούν αναπτύσσονται τότε οι εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις περίπου 10-20% θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Παράγοντες κινδύνου γιά δημιουργία αιμορροίδων είναι η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα, και η καθιστική ζωή

Συμπτώματα

1. Αιμορραγία.

2. Πρόπτωση.

3. Εκκρίσεις

4. Κνησμός.

5. Πόνος

Χειρουργικές επεμβατικές μέθοδοι

 

Στις χειρουργικές μεθόδους θεραπείας των αιμορροίδων περιλαμβάνονται:

  • Η ορθοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα , ή μέθοδος Longo-PPH: 
  • Η απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με την βοήθεια των υπερήχων, ή μέθοδος THD – HAL: Η μέθοδος αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιμορροΐδων σταδίου 2-3.
  • Η ριζική χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων κατά Millikan Morgan,που είναι αποτελεσματική αλλά επώδυνη τις πρώτες 2-3 ημέρες: Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (4ου βαθμού αιμορροΐδες) είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan.
  • Μέθοδος Peter Lord: Σε περιπτώσεις υπερτονίας του σφικτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή που προσφέρει σημαντική βελτίωση. Η αναίμακτη διά χειρών διαστολή του δακτυλίου (οκτώ δακτύλων) δεν συνιστάται από ορισμένους χειρουργούς, καθώς -κατά την γνώμη τους – μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων και τραυματική ακράτεια κοπράνων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί
  • Αιμορροϊδεκτομή με χρήση Laser CO2 ή Λαβίδος Υπερήχων: Αποτελεί μέθοδο αιμορροϊδεκτομής κατα την οποία χρησιμοποιείται ειδικό χειρουργικό Laser διοξειδίου ή ψαλιδίου υπερήχων.
  • Μέθοδος υπερήχων τελευταίας γενιάς Trilogy: Η νέα γενιά TRILOGY, συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της μεθόδου με τους υπερήχους με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας και ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη και πιο εξελιγμένη γενιά των υπερήχων. Η μέθοδος θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων. Αιμορραγία, κνησμός, πόνος.
  • Το σύστημα υπερήχων Angiodin-Procto που ουσιαστικά αποτελεί την μετεξέλιξη των προκατόχων του (HAL –RAR, THD και TRILOGY)